Inverteres klíma

Inverteres klíma berendezést hogyan vásároljunk?

És hogyan NE?

Hűtő-fűtő inverteres klíma vásárlás előtti ismeretek kezdőknek és haladóknak

Klímaszerelés

1. Inverteres klíma: válasz a környezeti változásokra

Manapság egyre szélsőségesebb időjárási események önkéntelen résztvevői vagyunk, hirtelen beköszöntő kánikulától a lezúduló, viharos esőkön át a villámgyors lehűlésekig. Mind többen jutunk el a döntésig, hogy klíma berendezést szereltetnek be, mivel szeretnék a mindennapjainkat a nekik megfelelő hőmérsékleten, környezetben tölteni. Elősegítve ezzel, hogy aktív tevékenységekkel, alkotó munkával tudják tölteni idejüket akár a munkahelyen, akár otthonukban. Ahelyett, hogy a hőségtől, a párás levegőtől vagy akár a hidegtől való szenvedés kötné le teljes figyelmüket. Ha szívbetegek vagyunk vagy egyéb súlyos betegségben szenvedünk, egyenesen megváltás lehet nekünk egy klíma, egy megfelelően klimatizált helyiség.

2. Miért NE kánikulában keressünk klímaszerelőt, inverteres klíma berendezést?

Magyarországon az utóbbi években jelentős szakember hiány keletkezett, és ez több okból érvényes a klímaszerelő szakmára is (szakmai oktatás átalakítása, szakemberek kivándorlása, a beáramló építőipari dolgozók szakképzetlensége…).  Az ügyfelek részéről tapasztalható szezonális érdeklődés tovább fokozza, hogy kánikulában, nagy melegben a klímaszerelőknek egyenesen szét kellene szakadni, sokszorozódniuk kéne, hogy az igényeket ki tudják elégíteni. Ami persze lehetetlen. Így sokan bosszankodnak és a klímaszerelőre mérgesek, hogy nem tud azonnal ugrani nekik és elvégezni a munkát. Tisztelet az egyre növekvő számú kivételnek, akik időben gondolnak a klíma beszerzésére. Így nyugodtan, átgondoltan tudják ezt az összetett kérdést eldönteni és e jelentős anyagi kiadással járó berendezést megrendelni.

Akik kapkodva a kánikulában keresnek légkondi szerelőt, sokszor csak az alapján „jutnak” szerelőhöz, hogy épp ki ér rá velük foglalkozni. Ráadásul ilyenkor a spórolás a legfőbb döntési tényező, pedig egy mai modern hőszivattyús klíma berendezés jóval többre való, mint a nyári hűtés. Lehet, hogy kevéssel több pénzből egy jó fűtőberendezésünk is lehetne, amit gazdaságosan használhatnánk átmeneti, gyors fűtésre. Vagy jóval hosszabb élettartamú berendezést választhatnánk, ha alaposabban, higgadt fejjel gondolnánk át a klíma beszerzést. Így már nem csak annyi lenne a fejünkben, hogy gyorsan hűvöset, mindegy, meddig is lesz jó a készülék, vagy hogy mit is tud a légkondi…

3. Tudjuk meg előre, mire számíthatunk egy inverteres klíma megvásárlásával!

Fontos megértenünk vásárlás előtt a split klíma működését, típusait, használhatóságát!

Egyrészt, mert ez egy komoly beruházás és nem árt tisztában lennünk már előtte, hogy mit is veszünk. Másrészt, hogy megérthessük, mivel is jár a felszerelése és miért kerül annyiba a klíma és a klíma szerelési díj. Mert bizony nem csak a falra kell felakasztani új légkondinkat, áram alá helyezni, mint pl.: a TV készüléket és már élvezhetjük is a kellemes hőmérsékletet. Sajnos tényleg vannak még olyanok, akiknek a mai napig ennyi az elképzelésük a klímákról. Ettől azért sokkal bonyolultabb ez a történet.

Először is nézzük meg, mi is az a split klíma.

A split klíma névből a split szó jelentése: osztott. A klíma készülék valóban két részre osztott berendezést takar, mely kültéri és beltéri egységből áll, melyeket egy pár hőszigetelt rézcső köt össze. A beltéri egységek lehetnek oldalfali, kazettás (mennyezetbe süllyeszthető), parapet, mennyezet alá szerelhető, vagy légcsatornázható kialakításúak. A hőfelvevő, azaz hűtő rész kerül felszerelésre a beltéri egységben a lakásban, a kompresszor és a kondenzátor a kültéri egységben található a lakáson kívül, a szabadban. Ennek köszönhetően megszűnik az épületen belüli zajforrás, valamint a hűtés során keletkező hő sem marad a lakásban.


