Klíma vásárlás előtt

Klímaszerelés előtt felmerülő kérdések, fontos információk a klímaszerelésről

 

* A klímaszerelési munka időigényePanasonic klíma

 

Átlagos esetben a munkavégzés 4-5 órát vesz igénybe, ami körülbelül 3-5 méter klíma csövezést, illetve egy vagy két fal átfúrását jelenti.

A csövek falba vésése esetén legalább 1-2 óra pluszt jelent. Azonban érdemes tudni, hogy teherhordó falban, kéményben és pillérben nem vezethető el a csövezés!

 

Lakásfüggő, mennyire ajánlható a falba vésés, mivel gyakoriak az igen vékony,  4-5 centiméteres falak. Ezekben pedig nem lehet elvezetni a csöveket. Vagy a lakásban egy teljes hosszban elvégzett csövezés komoly rombolással járna.

 

Amennyire csak megoldható, igyekszünk a megrendelő idejéhez igazítani a munkavégzés idejét, illetve figyelembe kell venni a társasházak házirendjét is. Épp ezért szombaton leginkább csak családi házban tudunk szerelni.

 

* Mennyi áramot fogyaszt a klímaberendezés? Mennyire terheli meg az áramszámlát?

 

A légkondícionáló hűtőteljesítménye (2,5 kW – 3,5 kW – 5,2 kW…), nem az áramfelvételt mutatja. Ez a hideg levegő szállítási teljesítményből származtatott érték, ami azt mutatja meg, hogy milyen hűtési képessége van a klímának és mennyi hideg levegőt állít elő. Így nem kell megijedni, nem ennyi áramot vesz fel a készülék a hálózatból működés közben. A korszerű inverteres klímák hűtés üzemmódban 300-700 wattos áramfelvétellel és 3-4 amper áramerősséggel működnek. Fűtés üzemmódban 900-1200 watt a jellemző fogyasztásuk.

* A klímaszerelés mennyire jár felfordulással, piszokkal?

 

Professzionális szerszámokkal, ipari porszívóval és körültekintő módon dolgozunk a klímaberendezés összeszerelése, a fal kifúrása és a csövezés kialakítása során. Ha csak nincs valami komoly probléma a munkavégzés helyén, a klímaszerelés után minimális takarítás is elegendő vagy jobb esetben még arra sincsen szükség.

 

klímaszerelés Budapesten, Pest Megyében

 

* Elektromos bekötés

 

Általában konnektoros csatlakozás a jellemző, de ha szükséges, akkor villanyszerelő köti be az elektromos hálózatba a klímát. Ha szükséges, akár megszakító cserével, ha gyenge a meglévő elektromos hálózat.

* Számla, garanciajegy

Minden klímaszerelés alkalmával számlát és garanciajegyet adunk az elvégzett munkáról, valamint a felszerelt berendezésről. Kérjük, ezeket őrizzék meg az esetleges jövőbeni garanciális igények érvényesítéséhez a később elvégzett karbantartási számlákkal együtt.

Továbbá kitöltjük a jelenleg hatályos szabályozás szerinti Telepítési Tanúsítványt a klímaberendezésről. Ezzel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság felé igazoljuk, hogy a berendezés szakszerűen került beszerelésre és követhető a beszerzés útja is. A szükséges papírokat a munka befejezése után a helyszínen állítjuk ki, amikor már működik a klíma, és megtanítottuk a távkapcsoló funkciók kezelését is.

 

* Fontos változás! Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

2015. június 15-től kizárólag olyan vállalkozások végezhetik el a hűtőközeggel rendelkező klímaberendezések telepítését akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval és megfelelően képesített szakemberekkel végzik el a munkát. A képesítés nélküli és nem regisztrált szerelők nem végezhetnek klíma telepítést, karbantartást, továbbá gáztöltést sem! Az alábbi oldalon a kivitelezést végző cég adószámának ellenőrzésével tájékozódhat róla, hogy egy cég rendelkezik-e a szabályos klímaberendezés telepítéséhez szükséges igazolásokkal: www.nkvh.kormany.hu

Cégünk rendelkezik a szükséges igazolásokkal, szakképzett és tapasztalt szakemberekkel végezzük a klímák beszerelését, karbantartását Budapesten és Pest Megyében, munkánkra pedig garanciát vállalunk.

