Klíma tudnivalók

Klíma tudnivalók 2023

 

A mai modern időkben érdemes a korszerű klíma tudnivalók, klíma tulajdonságokkal, lehetőségekkel, technikai újdonságokkal tisztában lenni, mielőtt kiválasztjuk klímaberendezésünket. Pl. wifi adapter, egészségvédő szűrők, klíma fajták…

 

Mikor tanácsos a klímaberendezésünket megvásárolni?

 

Már új ház építésekor vagy lakás vásárlásakor érdemes alapfelszereltségként gondolni a légkondícionáló beszerelésére és beköltözés előtt beszerezni a nagyobb műszaki tárgyakkal együtt. A klímák telepítése minimális szerelési de akár bontási munkálatokkal is járhat, ezért érdemes még a befejezetlen vagy átalakítás előtt álló ingatlanba beszereltetni.

 

Az ideális időszak klíma vásárlásra tavasszal van, még a nagy melegek megérkezése előtt.  Ekkor még ki tudjuk használni új klímánk fűtési kapacitását is, ha néhány napra vagy éjszakára lehűlne a kinti hőmérséklet és nem szeretnénk már a teljes fűtési rendszert beindítani (pl. gázkazán).  A másik előnye a tavaszi klímavásárlásnak, hogy ekkor még nincsenek leterhelve a klímaszerelő cégek, úgy mint a nyári főszezonban. Nyáron ugyanis a nagy meleg beköszöntével szinte lehetetlen már azonnal klímához jutni. Általában több hetes, akár hónapos várakozási időre is számíthatunk a beszerelők túlterheltsége miatt, így ha nem sietünk a vásárlással, könnyen lehet, hogy már túl leszünk a kánikulán, mire telepítésre kerül a berendezés.

 

Klíma tudnivalók: ablakklíma

 

Egy egységből álló berendezés. Az ablak-klímakészülékek az utcai ablakokból álló, városképet nem éppen szépítő látványáról

és a kifolyó cseppvizéről, széles körben ismert készülék. Elterjedése olcsóságának és a könnyű felszerelhetőségének volt annak idején köszönhető.
Kisebb helyiségek részleges hűtésére, szárításra, az átmeneti időszakban kismértékű fűtésre  használható. Előnye: Csak egy földelt dugaszalj

szükséges a gyárilag összeszerelt azonnal üzemkész berendezéshez.

Hátránya: Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás, nem túl esztétikus kinézet és rettentő magas villanyszámla.

 

 

Alacsony feszültségű indítás

 

Előfordul, hogy a hálózati feszültség 185 V-ra csökken, de a GREE klímák még ekkor is probléma nélkül tudnak indulni és üzemelni.
Különösen nyári energiafogyasztási csúcs alkalmával fordul elő a hálózat feszültség csökkenése, de Gree klímája szerencsére ekkor is ellátja feladatát.

 

Apple catechinszűrő (Fujitsu klímák)

 

Az Apple catechinszűrővel ellátott Fujitsu klímaberendezések több lépésben biztosítják, hogy otthonában egészséges, friss legyen a
levegő. A szűrő először elektrosztatikus úton kiszűri az apró porszemcséket, a gombaspórákat és minden káros mikroorganizmust.
Második lépésben az erősen antioxidáns hatású katechin vegyület elpusztítja a kórokozókat. A hosszú élettartamú szagtalanító ionszűrő semlegesíti a baktériumokat és felfrissíti a levegőt. A berendezés így biztosít tiszta, baktériummentes,egészséges levegőt, akkor is, ha nincs lehetősége szellőztetni. Különösen hasznos allergiával küzdők, illetve kisgyermekes családok számára, ahol a tiszta levegő alapkövetelmény.

 

Klíma tudnivalók: Arcképes kék kártya

 

2011. július 1-től minden szabályozott anyag tartalmú hűtő, fagyasztó, légkondicionáló stb. készülék és berendezés hűtőkörét érintő javítás
csak zárt rendszerű lefejtő technológia, ill. recirkulációs berendezés alkalmazásával végezhető, és a hűtőkört érintő javítást csak a külön
jogszabály szerinti, az új javítási technológia elsajátítását igazoló bizonyítvánnyal rendelkező szerelő végezhet. Figyelem: az előző, ún. zöldkártyák elvesztették érvényességüket!

 

klíma tudnivalók

 

Art cool: (Művészi Hűtés)

lg art cool

Az Art Cool készülékek különböző vásárlói igényekhez és kultúrához alkalmazkodva számos híres műalkotást kínálnak panelként. Ezáltal galériává varázsolhatja szobáját, emelve annak fényét híres festményekkel vagy fényképekkel. Az ART COOL különféle paneljei lehetővé teszik az Ön számára, hogy a világon elsőként klímakészüléke színét a háttér színének megfelelőre cserélje. Az LG fejlesztése az ART COOL egyedülálló formájával elnyerte az International Forum Design Award-ot (Nemzetközi formatervezési fórum díjat) és a Reddot Design Award-ot (Piros Pont formatervezési díjat). A kifinomult Art Cool sorozat mindenféle esztétikai és műszaki különlegességet tartalmaz, beleértve a neo plazma légtisztító rendszert, a Gold fin lamellákat és olyan újításokat, mint az automatikus tisztítási funkció.