A split klíma hatékonysága annál jobb, minél közelebb van egymáshoz a beltéri és kültéri egység, mivel a rézcsövekben áramló hűtőközeg annál hatékonyabban „dolgozik”, minél rövidebb utat kell megtennie a klíma kültéri és beltéri egysége között.  Kivitelezés szerint megkülönböztethetünk mono split és multi split klímákat.  A mono split klíma egy darab külső egységből és  egy darab belső egységből áll, míg a multi split klíma kültéri egységéhez több beltéri egység is csatlakoztatható. A split klíma fő előnye, hogy a zajforrás a házon kívüli egységbe kerül, így a split klímák elég csendesek, és a helyigényük is elég kicsi.

Inverteres klíma


Energiatakarékossági okokból 2013. januárja óta az Európai Unióban már csak és kizárólag inverteres split klímát lehet forgalomba hozni. Mivel az inverteres technológiának köszönhetően fordulatszám szabályozást hajt végre a készülék. Így a klíma csak akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a rendszer éppen megkíván, optimális üzemi paraméterekkel és energetikai hatásfokon. E technológia által fokozatosan emelkedik a teljesítmény, amíg a rendszer eléri a kívánt hőmérséklet szintet. Bekapcsoláskor ezért nem terheli meg hirtelen a hálózatot, nem ugrik meg hirtelen az energia fogyasztás. Majd amikor eléri a kívánt hőmérséklet értéket, akkor azt egyenletesen, állandóan biztosítja. Ezáltal csendesebben is működik régi típusú társainál. Ráadásul nem nyom ki hirtelen annyi hideg levegőt, mint elődje, sokkal kisebb a megbetegedések kockázata is.

Klíma

A régi on/off-os hagyományos klímák


ezzel szemben az elért, kívánt hőmérsékletnél kikapcsoltak, majd a levegő felmelegedését érzékelve újra bekapcsoltak. Jelentősen terhelték ezáltal a ki-be kapcsolgatással és hirtelen kiugró áramfogyasztással az elektromos hálózatot. További hátrányuk volt, hogy a kívánt hőmérséklet sem tudták egyenletesen biztosítani.  Ezzel szemben az inverteres klíma nagyon precízen tartja az általunk igényelt hőmérsékletet. Beépített hőérzékelők segítségével kiszámolja, hogy a kompresszornak hogyan kell működnie annak érdekében, hogy a hűtés vagy a fűtés folyamatosan azon az értéken legyen, amelyet elvárunk. Ahogy eléri a kívánt hőmérsékletet, akkor csökkenti a vezérlés a kompresszor fordulatszámát.

Klíma fogyasztás:


Sok ügyfelünk ijedten kérdezi, hogy el fogja-e bírni a lakásukban kiépített elektromos hálózat az új légkondi működését. Ilyenkor megnyugtatjuk őket, hogy a klímáknál kW-ban megadott hűtő-fűtő teljesítmény nem azonos a villamos fogyasztással, attól jóval kevesebb a fogyasztása.  Egy átlagos lakossági klíma kevesebbet fogyaszt, mint egy porszívó vagy egy hajszárító. Erről bárki meggyőződhet egy digitális háztartási fogyasztásmérő használatával is.


De az inverteres klíma fogyasztása attól is függ, hogy milyen hatásfokú (SEER, SCOP érték),  rendszeresen karban van-e tartva, nem gázhiányos-e. Továbbá jól méretezett készülék került-e felszerelésre (se nem kisebb, se nem nagyobb teljesítményű a helyiség méreteihez képest). Fontos az is, hogy milyen a ház hőszigetelése és milyen hő termelő eszközök vannak a légkondival egy helyiségben, milyen az ablakok tájolása. Értelemszerűen minél vastagabb a szigetelés, annál kevesebbet fog klímaberendezésünk fogyasztani. A nagy déli tájolású, redőny vagy más árnyékolás nélküli ablakok sem tesznek jót a klímaberendezés áramfogyasztásának. A fogyasztás szempontjából azért fontos a klíma rendszeres tisztítása/tisztíttatása, mert az eldugult szűrők, elkoszolódott hőcserélők akadályozzák a levegő szabad mozgását. Ezáltal feleslegesen megnő a klíma üzemideje, túlmelegszik, és így csökkent hatásfokkal üzemel.