* Hová szereljük fel a klímaberendezést a lakásban?

Alapvető kérdés, hogy melyik helyiséget szeretnénk lehűteni és ehhez milyen műszaki megoldások jöhetnek szóba. Lényeges kérdés a kültéri egység elhelyezésének kérdése, továbbá a cseppvíz elvezetése a beltéri egységből.

Rengetegszer felmerül, hogy jó megoldás lenne-e, ha egy nagy teljesítményű beltéri elhelyezésével a folyosón próbálnánk lehűteni az egész lakást. Sajnos azonban ez a legrosszabb megoldás, ami csak szóba jöhet. A klímaberendezés csak a folyosót fogja jegesre hűteni, miközben a felforrósodott szobákba a hűvös levegő nem tud eljutni. Ugyanis hiába van túlméretezve a folyosóhoz képest a légkondi, a névleges maximális teljesítménynek csak a töredékét adja le egy szűk térben működtetve, mivel ezt a teret percek alatt lehűti és fokozatosan leveszi közben a teljesítményét. Végül már csak keringteti azt a pár köbméter levegőt, amíg az újra fel nem melegszik. De ettől a környezetében lévő szobákban nem lesz érzékelhetően hűvösebb.

 

Tetőterek:

Fokozottan igaz ez a probléma a tetőterekre ahol a folyosón közepén elhelyezett klíma nem alkalmas arra, hogy a tető által melegített szobákat lehűtse, főleg, hogy a hideg levegő jelentős része levándorol majd a lépcsőfeljárón a lenti szintekre. Mivel a  hideg levegőnek nagyobb a fajsúlya, mint a melegnek.

Általánosan elmondható, hogy ott kell a lakást a klímával lehűteni, ahol az a legjobban felmelegszik. Mindig a legmelegebb szobában, a nagy ablakokkal, benapozott falakkal rendelkező nappaliban, nyugati fekvésű szobákban, közvetlenül az ablaknál, és a naptól felmelegedő falfelületeknél.

tetőtéri klíma

 

*Milyen költségekre számíthatok a klímabeszerzése esetén?

A klimatizálás költsége helyiségenként körülbelül bruttó 180.000-250.000 körül alakul egy átlagos lakás esetében, átlagos klímaszerelési terep esetén (ettől természetesen jóval drágább klímaberendezések is vannak). Az ár tartalmazza a klímaszerelés munkadíját, a szerelési anyagokat és egy közepes árfekvésű klímaberendezést.

 

* Multi split klíma költsége

Ha kettő vagy több szobát is hűteni szeretnénk egy kültéri és több beltéri egység felszerelésével, jó tudni, hogy ennek a megoldásnak a várható költsége mindig több lesz mint kettő vagy több különálló klíma felszerelésének költségénél, mivel a multi klíma kültéri egysége jóval bonyolultabb műszaki megoldásokat igényel, így ezeknek nagyságrendileg 20-30 százalékkal is magasabb általában az ára mint a mono split klímáé (ami egy kültéri és egy beltéri egységből áll).

 

Szinte minden esetben a vezetékezés is hosszabb (és így drágább is) a multi klímáknál, mivel mindkét beltéri egység hűtőkörét ki kell építeni külön a kültéri egységhez. Így sajnos elmondható, hogy a multi klíma minden esetben drágább megoldást jelent, mintha ugyanazt a klímát külön-külön egységenként szerelnénk fel. Ezt a megoldást ezért ott szoktuk javasolni, ahol nincsen hely a különálló kültérik felszerelésére, a társasház nem engedélyez több kültérit, nincs hely rá vagy nem lenne esztétikus a több kültéri látványa.

