Fűtés klímával, fűtő klíma

Fűtő klíma

Modern és gazdaságos megoldás, mely egyre népszerűbb fűtési mód

 • A klímával való fűtés más fűtési módokkal összehasonlítva jóval költséghatékonyabb, napelem, vagy egyéb megújuló energiaforrás használata esetén pedig mindegyiknél kisebb a környezetterhelése
 • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek, nincs szükség engedélyeztetésre, tervezésre sem
 • A nyári időszakban bónuszként hűtésre is felhasználhatjuk.
 • Karbantartása gyors és egyszerű
 • Gyors fűtési mód, akár 10 perc alatt meleget varázsolhatunk vele, ellentétben más fűtési módokkal
 • H tarifa is igényelhető hozzá, így még gazdaságosabb lehet a használata!

Klímás fűtés

A hűtő- fűtő klíma ugyanazon az elven tud fűteni, mint hűteni. Hűtéskor hőt szállít a hűtött térből a külvilág felé egy hőcserélőn keresztül. Amikor megfordítják ezt a folyamatot, akkor a külső térből tud a légkondícionáló meleg levegőt szállítani a belső tér felé.

Sokan még ma sem tudják, hogy klímával fűteni egyáltalán nem drága dolog. Még mindig abban a hitben vannak, hogy a klímás fűtés árampocsékoló, olyan, mintha hősugárzóval fűtenénk. Pedig ez egy hatalmas tévedés, mivel a most forgalomban levő klímák hőszivattyús készülékek, melyeknek működése az inverter technológián alapszik. 

A klímával való fűtés körülbelül négyszer annyi fűtési teljesítményt eredményez, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. Ez az érték egy jó, fűtésre optimalizált klímánál 5 is lehet.

Ha tehát a hőszivattyús fűtő klíma

minimum négyszer annyi hőt tud szállítani, mint amennyi áramot felvesz a hálózatból, akkor a megrendelő sokkal olcsóbban kijön, mint a gázzal fűtők, akiknek a támogatott mennyiségen felül hétszeres árat kell fizetniük!  A kiépítése pedig mindenképp olcsóbb, hiszen nincs szükség gáztervre, kéményre, kazánra, …stb.

Bármilyen más rendszerű fűtésnél – társasház központi kazán, távfűtés, PB-gázfűtés – gazdaságosabb lehet egy klímás fűtési megoldás. Ha egy lakás 10 kW fűtési teljesítményt igényel, és ez biztosítva van klímával, akkor az a lakás ugyanúgy megfelelően fel lesz fűtve, mint bármely más megoldással.

Ráadásul nyáron hűtésre is lehet használni, ami ugyebár a gázfűtésről nem nagyon mondható el. A mai szélsőséges időjárásunkban, hirtelen kánikulákban ez jelentős előny. És gyorsan lehet az időjárási szélsőségekhez igazodni a hűtő-fűtő klímánk segítségével.

Inverter – a fűtésre optimalizált klíma alapja

Az inverter-technológia – a korszerű hűtőközegek megjelenésével együtt – ma már -20 – -30 C külső hőmérsékletig működő hőszivattyús klíma berendezéseket biztosít, ami már jelentősen elősegíti az inverteres hűtő-fűtő klíma elterjedését. Évről-évre gazdaságosabb, kisebb fogyasztású klímák jelennek meg a piacon, melyek már komoly vetélytársai más fűtőberendezéseknek is.

Ez a gazdaságos fűtő klíma ráadásul gyors, kényelmes, tiszta, ami egyáltalán nem elhanyagolható előny a mai sietős életmódunk mellett. Nem kell a tüzelőanyagot behordani, hasogatni, beszerezni, nem jár piszokkal, szemeteléssel.  Ez idős, beteg emberek esetében nagyon nagy előnyt jelent, lehet, hogy az egyetlen szóba jöhető fizikai erőt kímélő és mégis megfizethető fűtési módot.

