Ózonos fertőtlenítés

Az ózon egy rendkívül erős és biztonságos fertőtlenítőszer. Már a múlt század eleje óta segíti az emberiség, az orvosok küzdelmét a kórokozókkal szemben. Alkalmazása egy természetes folyamaton, az aktív oxigén erején alapul. A baktériumok, vírusok nem képesek védekező mechanizmust kialakítani ellene, ezért széles körben használható a mikroorganizmusok ellen. Az ózonos kezelés során nem használunk vegyszert, ugyanakkor az egyik leghatékonyabb ellenszere a kórokozóknak, penészgombáknak. Ezt számos tudományos kutatás és orvosi publikáció is alátámasztja. A kezelés egyszerű, rövid ideig tart, nem igényel különösebb előkészületet. Eredménye egy garantáltan kórokozó mentes környezet, ami elengedhetetlen a betegségek megelőzéséhez, gyengébb immunrendszerű emberek védelméhez vagy allergiában szenvedőknek.

ozonos-fertotlenites


Az ózon gáz halmazállapotú, így könnyedén el tud jutni a kezelt helyiség minden egyes, akár teljesen eldugott, megközelíthetetlen pontjába is. Így megtalálja és elpusztítja szinte az összes fellelhető káros mikroorganizmust: baktériumokat, vírusokat, penészgombákat, és mindeközben nem károsítja a berendezési tárgyakat. Nem kell nagy fáradtsággal és rengeteg idő alatt végigtörölni az összes falat, berendezési tárgyat, ehelyett pár perc alatt mindenen ki tudja fejteni hatását.

Ózongenerátoros fertőtlenítést alkalmaznak például a hazai mentőautókban, a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, a vonatokon is. Az Országos Mentőszolgálat több mint 150 ilyen készülékkel rendelkezik országszerte. Ezekkel végzik a mostani, szigorú eljárásrendet követő fertőtlenítéseket is.


Az időszakos kezelésekre való ózongenerátor nem most tűnt fel a színen, a szakemberek már jóval a koronavírus előtti időkben is használtak ilyen berendezéseket. A penészgomba és a kellemetlen szagok ellen igen hatékony eljárást ideális esetben évente négyszer kellene végrehajtani például az autókban, vagy legalább kétszer, tavasszal és ősszel. Segítségével nemcsak az utastér maga, hanem a baktériumoknak és gombáknak ideális táptalajt biztosító klíma párologtató felülete és a komplett szellőzőrendszer fertőtleníthető annak szétszedése nélkül. Ily módon csökkenthetők az allergiás tünetek, kevesebbet kell köhögnünk, illetve tüsszentenünk. Komoly előny, hogy mivel vegyszer nélküli fertőtlenítésről van szó, a kezelést követően a felületeken semmilyen káros anyag nem marad. De ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a felületfertőtlenítők és az ózongenerátor együttes használatát.

Az ózonos fertőtlenítés hatékonysága kiemelkedő:

25-ször hatékonyabb, mint a hipoklórossav (HOCl)
2500-szor hatékonyabb, mint a hipoklorit (OCI)
5000-szer hatékonyabb, mint a klóramin (NH 2Cl)

(Összehasonlítás 99,99% -a baktérium koncentráció mellett)

Az ózonos fertőtlenítés alkalmazása biztonságos:


Az ózonos fertőtlenítő eljárás egyik nagy előnye más fertőtlenítő eljárásokkal szemben, hogy nem hagy hátra egészségre káros anyagot a fertőtlenítés folyamatában – mint pl. a hypo -, hanem egyszerűen rövid idő alatt magától is tiszta oxigénné (O2) bomlik.

Az ózonos fertőtlenítés menete:


Az ózonos fertőtlenítő eljárás során egy ózongenerátor kerül elhelyezésre a fertőtlenítendő helyiségben, ami a beállított paramétereknek megfelelően elvégzi a fertőtlenítést. Nincs szükség a helyiség kipakolására, a nagyobb bútorok elmozdítására.

Az ózonos fertőtlenítés kiemelkedően hatékony:


Ha a nemzetközi irodalmat áttekintjük, számos tudományos cikk foglalkozik az ózon fertőtlenítő hatásával, és a gyógyászatban történő egyre szélesebb alkalmazásával.

