A klímaszerelés folyamata

Klíma

Klímaszerelés: Szeretnénk bemutatni, hogy alap esetben egy split klíma felszerelése milyen munkafolyamatokból áll össze,mit mivel kell összekötni és miért. Olyan elképzelésekkel is találkoztunk már, hogy mint valami hűtőszekrényt vagy egyéb elektronikai eszközt, csak be kell dugni a klímát a konnektorba és kész is a szerelés. Ettől jóval bonyolultabb ez a munka.

A klímaszerelés

során munkatársaink a legnagyobb gondossággal járnak el, kezdve a helyiségben meglévő bútorok védelmén, a szakszerű munkavégzésen keresztül egészen a klíma beszerelés végén végzett takarításig.

A klíma szakszerű üzembe helyezése a klíma hosszú élettartam és kifogástalan működés alapfeltétele.

Röviden összefoglalva a klímaszerelés menete a következő:

Kiszállás a helyszínre
Kültéri és beltéri egység helyének kijelölése
Bútorok letakarása, elpakolása
Fal átfúrás
Kábel csatornázás
Beltéri egység felszerelése
Betápvezeték bekötése
Kondenzvíz elvezetés kiépítése
Kültéri egység felszerelése
Kültéri és beltéri egység összekötése
Nitrogénes nyomáspróba
Csővezeték vákuumolás
Szükség esetén hűtőközeg rátöltés
Fúrások javítása
Takarítás

Klímaszerelés

Klíma szerelés kezdő lépései

A munka kezdetén a helyszínen szerelőink véglegesítik ügyfeleinkkel a kültéri és a beltéri egység helyét,  az őket összekötő rézcsövek és elektromos vezetékek útvonalát, a kondenzvíz elvezetésének módját, helyét, az elektromos betáplálás kiépítését.   A beltéri egységet igyekszünk ügyfeleink igényének és a szoba kihasználtságának megfelelő helyre felszerelni, ügyelve arra, hogy ne keltsen huzatos hatást és összességében ne zavarjon semmiféle, a helyiségben végzett tevékenységet

Ezután a beltéri egység alaplapját felrögzítik fel a falra, majd a rézcsövek és elektromos kábelek útvonalának kiépítése következik dekor csatornában, vagy igény esetén falhoronyban.  Itt érdemes megemlíteni, hogy a falba vésés értelemszerűen egy nagyobb bontási munkálattal járó, költségesebb megoldás, ami után helyreállító munkálatok (pl. festés) szükségesek, de ezzel a módszerrel a csövek és kábelek teljes egészében eltüntethetők.  A split klímaberendezés felszerelése alap esetben egy faláttörést tartalmaz. Ezt követően a kültéri egység megerősített és rezgéscsillapított fali tartókonzolját felszerelik az előre egyeztetett helyre, kb. 3-4 m külső szerelési magasságig. Ezen magasság feletti kültéri egység kihelyezése létráról nem oldható meg.

A hűtőkör kiépítése

A klímaszerelés következő lépése a légkondicionáló beltéri és kültéri egység kalorikus körének vegytiszta és szigetelt rézcső párral való összekötésével folytatódik. A kondenzvíz gravitációs vagy kondenzvíz-szivattyús elvezetése után az elektromos betáplálás kiépítése a megrendelő által biztosított 230 V-os fali csatlakozó aljzatról vagy szakaszoló kapcsolóról történik. Az aljzat lehet már előre kiépített vagy direkt a klíma készülékhez elhelyezett dugalj. Sok esetben a kültéri egység kapja az elektromos betáplálást, ezért kiépítés előtt kérjük, kérjen információt tőlünk.

A légkondi szerelés befejező szakasza

Amennyiben a beltéri és kültéri egységek felszerelése elkészült és a csővezetékek is a helyükön vannak, ekkor kerül sor a csövek és kábelek összekötésére, majd a gép, illetve a csőrendszer vákuumozására és hűtőközeggel való feltöltésére. A klíma szerelés megkezdésekor a kültéri egység már tartalmazza a hűtőközeget, ami egy kisebb rendszer csővezetékeibe elegendő, de vannak esetek, amikor a hosszú csövezés miatt szükséges az utántöltést. A klímaszerelő szakember elektromosan is összeköti a készülék egységeit, valamint beköti a hálózati tápellátást biztosító vezetékeket. Ha minden rendben zajlott, a készülék elindítható, aminek működését nyomásmérő műszerekkel kell ellenőrizni, hogy a teljesítmény és működés nagy terhelés esetén is megfelelő legyen.