Gyors fűtési mód is, mivel a légfűtés pár perc alatt meleg levegőt fúj a lakásba, és mivel ventilátort használ, ez percek alatt eloszlik a teljes fűtött területen. Rajta kívül a többi fűtési mód a levegővel együtt fűti fel a helyiségben lévő tárgyakat, falakat.

Ezzel szemben a légfűtés a levegővel kezd, és csak a felmelegített levegő fűti fel azután a helyiség berendezési elemeit. Így nem kell várni órákig, míg a lakás felmelegszik. Amikor ősszel hirtelen lehűl a levegő, Ön már néhány perc alatt kellemes meleget varázsolhat a 15 fokos lakásba.

Vagy tavasszal a melegebb idők megérkezése után hirtelen 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, gyorsan tudunk segíteni a helyzeten, egy gombnyomással gyorsan meleget varázsolhatunk szobánkba, otthonunkba.

Biztonságos fűtést is jelent a hőszivattyús fűtő klíma,

hiszen nincs füst vagy CO mérgezés lehetősége. Kényelmes, mivel időre programozható, nem kell tárolni, nem kell hozzá kémény sem, így kiépítésének költségét és a kéményseprői procedúrát is elfelejthetjük.

A hűtő-fűtő klíma rendszer megvásárlása nem kerül annyiba, mint egy gázkazános központi fűtés. Ráadásul nem vesznek el helyet a szobákban a csövek, radiátorok, nem csúfítják el a lakást. Sőt, inkább emelik otthona értékét, szebbé varázsolják a szép, modern készülékek!

Temperáló fűtésre is lehetőséget biztosít a klíma, akár a nyaralóban is vagy ha otthonunkat napokig-hetekig télen üresen hagyjuk, melyet távolról is beállíthatunk, ellenőrizhetünk.

Fűtő klíma megbízható működése


A fűtésre ajánlott klímaberendezéseknél a legfontosabb szempont az üzembiztosság. Ha nyáron elromlik a légkondícionáló, az maximum „csak” bosszantó, de télen, amikor esetleg nincs is más fűtési rendszer kiépítve, gyors megoldásra van szükség. Így kizárólag olyan berendezéseket ajánlunk fűtésre, amelyek minősége és szervizháttere is megbízható.

A másik fontos szempont a fűtésre optimalizált klímák esetében a fogyasztás. A legtöbb klímaberendezésre igényelhető a “H” tarifa.

Mire figyeljünk oda feltétlenül, ha hőszivattyús hűtő- fűtő klíma berendezéssel szeretnénk fűteni?

Az egyik fontos tényező, hogy a hűtő-fűtő klíma hatásfoka a külső hőmérséklet csökkenésével romlik, azaz csökken a teljesítménye. Ezért fontos a hőszivattyús klíma készüléket túlméretezni! A gyártók a katalógusadatokat +7°C-os külső hőmérséklethez tartozóan jelenítik meg, így a készülékekek -10, -15°C külső hőmérséklet esetén a névleges teljesítményük 60-70% a leadott fűtőteljesítménynek.

A másik fontos tényező, hogy számolni kell a leolvasztás idejével. Fűtés üzemmódban az inverteres klíma hőcserélőjén a lecsapódó pára megfagy, amit a készüléknek le kell olvasztania a készüléknek, hogy tovább tudjon működni. Ilyenkor természetesen a működése szünetel. +5 és -5°C között egyre gyakrabban hajtja végre ezt a műveletet, mivel ebben a hőmérséklet tartományban a levegő páratartalma magasabb, mint magasabb hőmérsékleten.

Fontos, hogy a leolvasztás során keletkezett víz ki tudjon folyni a klíma kültéri egységből. A kimondottan fűtésre optimalizált klíma kültéri egysége már vagy úgy van kialakítva, hogy van benne egy fűtőszál a leolvasztáshoz, vagy a készülék burkolata a kialakításánál fogva lehetővé teszi a csapadékvíz szabad távozását. Fűtőszál utólagosan is beszerelhető a készülékekbe.

