10 legjobb klíma fűtésre – a mi szerelési tapasztalataink alapján


A rezsiszámlák emelkedése, az áram és a gáz árának változása miatt valószínűleg a legtöbb esetben a klímás fűtés a leginkább megfizethető és egyben környezetkímélő megoldás. Ráadásul a fűtés mellé a nyári hőség elleni védekezést is megkapjuk grátisz!

 

Másfajta, de ugyanúgy árammal működő fűtési rendszerekkel ellentétben a manapság kapható split klímák mind hőszivattyús elven működnek. Ezért a klímával való fűtés körülbelül négyszer annyi fűtési teljesítményt eredményez, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. Ez egy fűtésre optimalizált klímánál akár 5 is lehet. Tehát ötször annyi hőt ad le, mint amennyit  működésére elhasznál! Az elektromos kazán és egyéb elektromos fűtőeszköz csak ugyanannyit tud leadni, 1:1 arányú a működése.  Így a split klímák alkalmazása fűtés idényben jelentős megtakarítást tud eredményezni a felhasználó számára.

Aki még csak most ismerkedik a klímás fűtéssel vagy a magas gázárak miatt szeretne olcsóbb megoldást találni, annak mindenképpen ajánljuk, hogy kérjen segítséget a választáshoz. Az alábbi cikkben pedig összeszedtük segítségképpen az általunk forgalmazott és szerelt klímákból a 10 legnépszerűbb, legjobb klíma berendezést fűtésre.

 

A fűtő klíma, ami valójában egy levegő-levegő hőszivattyú, ezért kitűnő lehetőséget ad a gazdaságos fűtésre

 

A klímaberendezések valójában levegő-levegő hőszivattyúk, ma már mind inverteres berendezések, vagyis fokozatmentes teljesítményszabályzással vannak ellátva, így akár -15 -30 fokig képes a külső levegőből hőt felvenni.

Hogy mennyi hőenergiát tud a készülék hasznosítani a kinti hideg levegőből az igen csak fontos kérdés. Minél kifinomultabb egy készülék annál kevesebb elektromos energiát használ és több hőt képes a levegőből felvenni és leadni fűtés formájában.

 

A fűtő klímákat általánosságban három fő csoportba sorolhatjuk:
 1. Fűtésre alkalmas klíma -10- – 15 C fokos külső hőmérsékletig használható temperáló fűtésre, meglévő fűtés mellé kiegészítésre, vagy átmeneti (őszi, tavaszi) időben alkalmazható, nem folyamatos üzemben.
 2. Fűtésre ajánlott klíma -15 – -20 C fokos külső hőmérsékletig használható temperáló fűtésre, meglévő fűtés mellé kiegészítésre. De ez a készülék már önálló fűtésre is alkalmas, azonban alacsony környezeti hőmérsékleten nem túl gazdaságosan tud üzemelni.
 3. Fűtésre optimalizált klíma -20 – -35 C fokos külső hőmérséklet mellett is gazdaságosan üzemeltethető. Önálló fűtésre is alkalmas, egyáltalán nincs szükség kiegészítő fűtésre, állandó üzemre lett tervezve.

A fűtő klíma működése

 

Hűtési funkcióban a klíma bent hűt, kint pedig fűt. Télen a váltószelep megfordítja az irányt és bent fűt, kint pedig hűt. A kint elpárolgó hűtőközeg mindig alacsonyabb hőmérsékleten párolog el, mint a környezeti hő, ezért fel tudja venni annak energiáját, még hideg időben is.  Ezt a hőmennyiséget a készülék kompresszora nagyobb energia szintre emeli, ezt a hőt szivattyúzza a beltéri egységbe, amit az meleg levegő formájában lead a benti helyiségben.

 

Fűtő klíma COP érték

A fűtő  klíma működéséhez természetesen elektromos áramot használ, amit aztán átalakít hővé. A rendszer előnye az egyéb elektromos és hagyományos fűtésekhez képest, hogy a felvett villamos energiából egy fűtő klíma akár négyszer vagy ötször több hőenergiát is elő tud állítani. Ezt az értéket nevezik COP értéknek, vagyis ez minél nagyobb annál hatékonyabb a hőszivattyús klíma.

 

A legtöbb hűtő-fűtő klíma alapvetően nem fűtésre lett tervezve, csak fel lett szerelve olyan kiegészítő alaktrészekkel, melyek segítségével hideg időben is tud működni. de ettől még nem alkalmas állandó fűtésre. Ezek a berendezések arra hivatottak, hogy egy kicsit rásegítsünk a fűtésre. Vagy átmeneti időben, ha kicsit hidegebb van, gyorsan be lehet vele fűteni.

 

Mi a különbség a fűtő klíma és a fűtésre optimalizált klíma között?

 

A fűtésre optimalizált klíma fűtésre lett tervezve, ami nem azt jelenti, hogy hűteni nem lehet vele, sőt hűtésben is hatékonyabb, mint sima társai.

