Hőszivattyú

A hőszivattyúval környezettudatosan és a hagyományos megoldásoknál jellemzően kedvezőbb költségen tudunk fűteni, hűteni és meleg vizet előállítani otthonunkban.

Röviden leírva a működését: a levegőből, a talajból vagy a vízből (ez leggyakrabban a levegő) nyert hőenergiát egy másik helyre el tudjuk juttatni és ott szabályozott körülmények között leadni. Ma már a legtöbb szárítógép, hűtőszekrény is hőszivattyúval működik.

Hőszivattyús fűtés

Hőszivattyú esetén a fűtési energia előállításához nem szükséges fosszilis energiahordozók égetése, így napjaink legkorszerűbb és leginkább környezetkímélő fűtési megoldása.

környezetből nyert hőenergiát több módon is átadhatjuk, szétoszthatjuk az épületen belül. A legegyszerűbb megoldás, ha közvetlenül a belső tér levegőjét fűtjük. Ilyenkor beszélünk egyszerűen split klímával történő fűtésről (ami gyakorlatilag levegő-levegő hőszivattyú).

Ugyanakkor otthonunkban messze a leggyakoribb hőleadó közeg a víz. Új kiépítések esetén feltétlenül megfontolandó a hőszivattyú és a hozzá illesztett fűtési rendszer választása, de hőszivattyúkat akár kombinálhatjuk a már meglévő padlófűtéssel vagy fan-coil berendezésekkel, de  egyes esetekben akár radiátoros hőleadással is (ha elegendően nagy a radiátorok hő leadási felülete).

Hőszivattyú

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú a környezetből nyeri az ingyenesen rendelkezésre álló hőenergiát és továbbítja a lakótérbe. Ehhez (a hűtőszekrényekhez hasonlóan) egy hűtőközeg gáz-folyadék nyomás és halmazállapot változását használja fel. Elektromos energiát csak a rendszer működtetéséhez vesz igénybe, ami általánosságban termelt hőenergia kb 25 százalékának felel meg. A hőszivattyú berendezés működése egy állandó körfolyamat.

Az első lépés az elpárologtatás: az alacsony hőmérsékletű, alacsony nyomású, folyadék halmazállapotú hűtőközeg energiát vesz fel a környezetből. Hő hatására a folyadék elpárolog, melynek során további energiát nyerünk.

A gázt ezután a kompresszor összenyomja, ezáltal hőmérséklete jelentősen megemelkedik.

Ezt követi a hő átadása a lakáson belül egy hőcserélőn keresztül. A lépés végén az energiáját leadó, lecsapódó hűtőközeg ismét folyadék halmazállapotú és a körfolyamat kezdődik elölről.

Hőszivattyú fajták

Hőszivattyú berendezésekből nagyon sokféle létezik. Elsőként megkülönböztetjük őket a hőforrás és a hőátadás közege szerint.

A leggyakoribbak:

Levegő-levegő hőszivattyú
A hő forrása a környezet, melyet a berendezés közvetlenül a belső tér levegőjének ad át. Ez gyakorlatilag a split légkondicionáló. 

Levegő -víz hőszivattyú
A hő forrása szintén a levegő, de itt a hőszivattyú egy hőcserélőn keresztül vizet melegít, melyet fűtésre, vagy használati meleg vízként hasznosítunk. Ez a leggyakrabban használt kialakítás fűtési feladatokra.

Léteznek még víz-víz és talaj-víz típusú hőszivattyúk, azonban ezek alkalmazása jóval magasabb költségekkel jár.

A hőszivattyú fizikai megjelenése alapján lehet:

  • Osztott (split) típusú berendezés:  ha kültéri egység a szabadban, míg a hőt átadó egység a beltérben kerül elhelyezésre. Ilyen esetben a hűtőközeget szállító kalorikus csövezés köti össze a két egységet.
  • Tartályos split kialakítás: összeépítésre kerül a beltéri egység egy meleg vizet tároló puffer tartállyal.
  • Monoblokk kialakítás: egy egységben kerül elhelyezésre az elpárologtató és a kondenzátor egység. Ebben az esetben nincs szükség kalorikus csövezésre, a hűtőközeg egy egységen belül áramlik.