Automatikus tisztítás:

A klímakészülékek “szagának” fő oka a hőcserélőn megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a penész és baktériumok megtelepedését.

 

  Beltéri egység:

A klimatizálandó helyiségben van elhelyezve, tetszetős kivitelben távirányítóval felszerelve. Több fokozatú ventillátorral vagy automatikus fordulatszám szabályozással rendelkezik.

 

Klíma tudnivalók: BiOizer tm /aniongenerátor/:

Kutatók felfedezték, hogy az emberek nem tudnak optimális teljesítményt nyújtani olyan környezetben, ahol az anion sűrűség 1000 negatív
anion/cm3. Eközben az irodaházak és üzemek levegője még ennél is károsabb, átlagosan mindössze 20-25 negatív aniont tartalmaz köbcentiméterenként. A légkondicionáló kimenetelétől 1 méterre mérve a Samsung BiOnizáló /aniongenerátor 400 000 anion/cm3 koncentrációt állít elő, így az egész család tiszta levegőhöz juthat.

 

Cold Plasma szűrő: (Gree klímák funkciója)

A Gree klímákba beépített Cold Plasma szűrő egy igen hatékony vírus- és baktériumölő technológia, mely kíválóan alkalmas allergiától és
légúti betegségektől szenvedő betegek, gyermekes családok otthonába.

Klíma tudnivalók:

COP:

Energiahatékonysági besorolás fűtés üzemmódban. “A”-tól “G”-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg,
ahol az “A” a leghatékonyabb, míg a “G” a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. COP= fűtési teljesítmény leadása osztva a fűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével.

EER:

Energiahatékonysági besorolás hűtés üzemmódban. “A”-tól “G”-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az “A” a leghatékonyabb, míg a “G” a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. EER= hűtési teljesítmény leadása osztva a  hűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével.

 

Fan-coil, azaz klímakonvektor

Kialakításra megegyeznek a split klímák beltéri egységeivel. Parapet változatuk a legelterjedtebb, de létezik oldalfali, légcsatornás, kazettás, mennyezeti kialakításban is. Az egységekben hűtött vagy fűtött víz kering és az egységben szerelt ventillátor segítségével hatékonyabban fűti
vagy hűti a kiválasztott helyiséget. Nagy központi rendszerekre köthetőek, ahol pl. a fűtést kazánnal, a hűtést folyadékhűtővel lehet megoldani.

 

Figyelő szem:

A DAIKIN cég fejlesztése a “figyelő szem” funkció, ahol a beltéri egységben elhelyeztek egy mozgásérzékelő szenzort. A szenzor feladata, hogy az egyébként is energiatakarékos inverteres készüléket egy beállított normál üzemmódból egy energiakímélő üzemmódba kapcsolja át. Ez természetesen csak választható opció. A fogyasztó a távirányítón kiválasztja az üzemmódot , mely bekapcsolás után, ha 20 percig nem érzékel mozgást, akkor 2 C° -kal emeli a beállítotthoz képest a hőmérsékletet. Ha újra mozgást érzékel, visszaáll az eredeti hőmérséklethez. A 2 C° emeléssel az inverteres kompresszor kisebb fordulatra szabályoz és még több energiát spórol meg.

 

Klíma tudnivalók: Folyadékhűtő:

Folyadékok hűtésére alkalmas berendezés. 4-5 kW-ostól a több megatonnás teljesítményig rendelhetőek. Alkalmazása széleskörű, kis családak vagy akár hatalmas több száz szobás szállodák hűtését, átmeneti időszakban fűtését lehet vele megvalósítani.

Fűtés klímával:

Ma már az egyik lehetséges választás lakásunk/házunk fűtésére egy fűtésre optimalizált klímaberendezés lehet, melynek külön előnye, hogy ezeknek a készülékeknek nyáron is hasznát vesszük, tehát nem kell külön a hűtésre is vennünk berendezést.

 

* Gazdaságos: a klíma bekerülési költségei ugyan magasak, de ezek gyorsan megtérülnek: átmeneti időszakban egy klíma akár 200-300 forintból kifűti a szobánkat nyolc órán át. Ráadásul a legtöbb klímaberendezés ma már alkalmas H tarifa igénylésére is.

 

* A fűtés gyorsasága: Sokan csak arra az időre keresnek átmeneti megoldást, amíg felmelegszik a házban a központi fűtés, vagy reggel munkába indulás előtt. Ilyenkor egy klíma jó választás lehet, hisz már a bekapcsolás utáni öt percben nagyon magas hőmérsékletű (akár 40-55°C-os) levegőt bocsát ki.