Ezenkívül további hátránya a multi rendszereknek, hogy egy esetleges meghibásodás az egész rendszert leállítja.

 

* Kell-e engedély a klímaszereléshez az Önkormányzattól?

Nem, kivéve műemléki védettség esetén. Viszont társasházban levő lakások esetén kérjük, megrendelés előtt egyeztessenek a közös képviselővel, hogy hová engedi a társasház felszerelni a kültéri egységet. Ezenkívül a szomszédokat feltétlenül érdemes megkérdezni, bár az új berendezéseknél gyakorlatilag nem beszélhetünk már hangos klímáról, de így elébe lehet menni a későbbi problémáknak.

 

Lehet-e klímával fűteni?

Igen, sőt sok esetben kifejezetten érdemes is. A mai korszerű, inverteres klímákkal nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni a lakásunkban. Tökéletesen alkalmas például egy hálószoba felfűtésére lefekvés előtt vagy a nappaliban tévézéshez egy hidegebb napon, mivel gyorsan felfűti a szobát. A  klímákban nem fűtőszál melegíti a levegőt, mint a hősugárzókban, hanem hőszivattyú készíti a meleget a klímában lévő hűtőközeg segítségével. Fűtő üzemmódban a klímában fordítva működik a hőáramlás, mint hűtésnél. Ekkor belül képződik a meleg, míg a kinti hőcserélőt hűteni fogja a készülék. Az inverteres klímákkal akár -20 fokos kinti hőmérsékletnél is lehet fűteni. De vannak már -30 fokig is igen jó teljesítménnyel működő, kifejezetten fűtésre kifejlesztett hőszivattyús klímák is.

Ez a gazdaságos fűtés ráadásul gyors, kényelmes, tiszta, ami egyáltalán nem elhanyagolható előny. Nem kell a tüzelőanyagot behordani, hasogatni, beszerezni, nem jár piszokkal, szemeteléssel.

Egy légfűtés pár perc alatt meleg levegőt fúj a lakásba, és mivel ventilátort használ, ez gyorsan eloszlik a teljes fűtött területen. Ezen kívül minden más fűtés a levegővel együtt fűti fel a helyiségben lévő tárgyakat, falakat. Ezzel szemben a légfűtés a levegővel kezd, és csak a felmelegített levegő fűti fel azután a helyiség berendezési elemeit. Amikor pl. ősszel hirtelen lehűl a levegő, Ön már néhány perc alatt kellemes meleget varázsolhat a 15 fokos

lakásba. Vagy tavasszal, mikor már nagyon örül a melegnek, hirtelen 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Biztonságos fűtést is jelent a klímás fűtés, hiszen nincs füst vagy CO mérgezés lehetősége.

Fűtés klímával

Kényelmes, mivel időre programozható, nem kell tárolni, nem kell hozzá kémény sem. Ráadásul 2014. I. 1-től a legalább 4.1 SCOP értékkel rendelkező klímák már a GEO tarifát is megkapják!

A klímás rendszer megvásárlása nem kerül annyiba, mint egy gázkazános központi fűtés. Ráadásul nem vesznek el helyet a szobákban a csövek, radiátorok, nem csúfítják el a lakást. Sőt, inkább emelik otthona értékét, szebbé varázsolják a szép, modern készülékek!

 

Fűtés és kültéri egység:

Lényeges probléma azonban, hogy a kültéri egységnél, (párás időben pedig fokozottan) lecsapódik a nedvesség a kültéri tálcában, illetve kifolyik a klíma alján. Ez a folyadék a hideg időben megfagy/hat és feltorlódik a tálcában, majd a klíma kültéri egységének lapátját elérve tönkreteheti a klímát. Ennek a jelenségnek a megelőzésére alkalmazható a kültéri cseppvíztálca fűtése  egy behajlítható fűtőszál és az ezt bekapcsoló termosztát beépítésével. A termosztát nulla fok alatt bekapcsolja  a fűtőszálat és nem engedi belefagyni a lekondenzálódott párát a lefolyóba. Hosszabb cseppvízcső esetén magát a csövet is fűteni kell, mivel hiába fűtjük fel a kifolyást, ha egy másik szakaszon képződő jég eltömíti a csövet és a csepptálcából az erkélyre, földre… folyik a víz

