Klímaszerelés panellakásba

Klímaszerelés panellakásba – előnyök és hátrányok: a panellakásokban élők speciális problémákkal, egyedi hátrányokkal és talán meglepő, de bizonyos előnyökkel találják szemben magukat, amikor lakásuk hőmérsékletét szeretnék kellemessé tenni minden évszakban.

Panellakások hátrányai

Egyrészt a panellakások közismert hátránya, mely igen kellemetlenné tudja tenni a használatát és a benne élők életminőségét is jelentősen rontja, az az, hogy az építőanyaga magába szívja a nyári meleget és nem csak felmelegszik nappal a hőségben, de ráadásul ezt a begyűjtött hőt éjszaka ontja ki magából. Így nem tudnak a benne élők éjjel nyugodtan aludni, pihenni, regenerálódni az egész napi hőség után. Erre a problémára a legjobb megoldás egy, vagy – igényeink vagy anyagi lehetőségeink szerint – több oldalfali split klíma beszereltetése lakásunkba. Ezzel a modern eszközzel elviselhető hőmérsékletet lehet varázsolni otthonunkba és kipihenten tudjuk másnap feladatainkat ellátni.

Előnyök

De rendelkeznek egy nagy előnnyel is, hisz a legtöbb panellakás még ma is távfűtéses. Ezért nincs szükség drágább, fűtésre optimalizált, téliesített klímaberendezés megvásárlására, elegendő egy jó közép árkategóriájú, megbízhatóan hűteni tudó készüléket venni. Természetesen ezek a klímák is tudnak fűteni, hisz ma már csak inverteres klímaberendezés kapható, ami alapból alkalmas mindkét funkcióra. De nem kell beinvesztálni olyan drágább készülékre, ami hatékonyabb fűtésre van kifejlesztve, és el van látva a kültéri egysége karterfűtéssel és egyéb, a megbízható fűtéshez szükséges alkatrészekkel a hidegben való kiolvasztáshoz és működéshez.

Viszont így is ki tudjuk használni annak az előnyét, hogy már „csak” hőszivattyús, inverteres (tehát fűteni tudó) klímaberendezéseket lehet vásárolni. Ősszel és tavasszal, amikor még/már nincs bekapcsolva a távfűtés vagy központi fűtés, pár perc alatt kellemes meleget tudunk csinálni otthonunkban és nem kell fagyoskodnunk, mint azon lakótársainknak, akik nem rendelkeznek klímával.

Klímaszerelő telefonszám

Megtakarítás a szerelési költségekben

Sokat csökkent a klímaszerelés költségein a családi házakkal szemben, hogy sokszor lehet ún. szendvics szereléssel megoldani a klímák elhelyezését, így nem kell a drága és költséges hosszú vezetékezést alkalmazni. Ilyenkor a  kültéri és beltéri egység egymással szemben a fal kinti és benti oldalán helyezkednek el, vagy csak nagyon kis távolságra vannak egymástól. A klímaszerelésnek sajnos igen magas a szerelési anyag és munkadíja. Pl. a hűtőgáz rézcsövekben megy a két egység között, aminek igen magas az anyagköltsége. És még igen sok szerelési anyagra van szükség, továbbá sok munkaidőre van szükség a csövezésnél, ezért jóval olcsóbb, ha nem kell hosszú csövezési szakaszt kiépíteni a kültéri és a beltéri egység között. Ez időben is meggyorsítja a szerelést.

Egy dologra azonban mindenképp érdemes odafigyelni: nem szabad spórolásból alulméretezni a klímaszerelést, vagy soha ne vegyünk a szükségesnél kisebb teljesítményű légkondit, hogy pár ezer vagy tízezer forintot spóroljunk. Mivel a panellakások többsége igen nagy hőterhelésnek van kitéve, ráadásul nagyon sok déli fekvésű is, így legtöbbször egy átlagos méretű szobába (20-25 m2) is inkább ajánlott 3,5 kW-os készüléket felszerelni, mint 2,6 kW-osat. Így nem kell a klímát sem csúcsra járatni, és ezzel az élettartama is megnő, hisz nincs „agyonhajtva”. A nagyobb teljesítményű klíma a legnagyobb kánikula idején is megfelelően le tudja hűteni a lakást.

Az viszont igen fontos, hogy sose állítsuk túl hidegre a klíma készüléket! Ez egészségünknek is ártalmas és felesleges energiapazarlás is. Tehát, ha csak lehet, ne akarjunk 36 C-ból 16 fokot „varázsoltatni” a klímánkkal. Könnyen megbetegedhetünk, pláne, ha közben többször el is hagyjuk a lakást.  

Előnyös a klímaválasztásnál odafigyelni, hogy négyirányú vagy igen széles légterelési lehetőséggel rendelkező berendezést válasszunk! Így elkerülhetjük, hogy a hűvös levegő közvetlenül ránk vagy családtagjainkra menjen és így nem kell félnünk az esetleges megbetegedésektől sem.

Rendszeres klíma tisztítás fontossága

A betegségek elkerüléséhez (és persze a garancia megtartásához) igen fontos a rendszeres karbantartás, klíma tisztítás elvégeztetése is. Az egészségmegőrző szerepe, a tisztaság mellett ekkor a szakember ellenőrizni tudja, hogy minden rendben működik-e a készülékben. A kondenzvíz kifolyásának útja nincs-e akadályozva rovarok, bogarak, pókok… beköltözésével, nem gázhiányos-e a készülékünk vagy nincs-e egyéb problémája. Az aktuális szezon előtt időben elvégzett karbantartással „megúszhatjuk”azt is, hogy a legnagyobb hőségben maradjunk klímahasználati lehetőség nélkül.

Példák panellakásokba ajánlott klímákra:

Fisher Summer klíma 3,5 kW-os

Cascade Bora klíma 2,6 kW-os

Syen Bora Plusz klíma 2,6 kW-os

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a klíma vásárlást!

Mivel hazánkban nagy hagyománya van, hogy mindent az utolsó pillanatban intézzünk el, vagy keressünk egy problémára megoldást, erősen ajánljuk, hogy ne csúcsszezonban, kánikula idején akarjunk két perc alatt klímához és szerelőhöz jutni. Egyszerűen nem tudnak a szerelők ekkor szétszakadni, ősztől tavaszig viszont jobban ráérnek. Így mi is megfontoltabban, nyugodtabban tudunk választani, dönteni és a klímaszerelést sem kell összecsapni gyorsan.

Várjuk megkeresésüket, hogy segíthessünk, hogy Önnél is mindig kellemes legyen a hőmérséklet!

Hívjon minket bizalommal:

Liber György

Telefon: +36-20/261-3639,

email:    info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

Panasonic klíma  Cascade klíma

A klímaszerelés menete  

Fűtés klímával   Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?   Inverteres klíma

Klímaszerelés házilag

Új klíma előnyei    Klíma akciók

Klíma szereléssel együtt Klíma tisztítás