 

*Programozhatóság: Ami még a legmodernebb kazánoknak is kihívás, az a technika adottságai miatt bármely klímának természetes: előre megadhatjuk, pontosan mikor, hány fokot szeretnék elérni otthonunkban. Természetesen az is programozható, hogy csak fűtsön, csak hűtsön, vagy automatikusan a beállított értéken tartsa a levegőt a készülék.

 

* A klíma nyáron hűt, de akkor is jó megoldás, ha otthonunkban központi vagy házközponti fűtés van: nem kell megvárnunk, amíg a többiek is fázni kezdenek végre, bármikor fűthetünk vele csak mi magunknak.

* Kisgyerekes családoknak is nagyon hasznos lehet egy klíma: a kicsiknek sokszor magasabb hőmérsékletre van szükségük (pl. egy fürdetés után). Egy jól elhelyezett klímával megteremthető az ő kényelmük is, anélkül, hogy az egész lakást, házat, vagy az egész épületet melegítenünk kellene.

* Sokan nem szeretik, ha rájuk irányul egy készülék kibocsátott levegője. A klímák által kifújt légáramnak nem csak a hőfokát és az időzítettségét, de az irányát és az erősségét is befolyásolhatjuk, így ez sem okoz problémát.

* Biztonsági szempontok: nagyobb gyerekeknél már előny, ha ők is fűthetnek maguknak, ha például előbb érnek haza az iskolából, mint a szüleik. Egy klíma könnyen kezelhető, egy kisgyerek is biztonságosan tudja kezelni, és a szénmonoxid veszélyétől sem kell tartanunk.

* A fűtött helyiségek köre: a klíma azoknak jó választás, akik nem az egész lakást szeretnék fűteni vele, vagy lakásuk nagyon kicsi.

* Szintén gyerekbarát tulajdonsága a készüléknek, hogy párátlanítóként is használható, illetve különböző egészségügyi szűrői tisztítják a levegőt.

* Azonban a klímák közül csak az egészen nagy teljesítményűek alkalmasak arra, hogy önmagukban fűtsünk velük egész télen. Tehát vigyázni kell, nehogy alultervezzük a rendszert.

 

fűtés klímával

 

 

Gazdaságosság

A klímaberendezéseknek a funkcionalitása és a gazdaságos működése a legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni vásárlás előtt. Fontos felmérnünk, hogy hány darab klímára van szükségünk, hiszen egy másfél szobás panel lakás vagy egy többszintes családi ház nem ugyanaz a kategória. A fűtési terület ugyanis nagyon fontos adat a klíma választásánál, hiszen ha alulméretezzük a klímát, akkor nem hűti le a teret, ha pedig túlméretezik, akkor túl sokat fog fogyasztani és drágább lesz a berendezés üzemeltetése a szükségesnél.

A klímák gazdaságos üzemeltetése tehát rendkívül fontos, ezért fontos minőségi klímát választani, amelynek a legoptimálisabb a hűtési és fűtési hatásfoka. Minél nagyobb ugyanis egy klímaberendezés hatásfoka, annál olcsóbb az üzemeltetési költsége. Ezt SCOP ÉS SEER (hűtési és fűtési) hatásfoknak nevezzük. Érdekesség, hogy a klíma fűtési költsége sokkal gazdaságosabb, mint például a gázkazáné, így megéri akár téli időszakban is használni, akár -15 Celsius fokú külső hőmérsékletig.  De ma már több, kifejezetten fűtésre optimalizált klíma -22 C-ig, vagy akár extrém, – 30 C-ig is alkalmas a fűtésre.

 

Gazdaságos üzemmód gomb (Pl.: Fujitsu klímák)

Megnyomásával beállíthatjuk, hogy a klíma energiatakarékos üzemmódra kapcsoljon, amint a szoba levegője eléri a kért hőmérsékletet, jelentős energiamegtakarítást téve lehetővé.

Gold Fin

Az LG és Gree klímák hőcserélő felülete korrózióálló aranyszínű bevonattal ellátott alumínium. Ez biztosítja, hogy a felület mindig korróziómentes és újszerű maradjon.

 
Hőszivattyú

 

Klímaberendezéseknél akkor beszélünk hőszivattyúról, ha berendezés hűtő-fűtő üzemmódú. A fűtés üzemmódot egy automatikusan vezérelt négyállású szelep kapcsolja, mégpedig úgy, hogy az elpárologtatót felcseréli a kondenzátorral. A hűtőközeg szállítását továbbra is a kompresszor látja el.

 

I Feel szenzor (Gree klímákban)

 

Az I Feel technológia a szobahőmérséklet pontos szabályozását teszi lehetővé a készülék távirányítójába épített érzékelő segítségével. Amennyiben a távirányítót a szoba egy megfelelő, jellemző pontján helyezi el, vagyis ott, ahol a legtöbbet tartózkodik, akkor a berendezés tökéletesen tud igazodni az Ön igényeihez és pontosan tudja tartani a kívánt hőmérsékletet.