Összefoglalva az inverteres klíma előnyei:

  • kisebb a fogyasztásuk hagyományos társaikénál, akár 30%-os energiamegtakarítás is elérhető velük,
  • alacsonyabb zajértékkel rendelkeznek,
  • élettartamuk hosszabb,
  • a helyiséget jóval rövidebb idő alatt hűtik le a hagyományos klímáknál.

A split klíma előbbiekben felsorolt tulajdonságai miatt fontos, hogy előre jól megtervezzük a felszerelés helyét, hisz fix helyre kerül. Későbbi esetleges áthelyezése költséges és mivel megbontjuk vele a hűtőkört, megnő a meghibásodás lehetősége is. Így ha lehet, nem nagyon ajánlott a kültéri vagy beltéri egység áthelyezése. A hely megtervezése fontos a minél rövidebb csőszakasz miatt is. A hosszú csövezés nem csak a hatásfokot rontja, de jelentősen megnöveli a szerelés költségeit is.

Kondenzvíz elvezetés:


El kell előre dönteni a kondenzvíz elvezetés módját is, hogy lehetőleg ne zavarjuk a szomszédokat vagy mást a kicsöpögő vízzel. Fontos továbbá a készülék helyes méretezése és természetesen az egyéb, számunkra fontos tulajdonságai is. Ilyenek lehetnek a különböző beépített egészségvédő szűrők, a wifi-s vezérelhetőség, külső design, a hatékonysági mutatók (SEER és SCOP értékek) és még sokáig sorolhatnánk a különböző fontos, egyéni választási szempontokat. Mindezen döntésekhez természetesen nagyon is ajánlott klímaszerelő szakember segítségét igénybe venni, aki már sokféle igénnyel, helyszínnel, megvalósíthatósági lehetőséggel találkozott, így gyorsan és szakszerűen tud segíteni.


Klíma webshop

4. Miért szükséges, hogy inverteres klíma berendezésünket valódi szakember szerelje fel?


Először is az előző pontban felsorolt kérdésekben szakmai szemmel és tapasztalattal tud segíteni, tanácsot adni a felmérés során, vagy akár még a szerelés alatt is.

Másodsorban fontos a gyártói garancia megtartása miatt is. Természetesen a gyártók nem azért ragaszkodnak ahhoz, hogy készülékeiket szakképzett klímaszerelők szereljék fel, mert azt akarják, hogy többe kerüljön a vevőnek a klímaberendezés beszerzése. Hanem mert a klíma hosszú élettartama csak szakértő felszerelés által biztosítható. A klímaszerelés során speciális szaktudásra, gyakorlatra és speciális szerszámokra is szükség van, ami a laikusoknak nem áll rendelkezésükre. Nagyon fontos munkafolyamat például a klímaszerelés során a peremezés, amit ha elrontanak, elszáll a hűtőgáz a klímából, aminek pótlása manapság nem két forint. Vagy ilyen a vákuumszivattyú, a hűtőgáz mérleg és még sorolhatnánk a fontos és nélkülözhetetlen klímás szerszámot, ami nincs otthon a háztartásban.


Harmadszor a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által előírt Telepítési Nyilatkozatot is csak regisztrált klímaszerelő tud számunkra biztosítani. Ennek megléte és a hatóság nyilvántartásába történő feltöltése is szükséges ahhoz, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljünk.

Az inverteres klíma meghibásodása esetére


Továbbá, ha mégis gond lenne a garanciaidő alatt klímánkkal – és a szükséges és előírt karbantartásokat is elvégeztettük – van hová fordulnunk segítségért és nem kell „bárkit” keresgélnünk hosszú időn át, aki a mi klímamárkánkhoz ért és hajlandó is segíteni.

Sajnos általánosan rossz tapasztalata van a legtöbb klímaszerelőnek az új lakásokat építő vagy felújítást végző kivitelezők által előcsövezett helyekről. Az esetek döntő többségében hozzá nem értő „szakik” csinálnak valami klímacsövezésnek látszó dolgot, mondván, hogy ehhez is értenek vagy olcsóbban dolgoznak a klímaszerelőknél. Aztán a klímaszerelőnek kell szenvedni a rosszul, rossz helyre elhelyezett, nem megfelelő méretű és hosszúságú csövekkel. Vagy egyenesen másikat kell csinálnia, ekkor a megrendelő ügyfél kétszer adja ki a pénzt a klíma csövezésre.