 

A fűtésre használt energia a kinti hőmérséklet csökkenésével növekszik. Minden klímának van egy hatásfok-görbéje, ami azt mutatja, hogy egy egység villamos energiából hány egység hőenergiát képes leadni a készülék, és mindezt milyen külső hőmérséklet mellett, ez a mérőszám az SCOP érték.

 

A klímával fűtést úgy kell elképzelni, mint a radiátorosat: amelyik szobában van beltéri egység, ott lesz csak meleg. Tehát egy teljes lakás fűtéséhez több beltéri egységre is szükség lesz. Amíg azonban hűtésre szinte bármelyik gyártó készüléke megfelelhet, addig fűtésre kizárólag minőségi klímaberendezést szabad megvásárolni! Drasztikus a különbség a japán gyártók javára zajszintben és hatékonyságban egyaránt. Ez azonban közel sem mondható el egy középkategóriás klímaberendezés esetén. A klímák fűtés üzemmódban sokkal nagyobb üzemi nyomáson dolgoznak és ez jól hallható zajként jelentkezik az olcsóbb készülékek kültéri egységében.

Klímaszerelés Budapesten, Pest Megyében

 

* Milyen teljesítményű klímát válasszunk?

 

Az első szempont a helyiség várható hőterhelése, ami az alábbi tényezőkből áll össze: a helyiség alapterülete, az épület benapozottsága, ablakfelületek mérete és tájolása, a mennyezet felől érkező várható hőterhelés (lapostető, tetőtér), az igénybe vevő személyek létszáma, a helyiségben található elektromos eszközök, számítógépek, konyhai berendezések hőkibocsátása.

A klíma kiválasztása során nem az egész lakás alapterületét kell figyelembe venni , hanem  a hűtendő terület nagyságát és ehhez kell illeszteni a klíma teljesítményét.

Alapvetően elmondható, hogy egy 2,6 kW-os split klíma kb. 30 m2-ig alkalmas a klimatizálásra. A 3,5 kW-os klímaberendezés általában 31-45 m2 nagyságú szobákhoz megfelelő.

 

* Kondenzvíz keletkezése, elvezetése

 

A klíma működése során, a készülék elpárologtatójára lecsapódó vízpára a kondenzvíz, mely a klimatizált helyiség levegőjéből származik. Mivel az elpárologtatónak sokkal hidegebbnek kell lennie a helyiség levegőjénél, hogy a kívánt teljesítményt produkálhassa, így a páralecsapódás elkerülhetetlen.

 

A hűtőközeg elpárolgási hőmérséklete több tényezőtől függ, de általánosságban elmondható, hogy kb. 0 -7 fok között van. A hűtőtest felületi hőmérséklete sem sokkal magasabb ilyenkor, és mivel a klimatizált szoba magas páratartalmú levegője ezen az alacsony hőmérsékletű hűtőtesten áramlik keresztül, a páralecsapódás mindenképp megtörténik. Az inverteres klímák – mivel hűtőtestük melegebb is tud lenni a fent említett 7 foknál – nem szárítják olyan nagy mértékben a levegőt és emiatt a kondenzvíz mennyisége is kevesebb lehet.

 

A split klímák többségénél a hűtőközeg elpárolgása már odakint, a kültéri egységben megkezdődik, itt kap helyet ugyanis az  expanziós szelep. A hűtőközeg csővezetékeit emiatt szigetelni kell, hogy a páralecsapódás csak a beltéri egység hőcserélőjén képződhessen.

