Klíma fogyasztás – mennyi is valójában?

Klíma fogyasztás – mennyi is valójában?

Még ma is nagyon sokan összekeverik a klíma teljesítményét és a fogyasztását. Szerencsére azonban a klíma berendezések hűtőteljesítménye és fűtőteljesítménye nem egyenlő az általa elfogyasztott elektromos áram mennyiségével, Pl. egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű inverteres klíma elektromos fogyasztása hűtés üzemben 1000-1100 W/h, ami valójában kevesebb, mint egy hajszárító fogyasztása. A gyártók minden esetben megadják a berendezés hatékonyságát jelző értékeket, ezek jelzései a EER, SEER, COP, SCOP.

Vegyünk például egy 3,5-kW hűtőteljesítményű átlagos hatékonyságú invereteres klíma fogyasztását:  1,1 kW óránként (1 kW elektromos áram kb. bruttó 45Ft), ami forintban kifejezve kb. 48 Ft óránként. Ez a teljesítmény szélsőségesen magas külső hőmérséklet esetén is, normál hőszigetelést feltételezve általában képes egy kb. 45 m2-es helyiség lehűtésére, amennyiben semmi extra hőterhelés nincs a házban. A nap folyamán természetesen  csak rövid ideig üzemel ilyen nagy terheléssel a légkondícionáló és szerencsére az egy havi fogyasztás kiszámításához sem kell 31-es szorzót használni, mert nem minden nyári napon van kánikula.

Klíma fogyasztás

Több dologtól is függ ténylegesen a  klíma fogyasztás:

 • rengeteget számít, hogy modern inverteres klíma található-e lakásunkban, vagy még egy régi, nem inverteres (on/off-os) klíma (2013 óta csak inverteres klímát engedélyezett forgalomba hozni az EU területén).
 • milyenek a berendezés hatékonyságát kifejező, a klíma gyártó által megadott EER, SEER, COP, SCOP értékek
 • a ház, lakás hőszigetelésétől
 • nagymértékben befolyásolja, hogy a tulajdonos a klímáját rendszeresen karbantartja, tisztíttatja-e vagy teljesen eldugult szűrőkkel, lerakódásokkal kell megküzdenie a gépnek
 • a telepítéskor megfelelő méretezésben kiválasztott és felszerelt volt-e a klíma
 • a környezeti és a belső hőmérséklet különbségétől, mennyit kell “ledolgoznia” a klímának
 • az egyéb hőtermelő eszközöktől, melyek a hűtendő helyiségben vannak (számítógép, hűtőszekrény, fényforrások, emberek száma, stb…)

Fontos azt is tudni, hogy ha a klímát sokszor feleslegesen ki – be kapcsolgatjuk, tehát nem rendeltetésszerűen használjuk, akkor nagymértékben megnőhet a klíma készülék fogyasztása! Ezért tőlünk is nagymértékben függ, hogy ténylegesen milyen is lesz a klíma fogyasztás, az áramszámlánk nagysága!

Néhány tanács a klíma fogyasztásának csökkentésére:

 • Mindig tartsuk tisztán a légkondícionáló beltéri egységének szűrőit. Felesleges munkának és pepecselésnek tűnik, és persze hívhatunk szakembert is az elvégzésére. A legegyszerűbb megoldás a szűrők megtisztítására a folyóvizes kiöblítés és utána a szárítás szabad levegőn
 •  Állítsuk be megfelelően a termosztátot.  A programozható termosztátok képesek arra, hogy abban az időszakban, amikor nem vagyunk otthon, a belső hőmérsékletet magasabban tartják, ilyen eszköz alkalmazásával éves szinten akár 30% költség-megtakarítás érhető el. Annak ellenére, hogy napjainkban a legtöbb légkondícionáló távirányítója rendelkezik ilyen funkcióval, az emberek többsége nem használja ki,elfelejtkezik róla.
 • Hívjunk szakembert. A legtöbben azt javasolják, hogy a berendezéseinket évente legalább egyszer vizsgáltassuk meg a potenciális bajok ellenőrzése végett, penész, rozsda vagy piszok lerakódások eltávolítására, melyek a hatékonyságot akadályozzák. “A legtöbb ember nem teszi meg ezt, nem foglalkoznak velük addig, amíg az elektromos berendezések el nem romlanak.
 • Ha egy új légkondícionálót készülünk vásárolni, legyünk nagy figyelemmel annak teljesítményére. Egyes fogyasztók tévesen a szükségesnél nagyobb berendezést választanak, azt gondolva hogy sokkal hatékonyabbak lesznek; de a valóság az, hogy sokkal magasabb zajt és nagyobb fogyasztást érnek el vele. A megfelelő teljesítményű berendezés hosszabb ideig tart és jóval gazdaságosabban működik

Bővebb információkért, árajánlatért keressen minket elérhetőségeinken: Tel: +36-20-2613639

email: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

Klíma tisztítás, karbantartás

Tudnivalók klíma vásárlás előtt

klima-budapest.eu

Forgalmazott klíma márkák

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

Panasonic klíma

Cascade klíma

A klímaszerelés menete

Akciós klímák

Fűtés klímával

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?

Inverteres klíma

Új klíma előnyei   Klíma tisztítás

Klíma akciók   Klíma szereléssel együtt  

Klímaszerelés házilagklíma fogyasztás