Az ózon behatási ideje a legismertebb kórokozókra vizsgálva:

Ózonos fertőtlenítés
Forrás: European Ozone Trade Association (www.euota.org)

Az ózon a fertőtlenítő hatása mellett a leghatékonyabb szagtalanító és légtisztító vegyület:

ózonos fertőtlenítés

Baktericid: Baktérium ölő képesség , Virucid: Vírus ölő képesség

Az ózon hatása a baktériumokra és vírusokra


Az ózon erős baktériumölő és vírusölő hatása hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját, amikor érintkezésbe kerül a baktérium sejtfalával. A létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyuk keletkezik a sejtfalon. A baktérium kezdi elveszíteni alakját, miközben ózon molekulák létrehoznak további lyukakat a sejtfalon. A másodperc tört része alatt több ezer ózon molekula ütközik a bakteriális sejtfalba és a sejt elpusztul. A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. Az ózonmolekulák a vírust úgy károsítják, hogy azok képtelenek lesznek további sejteket megfertőzni, azaz továbbadni a fertőzést.
Az ózonos fertőtlenítés hatása függ az ózon koncentrációjától, valamint a kezelés idejétől. A kettős szénatom kötések szétszakadása következtében az enzimek és fehérjék, és a baktériumok, gombák, vírusok inaktiválódnak, vagyis fertőzőképességük megszűnik.


A vizsgálatok szerint a baktérium és gomba membránokkal, valamint a vírus kapszidokkal ellentétben az emberi szöveteket csak tartós behatási idő után és csak korlátozottan károsítja. Ha a nemzetközi irodalmat áttekintjük, számos tudományos cikk foglalkozik az ózon csíraölő hatásával, és a gyógyászatban történő egyre szélesebb alkalmazásával.

Az ózon hatása a poratkákra:


Az ózon gáz halmazállapotú és kétszer nehezebb a levegőnél, ezért beszivárog minden apró repedésbe, résbe a padlón, a szövetekbe, kárpitokba, az ágyneműk és a matrac belsejébe is. Rövid idő alatt elpusztítja az ezeken a helyeken élő poratkákat azzal, hogy roncsolja a légzőszervüket. Egyedülálló hatása a vegyszerekkel szemben, hogy az ózon oxidálja az atkák ürülékét is, ami leginkább felelős a porallergia tünetek kiváltásáért. Az eljárás teljesen vegyszermentes és veszélytelen az emberre. A hálószobában az ózonos fertőtlenítés elvégzése után még az ágynemű is friss illatú és higiénikus lesz.

Az ózonos fertőtlenítés hatása a szagokra


Ha az ózon szagmolekulákkal találkozik, az extra oxigénatom reakcióba lép vele és azonnal elpusztítja, illetve teljesen oxidálja azokat. A reakció következtében a szagmolekula megsemmisül, az ózon oxigénné alakul. Az ózonos fertőtlenítés alkalmazható bármilyen lakás, szoba, ház, iroda, üzlet, autó, hajó, lakókocsi belső terének a szagtalanítására.¬ Eltérő sebességgel oxidálja a különböző illat és szag anyagokat, de ¬például viszonylagosan alacsony koncentráció elég a szag eltüntetéséhez.

Az ózonos fertőtlenítés hatása a dohányfüstre


Az ózon megszünteti a dohányfüst részét képező fenol gázok által okozott irritációt.
Ezek a gázok okozzák azt a kényelmetlen érzést, amikor a bántó dohányfüst “csípi” az ott tartózkodók szemét, és emiatt hosszan tartó, mindent átható kellemetlen szagot árasztanak. Az ózon teljes mértékben megszünteti a dohányfüst szagot, ráadásul jóval hatékonyabb, mint a csupán látható részecskék kiszűrésére alkalmas elektromos légszűrők vagy a szagokat csak időlegesen elfedő illatosító spray-k. Az ózon, mint szagtalanító vegyület legnagyobb előnye más eljárásokhoz képest – mivel a szag forrását bontja le és nem csak elnyomja a szagokat – képes véglegesen megszüntetni a zavaró, kellemetlen szagokat. Hatékonysága annak függvénye, hogy az ózon milyen mértékben lép érintkezésbe a szagmolekulákkal. Tehát érdemes megfelelően hosszú ideig alávetni a kezelésnek az adott helyiséget!