 

A klímaszerelés során nem szakszerűen végzett kondenzvíz-elvezetés a használat során problémákhoz vezethet, pl. benn a lakásban csöpög a víz. A kondenzvíz-elvezető csőnek megfelelő leejtéssel kell bírnia ahhoz, hogy a beltériből gond nélkül távozhasson a lecsapódott pára. Épp ezért figyelni kell a csőszakaszra, hogy abban ne lehessen egyetlen emelkedő szakasz sem. Ha nem oldható meg emelkedő csőszakasz nélkül a kondenzvíz elvezetése, akkor kondenzvíz szivattyú (cseppvíz szivattyú) alkalmazása válik szükségessé.

 

A kondenzvíz elvezetése leggyakrabban ereszcsatornába, vagy lefolyóba történik, rosszabb esetben utcára, járdára csöpög, ami viszont sok problémát okozhat.  Amennyiben egyik megoldás sem jöhet szóba, akkor marad a vödrös összegyűjtés az erkélyen, vagy egy oda kitett cserepes növény, amit folyamatosan öntöz a klíma kondenzvize.

 

* Kültéri egység elhelyezése

klíma kültéri egység

A klíma kültéri egységének felszerelésekor nagyon fontos szempont a későbbi szervizelhetőség, megközelíthetőség. Mivel a klíma kültérijén vannak a gáztöltéshez szükséges szelepek, így kizárólag ezeken a csatlakozásokon lehet a későbbiekben pótolni az idők során esetleg elszivárgott hűtőközeget. Gyakran kérik, hogy tüntessük el a klíma kültéri egységét tűzfalakra, kémények mellé vagy egyéb nem látható helyekre. A megközelíthetőséget a későbbiekben is szem előtt kell tartani. Komoly költségei lehetnek a karbantartásnak, ha minden alkalommal csak alpinista tudja biztonságosan megközelíteni a klímát. Vagy darus autót kell kihívni a gáztöltéshez, karbantartáshoz, javításhoz.

 

A kültéri egységben a hűtőbordákon jelentős mennyiségű por rakódhat le a használat során. Nyárfás helyeken pedig teljesen eltömi a lamellák közötti réseket a nyárfa termése. Ezt az állapotot mindenképpen meg kell szüntetni karbantartáskor, mivel a jelentős energiaveszteség mellett a berendezés meghibásodását is okozhatja. A fentiek miatt érdemes tehát kompromisszumos megoldásokban gondolkodni, ami ötvözi a szerelhetőséget és az esztétikumot.

 

* Műemlék épületek

 

Műemlék épületek homlokzatára semmiképpen sem szerelhető fel a klíma, és az erkélyen elhelyezés esetén is előfordulhatnak egyedi szabályozások. Védett épületre, udvarra, falazatra nem vállaljuk el a felszerelést még az ügyfél kérésére sem. Ezekről érdemes tájékozódni, akár a helyi önkormányzat építésügyi hatóságától is állásfoglalást kérni (lehetőleg írásban kérjék, mert később erre lehet hivatkozni).

 

Sokszor  a műemléki ház belső udvara, folyosója is műemléki védelem alatt áll, így csak speciális megoldásokkal lehet ezeket a lakásokat lehűteni. Ilyenek lehetnek a rejtett, eldobozolt kültéri egységgel működő berendezések. Ezeknek a felszerelését is érdemes egyeztetni a ház közös képviselőjével a munkálatok megkezdése előtt.

* Klímaszerelés családi házban

 

Családi ház klímaszerelése a legegyszerűbb helyzet: itt szinte bárhová elhelyezhető a légkondícionáló berendezés, kivéve, ha a helyi szabályozás nem engedélyezi az utcafronti megjelenést. Mivel sok a lehetőség, így itt a legkönnyebb megtalálni a legjobb megoldást. A kétszintes házaknál mindenképpen felülről kell megkezdeni a hűtés kiépítését, mert optimális esetben a fenti szinten bekapcsolt légkondicionálók képesek a lenti szintre is érezhető hatást gyakorolni.