 

 
 
Inverter, inverteres klíma

 

voltaképp egy energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondicionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A klíma teljesítményének finom szabályozhatósága az inverter nélküli, on/off-os berendezéseknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérséklet szabályozást tesz lehetővé. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres készülékek feleannyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet, energia takarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint az on/off-os készülékek, valamint hatékony fűtésre is lehetőséget adnak.
2013-tól az Európai Unió területén már csak kizárólag inverteres klímaberendezések értékesíthetők.

 

Jet cool:

Ez egy LG készülékekben megtalálható funkció, mely gyors lehűtést tesz lehetővé ebben az üzemmódban. Egy hűvös, erős légáramot fúj a gép maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18C°-ot el nem éri.

 

Karbantartás, tisztítás

 

Mint minden elektronikai berendezésnél, a klímaberendezések esetében is elengedhetetlen a készülék megfelelő tisztítása, időszakos fertőtlenítése és karbantartása.

Az általános tisztítási műveleteket, mint a készülék, az előlap és a szűrők tisztítását egyszerűen, szakember segítsége nélkül is elvégezhetjük.  A készülék tisztítása – áramtalanítás után – puha, száraz vagy enyhén nedves törlővel elvégezhető, míg az előlap tisztítása – leszerelés után – semleges tisztítószeres vízben (<45°C) puha kefével történhet. A szűrők tisztítására, ha csak lehet, körülbelül három havonta kerüljön sor. Ha nagyon poros környezetben használjuk a készüléket, akkor a szűrők tisztítását még sűrűbben el kell végezni.

 

A szűrők ki-, és beszerelése közben ne érintse a lamellákat, mert azok sérülést okozhatnak. Az előlap kinyitása után a szűrők egyszerűen eltávolíthatók a helyükről. A szűrők tisztítása lehetséges porszívóval, de ha azok nagyon szennyezettek, akkor langyos (<45°C), enyhén semleges oldószeres vízzel is moshatók. A szárítást ne végezze 45°C-nál melegebb hőmérsékleten. A szűrők visszahelyezése szintén egyszerű, csak vissza kell tolni a tartósínbe, és már zárható is az előlap.

 

Időszakos tisztítás, fertőtlenítés:  a klímaberendezések időszakos tisztítására, fertőtlenítésére az egészségkárosító hatások megelőzésének érdekében van szükség. A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló készülékekben fellelhető több ezer gomba és baktérium okozhat megbetegedéseket, felső légúti panaszokat. A készülék párás levegője kitűnő táptalajt szolgál a gombák és baktériumok elszaporodásának, így szakszerű fertőtlenítés nélkül könnyen megbetegedhet. A berendezések fertőtlenítését ajánlott évente kétszer, a hűtési és a fűtési időszak megkezdése előtt elvégezni, de legalább tavasszal. A klímaberendezés beltéri és kültéri egységének precíz fertőtlenítéséhez kérje szakembereink segítségét!

 

Ahhoz, hogy a berendezés megbízhatóan és energiatakarékosan üzemeljen, normál üzemi körülmények között csak hűtésre használt készüléknél évente legalább egyszeri (szezon kezdetekor), hűtésre és fűtésre is használt klímáknál évente legalább kétszeri (tavaszi, őszi) karbantartás javasolt. De ha extrém körülmények között üzemel a berendezés, akkor sokkal gyakrabban kell elvégezni a karbantartási munkákat. A szükséges gyakoriságra vonatkozóan kérjen útmutatást a beszerelő szakembertől és azt jegyeztesse be a kezelési utasítás elején lévő, arra a célra szolgáló rovatba. A szakember által elvégzett karbantartáskor  elvégzett vizsgálatot dokumentálni kell, ezért a fenti műveletek elvégzéséről készített, a mérési eredményeket is rögzítő munkalap egy példányát mindig kérje el a karbantartást végző szerelőtől és azt tegye a Jótállási jegyhez.

 

Kazettás split klíma
Ha nem szeretnénk, hogy a falon bármi is látsszon a légkondicionálóból, tökéletes megoldást nyújthat az álmennyezetbe építhető kazettás klíma. Előnye, hogy a klimatizált térből – csakúgy, mint a légcsatornázható beltéri – egyáltalán nem foglal el helyet. A mennyezet síkjába építhető kazettás beltéri egység 1, 2 és 4 irányú kifúvással is rendelkezhet, így feladattól függően, több típus is választható. A távvezérlés, ezeknél a készülékeknél kiemelten fontos, ezért a gyártók lehetőség adnak fali termosztátos vezérlőegység, illetve infrás távirányító használatára is. Több gyártó kínálja a két megoldás kombinációját, és a falra szerelhető fő vezérlőegység mellé, infra távirányítót is mellékelnek. A kazettás klíma beltériket átlagosnál nagyobb terek klimatizálására fejlesztették ki, így teljesítményük is magasabb értékektől indul. Ezen típusok átlagos teljesítménye 5,2 és 7,1 kW, de megtalálhatóak a nagyobb típusok is, akár 10 kW teljesítmény-tartományig.
 