Az ózonos fertőtlenítés hatása a penészgombákra

A penész egy élő szervezet, mely betelepszik lakásunkba, otthonunkba. Ha meg akarunk szabadulni tőle, akkor nem elég, ha csak a penésztelepeket tüntetjük el! A penész újratermelődésének forrását, vagyis a spórákat is el kell pusztítani, e nélkül a kezelés sajnos csak ideig-óráig hatásos és a penész újra megjelenik! A dohos szagot okozó penész gyakran még nem látható, mikor már a szagát érezzük a levegőben. Nagyon fontos, hogy ha a dohos szagot meg akarjuk szüntetni, akkor a penészt mindenhonnan el kell távolítani. Ez általában a nehéz feladat, mert a penész gyakran bújik meg a szekrények mögött vagy más nehezen hozzáférhető helyeken. Az élő penész festéssel nem tüntethető el véglegesen. Ha az élő penészt csak lefestjük, azzal nem szabadulunk meg tőle véglegesen, mert nagyon hamar újra átjut a festékrétegen és tovább terjeszkedik! Számos esetben úgy igyekeznek a penészképződést megelőzni, hogy a penészgombák növekedését, szaporodását gátló anyaggal impregnálják a tapétát, a parkettát vagy ilyen anyagot kevernek a falfestékhez. Ezek a penészképződés megakadályozása szempontjából kétségtelenül hasznos megoldások, azonban ezek a vegyszerek esetleg egészségkárosítóak lehetnek. Ennek legnyilvánvalóbb példája a formaldehiddel impregnált tapéták és parketták, amelyek jelentős a formaldehid kibocsátása.

Az ózonos fertőtlenítés ezzel szemben elpusztítja a penészgombák spóráit is, megakadályozva ezzel újbóli elszaporodásukat. A kifejlett, azaz már látható penészgombákkal szemben az ózon felületi hatást fejt ki és a növekedésüket is gátolja. Rendszeres ózonkezelés a penészgomba számára ideális környezetben is képes visszatartani a penész elszaporodását. Fontos tudni, hogy a kezelés során a penész elpusztul, porózussá válik, így egyszerűen letörölhető a falról, de ettől még továbbra is látható marad, ezért utólagos eltávolítást igényel. Ha az ózonos penészmentesítés után a környezeti tényezők még mindig fennállnak, a penész ismét kifejlődhet, így ismételt kezelésre lehet szükség.


ózonos fertőtlenítés BudapestTöbbféle teljesítményű ózongenerátor létezik, mi egy nagy teljesítményűt használunk. Azért is, hogy lerövidítsük azt az időt, amíg az Ügyfélnek várnia kell egy ilyen fertőtlenítésre. Az eszközünk használati utasítása szerint például 15 perc használat elegendő személygépkocsiknál, 30 perc kisbuszoknál, 45 perc autóbusz esetén. A kabin légköbmétere a meghatározó a kezelés idejének meghatározásában.

Gáz halmazállapotának köszönhetően az ózon átjárja a klímarendszert, a teljes utasteret, behatol még a ülésszövet szálai közé is. Ráadásul ez vegyszermentes tisztítás. Ózongenerátorunk gyorsan és hatékonyan végzi feladatát még az elérhetetlennek hitt helyeken is.Felmerül a kérdés, hogy például a koronavírust megöli-e az ózonos fertőtlenítő kezelés?

A vírusok általában kicsi, egyedülálló részecskék, amelyek kristályokból és makromolekulákból épülnek fel. A baktériumoktól eltérően csak a gazdasejtben szaporodnak, azaz külső felületeken megél egy darabig, de nem szaporodik. Az ózon úgy öli meg a vírust, hogy a fehérje burkolatán keresztül bejut a magba, és ezzel károsítja a vírus RNS-ét, ami ettől elpusztul. A magasabb koncentrációjú ózon oxidációval elpusztítja a külső fehérjehéjat is.
Az új koronavírus is egy ilyen felépítésű vírus.