Fűtő klíma kültéri egységének elhelyezése

A klíma kültéri egységet érdemes olyan magasra helyezni, hogy a ventilátor elé ne tudjon hó tornyosulni, nehogy akadályozza a szabad légáramlást!

Mivel a meleg levegő felfele száll, ezért a hőszivattyús klíma beltéri egység lamelláit érdemes lefelé állítani a használat során.

Tehát az inverteres hőszivattyús hűtő-fűtő klíma berendezések többszörösen is hasznosíthatók: hűtés, fűtés, páramentesítés, allergének kiszűrése… és mindehhez egyetlen készüléket kell csak felszerelni. Ma már kifejezetten fűtésre optimalizált, alapvetően fűtésre tervezett klímakészülékek is vannak, melyek még gazdaságosabban működnek fűtés üzemmódban.

Mennyit fogyaszt egy klíma?

Még ma is nagyon sokan összekeverik a klíma teljesítményét és a fogyasztását. Szerencsére azonban a klíma berendezések hűtőteljesítménye és fűtőteljesítménye nem egyenlő az általa elfogyasztott elektromos áram mennyiségével, Pl. egy 3,5 kW-os hűtőteljesítményű inverteres klíma elektromos fogyasztása hűtés üzemben 1000-1100 W/h, ami valójában kevesebb, mint egy hajszárító fogyasztása.

A gyártók minden esetben megadják a berendezés hatékonyságát jelző értékeket, ezek jelzései a EER, SEER, COP, SCOP.

Vegyünk például egy 3,5-kW hűtőteljesítményű átlagos hatékonyságú invereteres klíma fogyasztását:  1,1 kW óránként (1 kW elektromos áram kb. bruttó 30 Ft támogatott áron), ami forintban kifejezve kb. 33 Ft óránként. Ez a teljesítmény szélsőségesen magas külső hőmérséklet esetén is, normál hőszigetelést feltételezve általában képes egy kb. 45 m2-es helyiség lehűtésére, amennyiben semmi extra hőterhelés nincs a házban.

A nap folyamán természetesen  csak rövid ideig üzemel ilyen nagy terheléssel a légkondícionáló és szerencsére az egy havi fogyasztás kiszámításához sem kell 31-es szorzót használni, mert nem minden nyári napon van kánikula.

Több dologtól is függ ténylegesen a  klíma fogyasztás:

 • rengeteget számít, hogy modern inverteres klíma található-e lakásunkban, vagy még egy régi, nem inverteres (on/off-os) klíma (2013 óta csak inverteres klímát engedélyezett forgalomba hozni az EU területén).
 • milyenek a berendezés hatékonyságát kifejező, a klíma gyártó által megadott EER, SEER, COP, SCOP értékek
 • a ház, lakás hőszigetelésétől
 • nagymértékben befolyásolja, hogy a tulajdonos a klímáját rendszeresen karbantartja, tisztíttatja-e vagy teljesen eldugult szűrőkkel, lerakódásokkal kell megküzdenie a gépnek
 • a telepítéskor megfelelő méretezésben kiválasztott és felszerelt volt-e a klíma
 • a környezeti és a belső hőmérséklet különbségétől, mennyit kell “ledolgoznia” a klímának
 • az egyéb hőtermelő eszközöktől, melyek a hűtendő helyiségben vannak (számítógép, hűtőszekrény, fényforrások, emberek száma, stb…)

Fontos azt is tudni, hogy ha a klímát sokszor feleslegesen ki – be kapcsolgatjuk, tehát nem rendeltetésszerűen használjuk, akkor nagymértékben megnőhet a klíma készülék fogyasztása!

Ezért tőlünk is nagymértékben függ, hogy ténylegesen milyen is lesz a klíma fogyasztás, az áramszámlánk nagysága!

Más fűtési módhoz hasonlóan itt is érdemes egyszer felfűteni az egész épületet, a falakat és utána ezt szinten tartani. Ez eredményezheti a legtakarékosabb használati módot.