 
 
Szett (beltéri és kültéri egy készülékként vásárolható meg) megoldásokkal a kazettás klímák esetében egyre kevesebb gyártónál találkozunk. A legelterjedtebb megoldás (mivel általánosságban ezekből a készülékekből több egységet alkalmaznak egy feladatnál), hogy a beltéri egységeket és a hozzájuk kapcsolódó kültériket is külön lehet megvásárolni. Ilyenkor célszerű az adott márkaképviselet szakemberének véleményét kérni, aki a szükséges számításokat és az egységek összeállítását elvégzi. Természetesen a kazettás klímáknál is van mód mono (egy beltéri-egy kültéri) rendszer alkalmazására, amilyet például az LG, univerzális kültéri egységeivel alakíthatunk ki. Az ilyen rendszereket vagy magunk állítjuk össze, vagy szakember véleményét kérjük. Jelenleg (2008) a Midea cégnek léteznek mono szettjei kazettás klímákból, melyek kompletten (beltéri-kültéri egy készülékként) vásárolhatók meg.
 
Kazettás klímáknál is választhatunk inverteres kivitelt. Az inverteres klímák teljesítményszabályozásukkal képesek jóval nagyobb hatásfokot elérni, ami megmutatkozik a készülék COP és EER értékeiben is. Van mód klímarendszer kialakítására is. A kazettás multi klímával, – amit szintén egyedileg állíthatunk össze – akár a teljes családi ház klimatizálása is megoldható egyetlen kültéri egységgel. További kifejezések még erre a klíma típusra, a mennyezeti klíma, mennyezeti split klíma, mennyezeti légkondi, légkondi plafonba, inverteres kazettás klíma, kazettás légkondi, valamint az álmennyezeti split légkondi.
 
 

Kétfokozatú kompresszor (Gree U-Crown klíma)

A kétfokozatú kompresszor egy erősebb motorról gondoskodik a klíma számára. Így a téli szezonban a fűtési kapacitás 40%-al, a nyári szezonban a hűtési kapacitás pedig 35%-al javulhat. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a Gree U-Crown klímák még -30 C-os hőmérsékletnél is képesek fűteni, valamint +54 C-in is képesek lehűteni a helyiséget, miközben a fűtési és a hűtési kapacitás 30-40%-kal javul.

 

Klimatizálás:

Az elnevezés a klíma, az éghajlat szóból származik és a képzeletben olyan, éghajlathoz, időjáráshoz kapcsolódott, amely az emberi tartózkodásra kellemes vagy valamilyen célra, tevékenységre a legjobban megfelel. Pontosabban meghatározva a klimatizálás olyan légállapot szabályozás, amely egy zárt térben az élőlények vagy ipari folyamatok részére a levegő állapotát folyamatosan egy meghatározott kedvező értéken tartja.

 

Klíma tudnivalók: klímaberendezések fajtái

A split klímák kaphatóak oldalfali-, mennyezet alatti-, álmennyezeti- és légcsatornás kialakítású beltéri egységekkel is. Választásunk fő szempontja az a helyiség legyen, ahol legtöbbet tartózkodunk, hiszen ide érdemes a klímát beszereltetni, azonban fontos, hogy a kifújt levegő soha ne közvetlenül az emberekre kerüljön. A kánikulában ugyanis akár megfázást is eredményezhet a rossz helyre telepített berendezés. Óvatosan klimatizáljuk a gyerekszobákat és a hálószobát, óvakodjunk a megfázás lehetőségétől.

 

A spliteket két fő szempont szerint érdemes megkülönböztetni: 

  • mono-, vagy multisplit klíma berendezések
  • beltéri egység kialakítás szerint

A mono-, illetve multisplit légkondícionáló berendezések közötti különbség az, hogy egy kültéri egységre csak egy- (monosplit), vagy több beltéri egység csatlakoztatható (multisplit).

A multisplitek esetében nem pusztán a hűtőköri csatlakoztathatóság kültéri és beltéri egység között a kulcskérdés, hanem a szabályzás bonyolultsága is.

 

Milyen beltéri egységet, mikor alkalmazzunk?

 

Oldalfali: legelterjedtebb, bárhol használható.

Parapet: ahol cél-, vagy következmény az oldalsó falfelület szabadon hagyása (pl. tetőtér, vagy munkahelyi környezet).

Mennyezet alatti: hasonló okokból mint a parapet beltéri esetében, illetve ezek a gépek általában nagyobb teljesítményűek, így tágasabb helyiségekben célszerű alkalmazni. Nagy vetőtávolsága miatt jól “befújja” a távoli sarkokat is.

 

Álmennyezeti kazettás: ahol álmennyezet van (min. 30cm belmérettel) célszerű ezt alkalmazni, mivel a mennyezet bármely pontjára elhelyezhető, így optimális klimatizálás érhető el. Az összes cső és szerelvény az álmennyezetben fut, így egyszerű szerelni. Jellemzően nagyobb teljesítményűek.