Mennyi ideig tart a klíma beszerelése?

Gyakori kérdés a klímaszerelés időtartama. Sok esetben nem lehet pontosan meghatározni, de nagyjából 4-6 óra között van. Előfordulhatnak szerelés közben felmerülő, előre nem látható problémák, különleges esetek, melyek megnövelik vagy éppen csökkentik ezt az időtartamot.

Alapesettől eltérő klímaszerelési munkák

A multi split klímák (egy kültéri egység több beltéri egységet működtet) szerelése esetén  jelentős különbség az alapszereléshez képest, hogy  ekkor minden beltéri egységet ugyanahhoz a kültéri egységhez kell odacsövezni (több hűtőkört kell létrehozni), ami megdrágítja a szerelést. Multi klímáknál a kültéri egység elhelyezésénél gyakori, hogy a ház másik végére kerül elhelyezésre, így több falat áttörve kell csövet vezetni egy-egy beltéri egységhez. Ebből következik, hogy egy helyiség  klimatizálása mono split klímával alacsonyabb költséggel megoldható – ha van rá mód.

Külön probléma sok esetben a kültéri egység elhelyezésének megoldása, ugyanis ez az esetek egy részében drágítja a szerelést. Vannak helyzetek (pl. klíma kültéri egység tetőre történő szerelése), amik plusz költségeket eredményeznek. Egy tetőre szerelhető kültéri tartó konzol ára jóval meghaladja egy sima tartókonzol költségét.  Minden esetben azt javasoljuk, ha megoldható, a kültéri egységet inkább létrával jól megközelíthető helyre szereltessék, hiszen ezzel a későbbi karbantartás, vagy javítás költségeit is csökkenthetik.

A berendezés beszerelése és ellenőrzése után elszállítjuk a munkaterületről a hulladék anyagokat, majd szakembereink rövid oktatást tartanak a készülék használatáról. Ezek után Önnek már nem marad más hátra, csupán élvezni a klimatizált otthon kényelmét.

Munkánk során professzionális szerszámokat, fúrókat, vákuumszivattyút… használunk, a fúrásokat ipari porszívó használatával végezzük, így minimalizálva a munka közben keletkező port, törmeléket.

 

Klíma előszerelés

Ebben az esetben a klímaszerelés gyakorlatilag két fázisban kerül megvalósításra. Először a leendő klímaberendezés csöveit, vezetékeit helyezzük el előre meghatározott helyre (falba vésve, álmennyezetbe). Majd egy későbbi időpontban szereljük fel a klímaberendezést. Fontos, hogy előszerelésnél ne maradjon ki a megfelelően elhelyezett kondenzvíz elvezetés sem. A klíma előszerelésnek olyannak kell lennie, hogy bármilyen klímaberendezés elhelyezhető legyen rajta. Jellemzően építkezések, lakásfelújítások során szokták a klíma előcsövezést alkalmazni. A kondenzvíz elvezetésénél szükséges a későbbi problémamentes működés miatt a gravitációs elvezetés. Ha ez nem lehetséges,  kondenzvíz (másnéven cseppvíz) szivattyú beépítése szükséges.  Amennyiben  lefolyóba kötjük be a kondenzvíz elvezetést, igyekszünk hozzáférhető helyen bekötni, és utólag tisztítható módon bűzzárat helyezünk el.

klímaszerelés Budapest, Pest Megye

Telefon: 06-20-2613639, email: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

klima-budapest.eu

Forgalmazott klíma márkák

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

Panasonic klíma

Cascade klíma

A klímaszerelés menete

Akciós klímák

Fűtés klímával

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?

Inverteres klíma   Klíma tisztítás

Új klíma előnyei

Klíma akciók

Klímaszerelés panellakásba 

https://klima-budapest.eu/polar-klima/