 

Fűtésre optimalizált klímák főbb jellemzői (ezek gyártónként jelentősen eltérhetnek):

 • nagyobb kültéri egység, melybe nagyobb hőcserélő és ventilátor lett beszerelve
 • nagyobb beltéri egység, melyben szintén nagyobb hőcserélő és ventilátor van
 • strapabíróbb, erősebb kompresszor
 • osztott kültéri hőcserélővel rendelkezik, amit külön-külön le tud olvasztani, így nem áll le a fűtés
 • hőtárolós rendszer, amit szintén a leolvasztásnál alkalmaz
 • speciális kültéri fagymentesítési megoldások, egyedi szoftverek
 • kültéri egységben kompresszor karterfűtés van beépítve
 • kültéri egység csepptálca fűtéssel rendelkezik
A magas páratartalom veszélyei

 

A hőszivattyús berendezések egyik legnagyobb ellensége a közhiedelemmel ellentétben leginkább nem az alacsony hőmérséklet, hanem a magas páratartalom.  A nullához közeli plusz-mínusz 3-5 fokos tartományban a levegő páratartalma viszonylag magas. Pláne, ha ködszitálás is van. Ekkor sajnos rengeteg pára fagy a kültéri egység hőcserélőjére, ami nagyon káros hatásokkal járhat.

Ha a jég, nagyon elvastagszik, akkor megszűnik a légáramlás, rossz esetben akár mechanikai sérülést is szenvedhet a készülék. Ilyenkor a jégmentesítés hatékonyságában lehetnek nagy különbségek a klímák között.

Száraz hideg -10 C°-os időben jobban tud dolgozni egy hőszivattyú, mint +2 fokos nagyon párás körülmények között, Mert ilyenkor kisebb energiát kell befektetni a készülék leolvasztására. Az olcsóbb, gyenge minőségű készülékek a jeget csak nagy energiafelhasználás árán tudják eltávolítani magukról. Állandóan leolvasztási ciklusra kapcsolnak, ez idő alatt gyakorlatilag nincs fűtés a lakásban és rengeteg energiát emészt fel a rendszer.

 

Legjobb klíma fűtésre: hová milyet érdemes szereltetni?

 

Sokféle felhasználói igény és épület van, ezért mindenképp kérje ki klímás szakember segítségét a választáshoz!

 

De a gyorsabb és könnyebb eligazodás érdekében kiválasztottunk 10 legjobb klíma típust, amit fűtésre ajánlunk. A kiválasztás szempontjait sok év saját tapasztalata és ügyfeleink választása, igényei jelentették.

Összeállításunkban 3,5 kW-os teljesítménnyel rendelkező klímák szerepelnek a könnyebb összehasonlítás érdekében.

 

10 legjobb klíma fűtésre

 

1. Hisense Wings Pro klíma

Az idei év nagy slágere, ár/érték arányban talán a legtöbbet nyújtó klíma, így bátran tettük be a 10 legjobb klíma fűtésre című összeállításunkba. Csendes és energiatakarékos működés. Energiaosztály hűtés: A++, fűtés: A+, beépített WiFi, Hi-nano légtisztítás – Nagy ionkoncentráció, minimális ózonkibocsátás

Fűtés – 20°C hőmérsékletig, Fűtőszállal szerelt kültéri egység, Okos üzemmód, Szupergyors hűtés és fűtés mód, Motoros vízszintes és függőleges légterelő mozgatás, Automatikus fűtés 8 °C hőmérséklet alatt, 5 ventilátor fokozat vagy automata

https://klimaaruda.hu/termek/hisense-wings-pro-split-klima-34-kw

 

2. Syen Muse klíma

A piacvezető Gree gyárban készülő Syen klímaberendezések kitűnő értékaránnyal rendelkeznek. A Syen Muse klímák kültéri egysége téliesített, energiaosztálya hűtés üzemmódban: A++, fűtésben: A+. Beépített WiFi. Fűtés – 25°C hőmérsékletig. 3D légterelés, Cold plasma szűrő, Távirányítóba integrált hőmérő (I FEEL), 8°C-os temperálás.

https://klimaaruda.hu/termek/syen-muse-soh12mu-e32da1d-split-klima-35kw

 

3. Gree Comfort X klíma

A Gree a világ legnagyobb klímagyártója, hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek termékei és vezeti az eladási statisztikákat. A Gree Comfort X klíma  kompresszora karter és csepptálca fűtéssel ellátott.  Tulajdonságai: 3D légterelés, egyedi formatervezés, elegáns megjelenés, megbízható működés.  Energiaosztály hűtés: A++, fűtés: A+, beépített WiFi,  Cold plasma szűrő, Távirányítóba integrált hőmérő (I FEEL), 8°C-os temperálás, Fűtés -25°C külső hőmérsékletig

https://klimaaruda.hu/termek/gree-comfort-x-35-kw-gwh12acc-k6dna1f-inverteres-klima

 

4. Gree Amber UV klíma

3D légáram, beépített UV szűrő a vírusok, baktériumok elpusztítására, csepptálca fűtés, karterfűtés, Cold plasma szűrő, Fűtés -25°C külső hőmérsékletig, Wi-Fi, Energiaosztály hűtés: A+++, fűtés: A+, Távirányítóba integrált hőmérő (I FEEL), 8°C-os temperálás

https://klimaaruda.hu/termek/gree-amber-gwh12ycxd-k6dna1b-klima-oldalfali-split

 