 

Légcsatornás: a legelegánsabb megoldás, ha van hely a beltérit és a kapcsolódó légcsatornát rejtve elhelyezni. Általában az építkezés során már ki kell alakítani ezt a rendszert, mert utólag nagy az átalakítás költsége. Előnye, hogy rejtve, optimálisan elhelyezett légrácsokon keresztül szállítjuk a hűtendő levegőt.

 

A kültéri egységek

Ez a berendezés motorja, leegyszerűsítve mindazon részeket tartalmazza, melyeket egy háztartási hűtőgép hátulsó felénél láthatunk:

  • kompresszor (a hűtőközeget sűrítő “motor”)
  • kondenzátor (a forró hűtőközeget cseppfolyósító hőcserélő)
  • ventilátor (a környezeti levegővel lefújja a kondenzátorról a fejlődő hőt)
  • elektromos- és hűtőköri szerelvények

A kültéri modul időjárásálló burkolattal van ellátva. Az elhelyezésénél a legfőbb szempont, hogy jól szellőző helyre kerüljön. Külső homlokzaton acélkonzolra kell szerelni. Érdemes előre gondolni a javasolt (és a garancia idő alatt elvárt) karbantartás miatt a szerelhetőségre, hozzáférhetőségre is.

 

Klíma karbantartás  – a légkondicionáló helyes használata

 

A legfontosabb teendőnk, ha klíma berendezésünk van, hogy azt rendszeresen takarítani vagy takaríttatni kell. Évente – de nagyon poros területen évente több alkalommal is – szükséges ugyanis a szűrőberendezések tisztítása, hogy a felgyülemlett por, baktérium és gomba ne okozzanak betegségeket. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a klíma csupán a benti levegőt forgatja, így naponta többször is érdemes szellőztetni, hogy friss levegővel töltsük meg otthonunkat.

Ha nem akarunk megfázni, akkor a kinti hőmérséklethez képest soha ne hűtsük le 5-8 foknál hidegebbre a benti hőmérsékletet. Ugyanezen okból, illetve az ízületi panaszok megelőzése végett, soha ne tartózkodjunk a klíma közvetlen közelében.

 

Klímatelepítés közben mire ügyeljünk?

 

Csakis érvényes F-ügáz regisztrációval rendelkező, szakképzett klímaszerelőre bízzuk klímaberendezésünkk telepítését, már csak a garancia megtartása érdekében is. Jobban járunk, ha igazi, hozzáértő szakemberekkel dolgoztatunk és a klímát is egy erre specializálódott weboldalon vagy üzlethelyiségben vásároljuk meg.

Válasszuk a minőséget és a minőségi szerelést. Az a költségkülönbség bőségesen meg fog térülni az üzemeltetés során. A telepítés során a szakemberek felmérik a hűtendő terület nagyságát és egyéb adottságait és olyan helyre helyezik a klímát, ahol a legoptimálisabban tudja lehűteni az egész teret. A külső egységet pedig szakszerűen fogják a falon át kihelyezni, így biztonságos üzemeltetést garantálva a klíma teljes élettartama alatt.

 

Kompresszor:

A berendezések fő alkatrésze. Feladata az elpárologtatóból érkező száraz gáz nyomását a kondenzátor nyomására növelni.

Kondenzátor:

Feladata a beltérben az elpárologtató által elvont hő leadása. A kondenzátornak többnyire a külső térben kell elhelyezkednie, pontosabban olyan helyen, ahol a hőleadást el tudja végezni. Abban az esetben ha a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egység nem tudja elvégezni feladatát, a hűtés sem lesz megfelelő. (Pl. szűk, nem megfelelően szellőztetett padlástérben való elhelyezés)

Kondenzvíz:

A levegőben lévő páratartalom (vízgőz) a klímaberendezés elpárologtatóján, hűtés üzemmódban lecsapódik és összegyűl a csepptálcában. Az itt összegyűlő lecsapódott vízgőzt hívjuk kondenzvíznek, cseppvíznek. A kondenzvizet el kell vezetnünk a beltéri egységtől gravitációs vagy motorikus módon.

Kondenzvíz szivattyú:

A kondenzvíz szivattyú speciálisan klímakészülékekhez gyártott vízszivattyú. A csepptálcából elfolyó kondenzvíz elfolyik egy úszóval ellátott tartályba, mely elektronikus kapcsolatban van magával a szivattyúval. A szivattyú általában álmennyezetben vagy padlástérben helyezkedik el és ide emeli fel az összegyűlt cseppvizet, ahonnan már esztétikusabban el lehet vezetni. Csak végső esetekben ajánljuk, mert költséges és meghibásodási lehetőséget hordoz magában.

 
Kültéri egység:

Külső térben helyezkedik el, ez az egység látja el a beltéri egységet megfelelő hűtőközeggel. Itt található a klímakészülék fő alkatrésze a kompresszor.