 

A családi házak, társas házak tetőtere már problémásabb, mivel ha nem szerelhető oldalfalra a kültéri egység, úgy a tetőn kell elhelyezni azt, megbontva a szigetelést, cserepezést. Ehhez többször ipari alpinistát, tetőfedő szakembert kell bevonni a munkavégzéshez. Ha csak így oldható meg a klíma kiépítése, jaasoljuk, hogy ne várják meg vele a nyarat! A főszezon helyett az ilyen összetett beavatkozásokat ajánlatosabb az elő- vagy utószezonban elvégeztetni. Mivel akár több napos munka is lehet egy komolyabb rendszer kiépítése. Előfordulhat az is, hogy a főszezonban nem talál kivitelezőt, aki a 60 fokos padlástérben nekiáll a szúrós üveggyapot szigeteléssel bajlódni, és kénytelen lesz kivárni a munkakezdéssel, amíg eljön az utószezon.

klíma típusok

 

 * Klímaszerelés panel lakásban

Panel lakásoknál a vasbeton átfúrása igényel több időt és jobban elhasználódnak a fúrók is miatta, többlet költséget jelentve ezzel sajnos a klímaszerelő cégnek.  A kültéri egység elhelyezése legegyszerűbben az erkélyre lehetséges, a cseppvíz gyűjtése is itt történik, általában vödörben. Amennyiben terasz nincs, állvány és alpin technika alkalmazása nélkül úgy lehet elhelyezni a  homlokzaton, hogy a klímaszerelő szakemberek az ablakból kihajolva felfúrják a konzolokat az ablak alá, majd kiemelik a kültérit és a helyére szerelik. Ez azonban nem veszélytelen és elég nehéz fizikai munka is, de sajnos nincs rá másik alternatíva.

 

Ha nincs erkély, még a cseppvíz elvezetése is megoldandó feladat, mivel nem csepeghet a járdára, lépcsőre,… stb, illetve magasabb szinten történő felszerelés esetén a kicsepegő víz a házak közötti légmozgás miatt az alsó szomszédok ablakán landolhat, ami konfliktust okozhat.  Ha nincs más lehetőség, akkor megoldható a cseppvíz elvezetése egy összefolyóba. Ebben az esetben viszont a bűzelzárásról gondoskodni kell, mivel a lefolyó csövezésén keresztül eláraszthatja a lakást a csatornabűz. A panel falakba nem véshető a csatornák csövezése, mivel ezek teherviselők is egyben.

 

A panelekben általában nem szokott elektromos probléma lenni a klíma működtetésével. Egy sima konnektoros becsatlakozás általában bőven elég.

Sajnos sokszor a panelek hőszigetelése sem segít elkerülni a nagy meleget a panel lakásokban. Gyakorlati tapasztalat, hogy a szigetelt panelek ugyan egy héttel később melegednek fel a kánikulában, de ha már felforrósodtak, akkor az éjszaka folyamán sem fognak visszahűlni, ugyanis a hőszigetelés megtartja a vasbetonban a meleget.

 

split klíma lakásban

 

* Alpin technikás telepítések, tűzfalak, tetők, homlokzatok klimatizálása

 

Számos esetben a klíma telepítése életveszélyes, vagy normál szerelési módokkal nem megközelíthető helyeken történik, ebben az esetben képzett és engedélyekkel rendelkező ipari alpinista bevonásával végezhető csak el a telepítés. A lakások tulajdonosai gyakran alábecsülik ennek a biztonsági intézkedésnek a fontosságát, mondván, hogy a tetőre ők is kimentek már, viszont a klímaszereléshez a tetőt megbontva kell felszerelni egy 40 kilós kültéri egységet elég hosszú időn keresztül.

 

Megjegyzendő még, hogy ha valakinél kizárólag ilyen típusú szereléssel oldható meg a klímaszerelés, akkor az ne várja meg a kánikulát a telepítéssel, mert nem lesz klímás szakember, aki a főszezonban nekiáll egy több napos és bonyolult munkának. A még létráról vállalható normál szerelési magasság körülbelül 6 méter. Az ennél magasabb kültéri elhelyezéskor állványozást, alpinistát vagy kosaras darut kell biztosítani a szereléshez.