Mekkora hőszivattyú kell?

A számunkra megfelelő típusú, kialakítású hőszivattyú kiválasztása számos tényezőtől függ. Az adott épület hőtechnikai adottságai, az meglévő fűtési rendszerhez való csatlakozás körülményei jelentősen befolyásolják, hogy milyen kivitelű és mekkora teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.

Jelentős beruházásról lévén szó, szakemberrel történő konzultáció elengedhetetlen. Átlagos családi házak esetében (az épület méretétől, fűtési rendszertől, hőszigetelés mértékétől, bentlakók számától függően) jellemzően 8-16 kW teljesítményű hőszivattyúra lehet szükségünk.

A hőszivattyús fűtés előnyei

Jelenleg ez a fűtési rendszer bizonyul a leggazdaságosabbnak és legkörnyezetbarátabbnak. Az energia, amit felhasznál, szinte kimeríthetetlen forrásból származik. 

Nem kell hozzá a gázt bevezetni, olyan helyeken is használható, ahol a gázszolgáltatás nem elérhető.

Nincs szénmonoxid mérgezés kockázata.

Nincs szükség kéményre sem, és ennek karbantartásával sem kell bajlódnunk.

A hagyományos megoldásokhoz képest alacsony a karbantartási igénye, ami hosszú távon időt és pénzt takarít meg.

Más fűtési rendszerekkel is kombinálható.

A hőszivattyús fűtés ára

Új fűtési rendszer kiépítésekor vagy meglévő felújításakor mindenképpen érdemes mérlegelnünk a hőszivattyú beépítését. Napjainkban ez egy kiemelkedően  gazdaságosan üzemeltethető fűtési mód.

Kétségtelen, hogy a beruházás mértéke jelentős, valószínűleg magasabb költséggel is kell számolnunk, mint pl. egy gázkazánra épülő rendszer esetében. Ugyanakkor befektetésünk a kevesebb karbantartási igénynek, hosszabb élettartamnak és az alacsonyabb energiaszámláknak köszönhetően bizonyosan megtérül. Hőszivattyúk esetében a téli időszakban igénybe vehető a kedvezményes tarifájú H tarifa is.

Hőszivattyú méretezés kalkulátor

A hűtési/fűtési rendszerek, a gépészet a költségvetés jelentős részét jelentik, melyek hosszú évtizedekig kihatással lesznek életünkre. Ezen múlik majd a bent lakók téli és nyári komfortérzete. Érdemes körültekintően eljárnunk, amikor a hőszivattyús rendszer kiválasztásáról, méretezéséről van szó.

Több helyen találhatunk hőszivattyús rendszert méretező, közelítő eredményeket adó kalkulátorokat, biztosra viszont csak akkor mehetünk, ha megfelelő adatok birtokában szakemberrel konzultálunk.

Új építés esetén épületgépész által elvégzett hőigény kalkuláció, gépészeti terv elkészítése mindenképpen elkerülhetetlen.

Fűtési rendszer átalakítása, felújítása esetén fontos tisztában lenni az épület hőtechnikai adottságaival (falazatok, nyílászárók, oldalfali és födémszigetelések, korábbi energia költségek),valamint meglévő fűtési rendszerünk kialakításával. Ezen adatok, információk birtokában már elkészíthetők a szükséges számítások, tervek és így juthatunk reális eredményekhez. Nem szabad megspórolni ezt a lépést, mert ennek hiányában a beépített hőszivattyú működése csalódást okozhat.

A hőszivattyús fűtés hátrányai

Mint azt az előzőekben áttekintettük, a levegő-víz hőszivattyúk számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos fűtési megoldásokkal szemben. Bár az elérhető legkorszerűbb és leginkább energiatakarékos fűtési megoldásról van szó, mégis néhány hátránnyal szembe kell néznünk.