A kültéri és beltéri egységek összekötése (csövezés)

 

A készülékek megfelelő elhelyezése és rögzítése után először a hűtőközeg-vezetékeket kell felszerelni. A villamos vezetékeket csak ezt követően szabad kiépíteni és bekötni. (Lebontásnál a sorrend fordított.) A szerelés megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a tápfeszültség, a frekvencia és a hálózat teherbíró képessége megfelel-e a készülék típusadatainak és a biztonsági előírásoknak (védőföldelés). A villamos szerelés részleteivel cikkünk nem foglalkozik. A csővezeték-nyomvonal kialakításának alapelve, hogy minél kisebb legyen a készülékek közti szintkülönbség, minél rövidebb legyen a nyomvonal, és minél kevesebb legyen benne az irányváltoztatás.

 

Mobil klímaberendezés:

 

Az ablakklímához hasonlóan egy gyárilag összeszerelt egységről van szó, mely kerekeken áll és könnyedén mozgatható a hűteni kívánó helyiségben. Elméletileg mobilitása a bárhol való elhelyezést takarja, gyakorlatilag a hozzátartozó gégecső szerelésével (ablakon, falon kívül
kivezetendő) lekorlátozzuk szabadságát bizonyos területekre. Létezik osztott típusú megjelenési formája, ebben az esetben a gégecső helyett csővezetékek kötik össze a kihelyezendő kondenzátort. Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás jellemzi.

 

O2 Zuhany (Panasonic klímák)

A légkondícionálókban egy egyedi oxigénszint-fokozó membránt építettek be. Ez a rendszer megközelítőleg 30%-os oxigéntartalmú levegőt állít elő és szállít a szobába, ezáltal képes annak oxigén koncentrációjának 21%-on vagy még magasabb szinten tartani, ami megfelel a természetes levegő oxigén szintjének. Az oxigénszint-fokozó membránon nincsenek lyukak, így az apró porszemcsék, baktériumok és más káros részecskék nem juthatnak be a rendszerbe. Nincs káros szennyeződés, csak tiszta oxigéndús levegő.

 

klíma beszerelés

 

 

Split klímaberendezés:

Egy helyiség klimatizálására és fűtésére szolgáló berendezés, mely két külön egységből áll: beltéri és kültéri egységből. A két egység szigetelt rézcsövekkel csatlakozik egymáshoz. A split rendszerű gépek fűtés üzemmódban is tudnak működni. A fűtés üzem történhet elektromos úton illetve hőszivattyús megoldással, melynél a hőszivattyú megfordítja a hűtő körfolyamatot. Többféle megjelenési formájuk létezik: kazettás, oldalfali, mennyezeti, oszlop, légcsatornás, parapet.

Szűrőrendszerek , melyeket a éégkondícionálókban használnak:

Többfajta szűrő  van. Az alap a por, pollen és allergén anyagok szűrése és megkötése. Ezen kívül vannak különböző füst és szagszűrők, plazmaszűrők, légállapot javítók stb.

 
– Nano Carbon szűrő (LG klímák):

A nanométer méretű aktívszénszemcsés szűrő a szaganyagokat megköti, így biztosan és tökéletesen távolítja el a háztartási szagokat, garantálva a kellemes közérzetet.

 

-Cold Plazma szűrő (Gree klímák):

eltávolítja a mikroszkopikus szennyezőanyagokat, a port, állati szőrt, házi atkákat és polleneket is, megakadályozva ezzel az asztmatikus jellegű allergiás megbetegedéseket.

– Nano Bio Fúziós szűrő (LG klímák):

nanométer méretű bio enzimjüket a baktériumok sejtfalára vezetik, hogy azt lebontva elpusztítsák a sejtmagot. Míg a hagyományos eljárások során inaktiválják a baktériumokat, vagy elpusztítják a sejt külső falát, ez az innovatív sterilizálás tökéletesen lebontja a sejtmagot és elpusztítja a baktériumokat.

 

– Katechin szűrő (Panasonic klímák)

bio zöldszűrő segítségével köti meg a részecskéket és baktériumokat sztatikus elektromosság révén. A zöldteából kivont Katechin bevonatú szűrő hatástalanítja a megkötött baktériumokat. Az izzadság, cigarettafüst stb. okozta kellemetlen szagokat is lebontja és megszünteti.

– Ionos légfrissítés:

cm3-enként 20 000 negatív töltésű ion gondoskodik a szoba levegőjének üdeségéről. Úgy érezheti magát, mintha vízesés mellett vagy erdőben pihenne.

– Antiallergén szűrő:

egy textil, amely elnyomja a csírák növekedését, így egyben anti-bakteriális szagtalanító funkciója is van. Egy enzimhez hasonló katalizátorral a Samsung kutatócsoport felfedezte, hogy a Fém Ftalocianint abszorbeálja és feloldja az allergéneket. A Samsung beépítette ezt a Fém Ftalocianint Antiallergén szűrőjébe így a textil maga képes megkötni és feloldani az allergéneket.