Az ózongáz tudottan és dokumentáltan elpusztítja a SARS vírust, és mivel az új 2019-nCoV koronavírus szerkezete szinte teljesen megegyezik a SARS koronavírussal, ebből az következik, hogy az új koronavírussal szemben is hatásos.
A vírus emberekre történő hatásának megjelenése előtt természetesen nem létezett ilyen tanulmány ezzel kapcsolatban. Azonban Kínában, a Hubei Virológiai Intézetében már folyik ilyen teszt. Ennek a tesztnek a végzése során megállapították, hogy az ózon a koronavírusnak az elpusztítására is alkalmas, ezt egy tanulmányban összegzik és rövidesen hivatalosan közzé is teszik a Virology folyóiratban.


Ózonos lakásfertőtlenítés árak


Áraink ipari ózongenerátorral végzett ózonos légfertőtlenítést, a helyiségben levő berendezési tárgyak, matracok, szőnyegek, kárpitok ózonos fertőtlenítését tartalmazzák. Az alábbi árak egyéb tisztítást nem tartalmaznak.

Helyiség mérete maximum 3 méteres belmagassággal

30 m2-ig           8.000,- Ft

50 m2-ig        11.000,- Ft

80 m2-ig         20.000,- Ft

110 m2-ig       25.000,- Ft

150 m2-ig       33.000,- Ft.

150 m2-nél nagyobb, valamint 3 méternél magasabb helyiségek esetén kérjen tőlünk egyedi árajánlatot!


Autóklíma fertőtlenítés árak

Áraink ipari ózongenerátorral végzett ózonos utastér, szellőzőrendszer és autóklíma fertőtlenítést tartalmaznak. Az alábbi árak egyéb tisztítást nem tartalmaznak.


Autóklíma ózonos fertőtlenítése 5.000,- Ft

Autóklíma ózonos fertőtlenítés flottakedvezmény 3 autótól 4.5000,- Ft/db.


Split klíma tisztítása és ózonos fertőtlenítése együtt (maximum 30 m2-es helyiség esetén): 15.000,- Ft.

Kiszállási díj: Budapest egész területén, Gödöllőn és 20 km-es körzetében a kiszállás ingyenes. Nagyobb távolságok esetén egyedi díjszabást alkalmazunk, mely függ a megrendelt munka nagyságától is.


Hívjon minket bizalommal,

segítünk Önnek is környezete fertőtlenítésében, vírusmentesítésében!

email: info@lnagroup.eu

Liber György +36-20/261-3639


 Írjon nekünk, várjuk megkeresését!


Referenciák az ózongenerátos hatásosságára:
Gérard V. Sunnen, SARS and Ozone Therapy:
Theoretical Considerations,
http://www.triroc.com/sunnen/topics/sars.html
(2003)

Ozone therapy: A clinical review
A. M. Elvis and J. S. Ekta
J Nat Sci Biol Med. 2011 Jan-Jun; 2(1): 66–70.
doi: 10.4103/0976-9668.82319

SARS: CLEARING THE AIR
Jerome J. Schentag, Pharm. D., Charles Akers, Ph.D., Pamela Campagna, and Paul Chirayath.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92445/

Development of a Practical Method for Using Ozone Gas as a Virus Decontaminating Agent
James B. Hudson ,Manju Sharma & Selvarani Vimalanathan
Pages 216-223 | Received 30 Jun 2008, Accepted 26 Nov 2008,
Published online: 27 May 2009,
https://doi.org/10.1080/01919510902747969
Klíma szereléssel együtt

Klíma tisztítás

Akciós klímák

A klímaszerelés menete

Fisher klíma

Panasonic klíma

Fujitsu klíma

Gree klíma

Cascade klíma

A klímaszerelés menete

Fűtés klímával

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?

Inverteres klíma

Új klíma előnyei

A légkondícionáló története

Légkondi szerelés Budapest és Pest Megye területén

Klíma akciók

Klímaszerelés panellakásba

Ózonos fertőtlenítés