 

A kültéri extrém helyre, tűzfalra történő telepítésekor azzal is kalkulálni kell, hogy meghibásodás, karbantartás esetén ugyanezekre a megoldásokra lesz majd újra szükség. Ezért, ha van más megoldás, nem érdemes a kültérit megközelíthetetlen helyre felrakatni, mert később jelentős költségekkel jár a legegyszerűbb javítás is!

 

* Mikor érdemes a klímát beszereltetni?

 

Főszezonban (április és július között) az ügyfelek sokszor meglepődnek, hogy egy-másfél hónapra előre minden szabad kapacitásunk le van már foglalva. Gyakran elhangzó mondat, hogy a klímaszerelést előző évben tervezték a nagy kánikulában, aztán februárban gondolkodtak ugyan rajta, de akkor végül is nem foglalkoztak vele, hiszen hol van még a nyár…

Pedig a főszezonon kívüli szereléseknél nem kell kapkodni a munkával, van idő kitalálni a megfelelő elhelyezést, kivitelezést, a szerelők nem fáradtak, idegesek, kapkodósak, ráadásul ilyenkor kedvező áron és választékban kaphatnak a megrendelők klímaberendezést. Gyakran előfordul, hogy összetett szerelési munkákat, multi redszerek telepítését, falban elvezett csövezéseket a főszezonban egyetlen kivitelező cég sem vállal el, mivel válogathatnak a munkák között, ezért érdemes időben elindítani a kivitelezésüket és nem a főszezonban vadászni arra a szerelőre, akinek (valamiért) nincsen munkája.

 

Akinek több éves tapasztalata alapján meleg a lakása, annak mindenképpen azt javasoljuk, hogy ne várja meg a csúcsidőszakot!

 

klíma

 

 * Hol vegyük meg a klímaberendezést?

 

Több fontos ok miatt tanácsoljuk, hogy a klímaberendezést kizárólag attól a cégtől vásárolja meg, amelyik a berendezés beszerelését is elvégzi és kompletten vállal garanciát az egész beépített rendszerre. Így nem lesz mutogatás a beszerelő cég és a klíma forgalmazója között, hogy kinek a felelőssége a javítás és a garanciális ügyintézés. A garancia mindig nehéz kérdés, amikor a hibás klímát kell megjavítani. Abban az esetben, ha egy kézben van az ügyintézés, akkor egyértelmű, ki végzi el a javítást. Ekkor nem az ügyfélnek kell rohangálnia az alkatrészért és próbálni elintézni a garanciális javítást.

 

A klímaberendezés nem egy hűtőgép, amit csak bedugunk a konnektorba és már működik is.  A klímaszerelés módja is jelentősen meghatározza a későbbi élettartamot és komfortot. A karbantartás pedig műszakilag és egészségügyileg is szükséges része a klimatizálásnak, tehát egy komplex megoldásban kell gondolkodni és ehhez megtalálni a megfelelő kivitelező céget.

 

A klímával foglalkozó cégek minden árkategóriában tudnak megbízható klímát ajánlani ügyfeleiknek. A klímát ki is szállítják az ügyfélhez a telepítés alkalmával, így a beszerzés fáradalma is elmarad.

 

Nincs ma Magyarországon olyan klíma, amit ne lehetne a hivatalos kereskedéseknél olcsóbban beszerezni az interneten. Ezek simán lehetnek szlovák, körbeszámláztatott, áfamentes, vagy Európában nem is forgalmazott, kis szériás berendezések. Ezek az első probléma felmerüléséig nem is okoznak gondot vásárlóiknak. Tehát egy esetleges meghibásodás esetén a szükséges alkatrészt is ezektől a „megbízható” cégektől kell (vagy inkább kellene) az ügyfélnek saját magának beszerezni.

 

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, precizen, tisztán.

 

klímaszerelés Budapest, Pest Megye