Tehetetlenek vagyunk ezzel a jelenséggel szemben, csak nem értjük, hogy hihetik el az ügyfelek, hogy jóval olcsóbban szakszerű és jó minőségű munkavégzést kapnak egy generál kivitelezőtől, aki nem rendelkezik klímaszerelő munkavállalóval. A vízszerelő, gázszerelő és egyéb más szakember pedig nem rendelkezik klímaszerelő végzettséggel. Maximum csak látta már, hogy csövek lógnak ki a falból és valami hasonlót tud csinálni, vagy olyat, csak rossz helyre.  Aztán az vagy használható, vagy nem. Ha nem, akkor megint nem sikerült a spórolás. Van olyan előcsövezett hely, ahová inkább ki sem megyünk, mert az elküldött képek alapján látható, hogy teljesen rossz az előzetesen elvégzett munka. És az ügyfél azt hiheti, hogy be akarjuk csapni, mert újra ki akarjuk fizettetni vele a csövezést.


Klíma webáruház

5. Miért ajánljuk, hogy a klímát felszerelő szakembertől vegyenek inverteres klíma berendezést és miért ne hipermarketből, webáruházból?

Nagyon fontos, hogy ha csak lehet, a hipermarketek és a barkácsáruházak polcáról semmiképpen se válasszunk klímát.  Az ilyen helyeken vásárolt berendezésekhez gyakran garanciális, illetve minőségi problémák is társulhatnak. Esetleg a kifutó szériákhoz, egy-egy konténernyi keleti importhoz nincs alkatrész-utánpótlás. Vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak. Továbbá rengetegszer látni szakszerűtlen tárolást is a barkácsáruházak esetén (a kültéri egységet ugyanis, csak úgy, mint a hűtőknél, csak állva szabad tárolni). Ezáltal „garantálva” a gyakori meghibásodást. Természetesen ezt egy laikus nem tudja az adott áruházban kiszűrni.

Garanciális bonyodalmak

Garanciális problémákba már sajnos mi is belefutottunk ügyfelünk által máshonnan, sokféle terméket áruló, de nem klímás webáruházból rendelt eleve hibás klímánál. Így ha csak lehet, kerüljük, hogy ilyen helyeken vásárolt klímát beszereljünk. Páresetben hosszú és nehézkes levelezéssel, telefonálgatással, bosszankodással és veszekedéssel lehetett csak egy forgalmazót rávenni, hogy kicserélje a meghibásodott készülékét. Erre pedig se időnk, se energiánk, se szükségünk nincsen. Ezért ezt úgy tudjuk megelőzni, hogy az általunk forgalmazott, megbízható alkatrész utánpótlással rendelkező, minőségi klímaberendezéseket szereljük csak fel.

6. Az inverteres klíma karbantartásának, klíma tisztításának fontossága.

Valóban létező veszély a Legionella fertőzés?

Azt kell mondanunk, hogy igen, a karbantartáson, tisztításon időszakonként át nem esett, elhanyagolt klíma beredezések valóban veszélyt jelenthetnek egészségünkre. De ha nem feledkezünk meg róla, semmilyen veszélyt nem rejteget légkondink. Sőt, a rendszeres karbantartással a készülék élettartama is növelhető és megőrizhető kedvező fogyasztása. Az sem elhanyagolható, hogy a rendszeres karbantartási munka során állapotfelmérés is történik, egy esetleges kezdődő meghibásodás, gázhiány… is észlelhető.
A karbantartás során eltávolítjuk a lerakódásokat vegyszeres kezeléssel. A kültéri egység szervizelése pedig a lerakódott por, a szálló növényi részek (pl. nyárfák szálló termése) miatt szükséges.  Fontos része a klíma karbantartásnak a gombamentesítés is. A készülék cseppvíz tárolójában a gombák és baktériumok elszaporodnak. Az első bekapcsoláskor a légkondícionáló megforgatja a spórákat tartalmazó levegőt a lakásban. Enyhe esetben köhögés, de hosszabb távú kitettség és gyenge immunrendszer esetén akár asztma vagy legionella betegség is kialakulhat.

Legionella:

klíma tisztítás


A legionella baktériumra 1976-ban figyeltek fel az orvosok. Ekkor egy szállodában összegyűlt egykori légionárusok közül sokan súlyos, fertőző tüdőgyulladást kaptak és néhányan belehaltak. Hosszas vizsgálódás után rájöttek, mi okozta a kórt. Az épület klímaberendezése terjesztette a párásító folyadékban elszaporodott baktériumokat.  Ekkor természetesen még nem volt megelőző, rendszeres karbantartás előírva a klímaberendezésekre.