Néhány tanács a klíma fogyasztásának csökkentésére:

 • Mindig tartsuk tisztán a légkondícionáló beltéri egységének szűrőit! Felesleges munkának és pepecselésnek tűnik, azonban ha  piszkosak a szűrők, a klíma erőlködik, mert nem bírja a levegőt átpréselni rajtuk. És ezzel természetesen nő a fogyasztása is!A legegyszerűbb megoldás a szűrők megtisztítására a folyóvizes kiöblítés és utána a szárítás szabad levegőn. Az előírt karbantartást és működés ellenőrzést természetesen ez nem helyettesíti. Ha nagyon poros, piszkos helyen élünk, akár havonta is szükséges lehet a szűrők tisztítása, mosása.
 •  Állítsuk be megfelelően a termosztátot.  A programozható termosztátok képesek arra, hogy abban az időszakban, amikor nem vagyunk otthon, a belső hőmérsékletet magasabban tartják, ilyen eszköz alkalmazásával éves szinten akár 30% költség-megtakarítás érhető el. Annak ellenére, hogy napjainkban a legtöbb légkondícionáló távirányítója rendelkezik ilyen funkcióval, az emberek többsége nem használja ki, elfelejtkezik róla.
 • Hívjunk szakembert. A legtöbben azt javasolják, hogy a berendezéseinket évente legalább egyszer vizsgáltassuk meg a potenciális bajok ellenőrzése végett, penész, rozsda vagy piszok lerakódások eltávolítására, melyek a hatékonyságot akadályozzák. “A legtöbb ember nem teszi meg ezt, nem foglalkoznak velük addig, amíg az elektromos berendezések el nem romlanak, vagy amíg drasztikusan nem romlik a hatékonyságuk, működésük.Találkoztunk már olyan klímával is, ami sok éven át nem volt kitakarítva, tisztítva és szegény elkoszolódott gép már csak zajosan erőlködni tudott, fogyasztva ezzel az áramot, de alig hűtötte le a lakást.
 • Ha egy új légkondícionálót készülünk vásárolni, legyünk nagy figyelemmel annak teljesítményére. Egyes fogyasztók tévesen a szükségesnél nagyobb berendezést választanak, azt gondolva hogy sokkal hatékonyabbak lesznek; de a valóság az, hogy sokkal magasabb zajt és nagyobb fogyasztást érnek el vele. A megfelelő teljesítményű berendezés hosszabb ideig tart és jóval gazdaságosabban működik

Összefoglaltuk a klímával való fűtés legfontosabb előnyeit

 • A klímával való fűtés más fűtési módokkal összehasonlítva jóval költséghatékonyabb, napelem, vagy egyéb megújuló energiaforrás használata esetén pedig mindegyiknél kisebb a környezetterhelése
 • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek, nincs szükség engedélyeztetésre, tervezésre sem
 • A nyári időszakban bónuszként hűtésre is felhasználhatjuk.
 • Karbantartása gyors és egyszerű
 • Gyors fűtési mód, akár 10 perc alatt meleget varázsolhatunk vele, ellentétben más fűtési módokkal
 • H tarifa is igényelhető hozzá, így még gazdaságosabb lehet a használata!

Példák fűtésre ajánlott klímáinkból:

akciós klímák

Fűtésre ajánlott klímakészülékeink

Forduljon hozzánk Ön is egyedi igényeivel és segítünk megtalálni a szükségeinek legjobban megfelelő klímakészüléket!
Email: info@klima-budapest.eu
Telefon: 06-20-2613639

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

 
10 legjobb klíma fűtésre

www.klima-budapest.eu/futes_klimaval.html

Mennyit fogyaszt a klíma? Új klíma előnyei

klímás tudnivalók                   

Tudnivalók klíma vásárlás előtt

További információk a klímával való fűtésről

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

https://klimaaruda.hu/toshiba-klima

Cascade klíma

Akciós klímák   Klíma tisztítás

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Inverteres klíma Klíma akciók

Klímaszerelés panellakásba