Ezek a hátrányok a működési elvből adódnak, de megfelelően kialakított rendszere esetében a napi használatban semmilyen kompromisszumot nem jelentenek.

Maximális vízhőmérséklet

Még a legkorszerűbb hőszivattyúk sem képesek olyan hőmérsékletű meleg víz előállítására, mint a gázkazánok. Ez elsősorban nagy mennyiségű használati meleg víz gyors előállítása esetén okozhat nehézséget. Ez puffer tartály beépítésével, vagy alternatív forrásból történő rásegítéssel (pl. elektromos fűtés) áthidalható.

Meglévő radiátoros rendszer esetén is korlátozottan használhatók a hőszivattyúk, hiszen a radiátoros fűtési rendszereket rendszerint magas hőmérsékletű fűtővízhez méretezték. Újabb típusú, alacsony hőmérsékletre tervezett radiátorokkal ez a probléma is kezelhető.

Padlófűtési rendszerekben a hőszivattyúk általában minden kompromisszum vagy akadály nélkül használhatók.

Mivel a felmelegített víz a fűtési rendszer energiahordozója, ezen múlik otthonunk megfelelő komfortja, ezért mindenképpen kérjük szakember tanácsát a döntés előtt!

Változó hatékonyság

Mint bármilyen hőszivattyús rendszer esetében, így a levegő-víz hőszivattyúk esetében is a külső hőforrás hőmérséklete befolyásolja a megtermelt hőenergia mennyiségét. Értelemszerűen a fosszilis tüzelésű berendezés esetében ez a probléma nem merül fel. Így a gyártók több hőmérséklet lépcsőhöz megadják a teljesítmény értékeket. Ezek az adatok kiemelten fontosak az előzetes méretezések során, valamint különböző gyártók termékeinek összehasonlításához.

Zaj

A hőszivattyúk kültéri egysége forgó, mozgó alkatrészei zajjal működnek. Ezek elsősorban a ventilátor, mely a levegőt mozgásban tartja, illetve a kompresszor. Bár a fejlett inverteres berendezések minimális zajt keltenek, mégis adott esetben, éjszakai csendben zavaró lehet működésük. Ezért érdemes az előkészítés során átgondolni a kültéri egység elhelyezését, esetleg zajcsökkentő megoldások alkalmazását.

Monoblokk megoldások

Monoblokk kialakítású rendszereknél a felmelegített víz a kültéri egységben keletkezik, amit onnan hőszigetelt csöveken vezetünk a beltérbe. A hőveszteségek csökkentése érdekében érdemes ezt a távolságot minimalizálni. Extrém időjárás mellett, nagyon alacsony külső hőmérséklet esetén fennállhat a víz fagyásának veszélye hosszabb áramkimaradás vagy a hőszivattyú meghibásodásának okán. Erre a problémára megoldást jelent a fagyálló folyadékkal történő üzemeltetés és plusz hőcserélő beépítése épületen belül.

 A környezettudatos, energiatakarékos otthon megvalósításához a hőszivattyú kiemelkedő lehetőség, amely a fűtési és hűtési igényeket egyaránt képes kiszolgálni.

Amennyiben további kérdéseid lennének a hőszivattyúk telepítésével, üzemeltetésével vagy a méretezéssel kapcsolatban, kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot!

Függeltenítse magát a fosszilis tüzelőanyagoktól, a gázszolgáltatótól és  a kiszámíthatatlan energia áraktól innovatív levegő-víz hőszivattyús rendszerrel!


Forduljon hozzánk Ön is egyedi igényeivel és segítünk megtalálni a szükségeinek legjobban megfelelő megoldást! Működési területünk: Budapest, Pest, Nógrád és Heves megye.

Email: info@klima-budapest.eu
Telefon: 06-20-2613639

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

 
10 legjobb klíma fűtésre

www.klima-budapest.eu/futes_klimaval.html

További információk a klímával való fűtésről

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

https://klimaaruda.hu/toshiba-klima

Cascade klíma

Akciós klímák   Klíma tisztítás

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Inverteres klíma Klíma akciók

https://klimaaruda.hu/aux-klima