5. Hisense Energy Pro Plus klíma

Újdonság! Mesterséges Intelligenciával vezérelt 

MI (Mesterséges Intelligencia) által vezérelt komfort mód! Fűtésre optimalizált klíma, mely beépített fűtőszállal rendelkezik, így akár – 22 C-ig is megbízhatóan használható. Kiemelkedően hatékony (SEER  8,8, SCOP 5,1), A+++ energia hatékonyság jellemzi mind hűtésben, mind fűtésben. Ez a szuper csendes klíma a működési zajával sem fog senkit zavarni. Sőt, azt is tudni fogja, hogy hol tartózkodunk a szobában. Így a levegőt is arra vagy kívánság szerint ellenkező irányba fújja. Ráadásul Hi-Nano légtisztítással is rendelkezik.

Hisense Energy Pro Plus klíma 3,5 kW

 

6. Hisense Fresh Master klíma

Szuper energiahatékonyság, dizájn, hihetetlen csendes működés. A 10 legjobb klíma fűtésre összeállításunk kiemelkedő, fűtésre optimalizált tagja. Friss levegő pótlás a szabadból! Energiaosztály hűtés: A+++, fűtés: A+++, beépített WiFi, Széndioxid szint folyamatos monitorozása, kijelzése, Hi-Nano légtisztítás, Csepptálca fűtés a kültéri egységben, Okos üzemmód mesterséges intelligenciával, Szupergyors hűtés és fűtés mód, I Feel üzemmód, Motoros vízszintes és függőleges légterelő mozgatás, Automatikus fűtés 8°C hőmérséklet alatt, 5 ventilátor fokozat vagy automata

https://klimaaruda.hu/termek/hisense-fresh-master-35-kw-klima

 

7. Gree Silver X / Champagne X klíma

A készülék  extrém környezeti hőmérsékletekre optimalizált. Megnövelt kül- és beltéri hőcserélő, Dual Stage kompresszor. -30°C-ig fűt, -25°C-ig a névleges teljesítményt képes leadni. Így hűtésben és fűtésben egyaránt egyedülálló. Energiaosztály hűtés: A++, fűtés: A++, beépített WiFi. Elegáns ezüst/pezsgő szín, dizájn klíma.3D légterelés, megbízható működés,  Cold plasma szűrő, Távirányítóba integrált hőmérő (I FEEL), 8°C-os temperálás.

 

https://klimaaruda.hu/termek/gree-silver-x-gwh12acc-s6dba1a-klima-oldalfali-split

https://klimaaruda.hu/termek/gree-champagne-x-gwh12acc-s6dna1a-klima-oldalfali-split

 

8.Fujitsu Design KG sorozat ASYG12KGTB/AOYG12KGCA

Japán klíma, megbízható működés, akár 10 év garanciával. Energiaosztály hűtés: A+++, fűtés: A+++,  kimagasló hatékonyság (SEER 8,5, SCOP 5,1), Mozgásérzékelő (Save&Stop),Temperálási funkció, Negatív-ion szagtalanító szűrő,  Alma-katekin szűrő, Csendes üzemmód (kültéri), Gazdaságos üzemmód, Éjszakai üzemmód, Powerful üzemmód

 

9. Cascade VISION NORDIC CWH12VN  klíma

Energiaosztály hűtés: A++, fűtés: A+, beépített WiFi, Fűtés – 25°C hőmérsékletig, Fűtőszállal szerelt kültéri egység, négyirányú légterelés (3D légáram), I feel üzemmód, Automatikus fűtés 8 °C hőmérséklet alatt, 7 ventilátor fokozat, Cold Plasma szűrő, iker forgódugattyús kompresszor

 

https://klimaaruda.hu/termek/cascade-vision-nordic-cwh12vn-split-klima

 

10. AUX DELTA 2 klíma

Energiaosztály hűtés: A++, fűtés: A+, beépített WiFi, Fűtés – 25°C hőmérsékletig, Fűtőszállal szerelt kültéri egység, ultra csendes működés (19 dB), négyirányú légterelés, I feel üzemmód, Automatikus fűtés 8 °C hőmérséklet alatt, PM2,5 szűrő,  ezüst ion filter, aranyozott bevonat a szűrőn, UV sterilizáló, IF Design Award nyertes dizájn

 

https://klimaaruda.hu/termek/aux-delta-2-asw-h12c5c4-jer3di-b8-2-35-kw-split-klima

 

Klimatizálással és fűtésre ajánlott klíma készülékekkel kapcsolatos tanácsainkkal segítünk Önnek!

 

Hívjon a +36-20/261-3639 telefonszámon vagy

írjon az info@lnagroup.eu email címre!

 

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

 

legjobb klíma fűtésre

Cascade klíma  Hisense klíma

Syen klíma Gree klíma  Fujitsu klíma

A klímaszerelés menete  

Fűtés klímával   Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?   Inverteres klíma