A karbantartás mindig megelőzés legyen, ne csak akkor gondoljunk erre, amikor már kellemetlen szagokat érzünk a légkondicionálónk beindításakor vagy amikor készülékünk már meghibásodott. Sajnos még ma is sokan hajlamosak róla elfeledkezni vagy spórolásból hagyják ki a karbantartás megrendelését, ami sajnos később megbosszulhatja magát.

Akik már csak baj esetén hívnak minket, szinte száz százalékban arra szoktak hivatkozni, hogy csak ritkán kapcsolták be a klímaberendezésüket, alig használták azt. Egyrészt ezt senki nem tudja ellenőrizni. Másrészt egy alkatrész meghibásodás, gáz szivárgás így is előfordulhat, a pangó vizet, baktériumokat pedig attól még ki kell tisztítani a berendezésből. Azok ugyanis nem a használat mennyiségétől függő mértékben lehetnek benne. A fűtésre használt légkondikat pedig tényleg muszáj  ősszel is karbantartani a tavaszi mellett, hiszen fontos, hogy a fűtésszezont tiszta, ellenőrzött, megfelelően működő készülékkel kezdjük el.

7. Szépség és funkcionalitás egyben? Design inverteres klíma!


Manapság már sokak számára fontos szempont lehet a klímaberendezés műszaki tulajdonságai mellett a beltéri egység megjelenése, designja is. Nem árt ezt a szempontot is meggondolnunk, mielőtt klíma beszerzés mellett döntünk.  Egy új klíma ma már nemcsak műszakilag lehet kiváló és megbízható, de elegáns kialakításával, különleges színével vagy formájával a szemet is gyönyörködtetheti, így bármely stílusosan berendezett nappaliban vagy hálószobában megtalálja a helyét.

Növekvő kínálat:


A legtöbb minőségi klíma gyártó is felismerte már ezt és felvett a termékpalettájába egy-egy különleges megjelenésű terméket. Ezek a készülékek általában ugyanazokkal vagy még jobb műszaki paraméterekkel és kényelmi funkciókkal rendelkeznek, mint az átlagos megjelenésű klímaberendezések, tehát a szépségért a műszaki előnyökről sem kell lemondanunk. Érdemes lehet megfontolni, hogy egy egyszeri többlet kiadást vállalunk-e azért, hogy sokáig különleges dísze lehessen otthonunknak a klímaberendezés.


Design klíma
Javasoljuk tehát, hogy időben, megfontolva válasszunk klímaberendezést, megfelelő méretben, kivitelben és elhelyezésben.  Legfőképp nem a nyári kánikulában kapkodva, meggondolatlanul válasszunk klímát, „mindegy mi, csak legyen” alapon, hiszen ezek a berendezések már jelentős összegbe kerülnek és a felszerelésük sem olcsó. Ha a kapkodás után jövünk rá, hogy más típust szerettünk volna vagy mégis máshová szereltettük volna fel a légkondit, már csak bosszankodhatunk hirtelen döntésünkön.

Nyugodtan szerelve:


Ezen kívül a nyári főszezonon kívüli szerelés esetén a klímaszerelőnek sem kell elkapkodnia a munkát, ami így több hibalehetőséggel is együtt járhat. A klímaszerelő is ember, aki ugyanúgy szenved a nyári melegben és nem könnyű nekik úgy dupla mennyiségű munkát hibátlanul végezni adott esetben megfőve a napon, hogy közben még rengetegen hívják, „zargatják” is kérdéseikkel. Hűvös időben ráérve, körültekintő munkát tud nyugodtan végezni.

Hívjon minket bizalommal,

segítünk a választásban

és az inverteres klíma felszerelésében!

Liber György +36-20/261-3639

email: info@lnagroup.eu

Inverteres klíma forgalmazás és  felszerelése Budapest, Gödöllő és Pest Megye területén.

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

További infók klimatizálásról, klímaszerelésről, referenciák: www.klima-budapest.eu


Klíma szereléssel együtt

Klíma tisztítás

Akciós klímák

A klímaszerelés menete

Fisher klíma

https://klima-budapest.eu/hisense-klima/

https://klima-budapest.eu/klimas-futes/

https://klima-budapest.eu/polar-klima/

Panasonic klíma

Fujitsu klíma

Gree klíma

Cascade klíma

A klímaszerelés menete

Fűtés klímával

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?

Inverteres klíma

Új klíma előnyei

A légkondícionáló története

Légkondi szerelés Budapest és Pest Megye területén

Klíma akciók

Klímaszerelés panellakásba