– Porszűrő:

hagyományos szűrő, amely a legkisebb porszemcséket is kiszűri és mosással könnyen tisztítható. Minden klímakészülékben megtalálható, mint előszűrő.

 

klíma szűrő

 

Teljesítmény:

A maximális zajszintet csak akkor bocsátja ki magából a klímakészülék, ha maximális teljesítményen üzemeltetjük. Ezt nem csak emiatt, de a klíma és a pénztárcánk kímélése miatt is érdemes elkerülni. Ha a fűteni/hűteni kívánt terület két készülék teljesítménye közötti határhoz közelít, javasolt mindig a nagyobb teljesítményű légkondicionáló választása. Próbáljuk úgy megválasztani klímánkat, hogy soha ne kelljen „teljes gőzzel” üzemelnie, így élettartama hosszabb lesz, és számunkra is kellemesebb lesz a használata.

 

Temperáló fűtés, fagymentesítő funkció

Kitűnő lehetőség nyaralók, hosszabb ideig üresen álló helyiségek téli fagyvédelmére ennek a funkciónak a használata: egyenletes, 8 C-os hőmérsékletet tart akkor is, amikor nem vagyunk ott.

 

Vegytisztított rézcső: 

A klímarendszerekhez vegyileg tisztított rézcsövek használata ajánlott. Ezen csövek használata ajánlott a klímarendszerek kiépítésénél és minden szerelőnek törekedni kell arra, hogy a szerelés idején is minél rövidebb ideig maradjon  nyitva a felhasználni kívánt rézcső. A klímarendszereknél bármilyen rézcsőbe jutó szennyeződés a klímánk élettartalmának csökkenésével járhat.

 

WIFI elérés, wifi adapter

 

Évekkel ezelőtt megjelentek a Magyarországon is a WIFI vezérlésű klímák. Két fajtáját különböztethetjük meg: a wifi modullal alapból felszerelt vagy az utólagosan wifi adapterrel felszerelhető légkondikat.  Mi is az a a Wifi-s klíma?- Légkondinkat egy alkalmazáson keresztül tudjuk okos telefonnal, táblagéppel vagy számítógéppel irányítani.  Legáltalánosabb eset az, hogy a telefonunkra letöltjük az alkalmazást. A megfelelő beállítások után, amik gyártótól függően eltérhetnek, összehangoljuk, azaz párosítjuk a telefonunkat és a klímánkat. A sikeres beállítások után már vezérelni is tudjuk klímánkat, ott helyben vagy távolról is.

Helyi eléréssel tulajdonképpen a légkondi távirányítóját tudjuk kiváltani. Az, hogy mit tudunk vele beállítani, függ a wifi-s klíma tudásától másrészt az alkalmazástól, vagyis lehet, hogy sokkal több mindent be tudunk állítani az alkalmazással, mint a távirányítóval. A gyártók törekszenek rá, hogy “okos” vezérlésben ne csak az alap beállításokat tudjuk módon állítani. Például az egyik klímamárka programja még arra is képes, hogy a zajszint alapján szabályozza a készüléket.

 

WIFI, távoli elérés funkció – a lényeges újdonság

A wifi-s klímánkat bárhonnan tudjuk vezérelni, ami sokszor nagyon jó lehetőség. Például a nagy melegben indulunk haza a munkahelyünkről, fogjuk a telefonunkat és elindítjuk a klímánkat az alkalmazásunk segítségével, és mire hazaérünk, a lehűtött lakás fogad minket. Vagy elindulunk nyaralni és már elindulás után le tudjuk ellenőrizni, hogy lekapcsoltuk-e klímaberendezésünket.

 

Zajszint

 

A zaj az emberek számára kellemetlen hang, zörej. Az embert érő erős és tartós zaj halláskárosodást, ingerlékenységet, gyomor panaszokat, általános kimerültséget válthat ki. A megengedett zajszintekre szigorú előírások vannak. A fül érzékelését követő (A) hangnyomásszint szűrő beépítésével a zajszinteket dB(A) értékkel jelölik.  A klíma adatlapján megtaláljuk a maximális beltéri és kültéri zajszint értékét. Ezt kötelező feltüntetni, de ezt az értéket kezeljük inkább csak viszonyítási alapként. Az egyes modellek csendességének behatárolásához jól jöhet. 40-50 dB körül alakul egy átlagos klíma maximális zajszintje. Egyrészt ezt ritkán fogjuk hallani, másrészt jó tudni, hogy egy átlagos otthon beszélgetés nélküli, alap esti zajszintje szintén 50 dB körüli.

 

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása
Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, precizen, tisztán.

 

Várjuk megkeresését!

Telefon: +36-20-2613639

Email: info@lnagroup.eu

 

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

Klíma tudnivalók

 

 

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

Panasonic klíma

Cascade klíma

A klímaszerelés menete

Akciós klímák

Fűtés klímával

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?

Inverteres klíma

Új klíma előnyei

Klíma akciók Klíma tisztítás

klima-budapest.eu

Klíma szereléssel együtt