H tarifa klíma

H tarifa klíma– segítség az árammal fűtőknek

Mint ahogy már sokan tudják, 2022. augusztus 1-jétől változik a lakossági fogyasztók által igénybe vehető árkedvezmény az elektromos áram esetében is. A kvóta felett a hétszeres árú földgázzal szemben a villamos energiáért az eddigi ár kétszeresét kell kifizetni. A kedvezményes mennyiség 2523 kWh/ mérési pont.   

A H tarifa igényléséhez szükséges nyomtatvány innen tölthető le az eon oldaláról:    H-tarifa kedvezmény igénylő nyomtatvány

Így ez a fűtési mód maradhat továbbra is a leginkább környezetkímélő és pénztárcabarát megoldás, mely egyébként a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedésnek az egyik záloga. Tehetünk így a környezetvédelemért is, mely a mai perzselő hőséggel járó, rendkívül ingadozó időjárásunk esetében egyre fontosabb kérdés.

A hőszivattyús split klímák és a hőszivattyús fűtési rendszerek jelentik az elektromos áram alapú fűtés leggazdaságosabb módját. Más, árammal működő fűtési rendszerrel ellentétben a forgalomban levő split klímák hőszivattyús készülékek, melyeknek működése az inverter technológián alapszik. A klímával való fűtés körülbelül négyszer annyi fűtési teljesítményt eredményez, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. Ez egy fűtésre optimalizált klímánál 5 is lehet!

H tarifa klíma berendezés esetében: A hőszivattyús tarifák maradnak

Nagyon fontos, hogy a létező kedvezményes, hőszivattyús rendszerű elektromos fűtésekhez igényelhető B GEO és H tarifa nem számítanak bele a „rezsicsökkentett” és a „lakossági piaci” kétsávos díjszabásba, és a B GEO és a H tarifák díjtételei nem is változnak.

Vagyis akinek külön H tarifás villanyórája van a hőszivattyújához, az azon az órán fűtési idényben mért fogyasztás nem számít bele a normál két díjsávos („rezsicsökkentett” és „lakossági piaci”) elszámolásba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy akiknek van külön mért (B GEO vagy H tarifás) fogyasztásuk, azok összfogyasztására három díjszabás fog vonatkozni: egy díjszabás a H tarifás villanyórán mért fogyasztásra, illetve a normál villanyórán mért fogyasztás esetében az olcsóbb és a drágább díjsáv a rezsicsökkentési limitnek megfelelően.

Úgy érdemes klímaberendezést vásárolnunk, hogy speciálisan fűtésre tervezett legyen a készülék. 

A klímarendszerek működése

A klímarendszerek működési elve az úgynevezett hőcserélők használatán alapul. Hűtés üzemmódban a helyiségből a készülékbe beszívott levegőt a klíma végigjáratja egy hideg fémfelületen. Ezáltal a levegő lehűl, a szobába visszajutva természetesen lehűti a helyiséget is.

Minden klímával lehet fűteni?

Már a korai készülékek is alkalmasak voltak arra, hogy ideig-óráig megfordítsák a hőcsere folyamatát. Ez azt jelentette, hogy a levegőt lehűtő felület fűthető is volt, így felmelegítette a beszívott levegőt. Azonban ez csupán rövid ideig volt ajánlott, hiszen ezeket a klímaberendezéseket nem erre tervezték.

Ma már  a legtöbb készülék alkalmas fűtésre, természetesen eltérő hatásfokkal. Elérhetőek speciálisan fűtésre is alkalmas légkondicionáló modellek. Ezek a készülékek már valóban képesek arra, hogy akár hónapokon át fűtsék helyiségeinket. Ezzel tehát egyszerűen kiválthatjuk a gázzal vagy fával való melegítést, vagy 1: hatásfokkal működő villanyrendszereket is. Ha szeretnénk utólagosan fűtési rendszert telepíteni, akkor egy hűtő-fűtő klíma jelenti a legegyszerűbb megoldást. Ráadásul nyáron hűtésre is lehet használni, ami a többi fűtési módról nem mondható el.

Gazdaságos, hatékony fűtés

Ez a gazdaságos klímás fűtés ráadásul gyors, kényelmes, tiszta, ami egyáltalán nem elhanyagolható előny a mai sietős életmódunk mellett. Nem kell a tüzelőanyagot behordani, hasogatni, beszerezni, nem jár piszokkal, szemeteléssel.  Gyors, mivel a légfűtés pár perc alatt meleg levegőt fúj a lakásba, és mivel ventilátort használ, ez percek alatt eloszlik a teljes fűtött területen. Rajta kívül a többi fűtési mód a levegővel együtt fűti fel a helyiségben lévő tárgyakat, falakat. Ezzel szemben a légfűtés a levegővel kezd, és csak a felmelegített levegő fűti fel azután a helyiség berendezési elemeit. Így nem kell várni órákig, míg a lakás felmelegszik. Amikor ősszel hirtelen lehűl a levegő, Ön már néhány perc alatt kellemes meleget varázsolhat a 15 fokos lakásba. Vagy tavasszal a melegebb idők megérkezése után hirtelen 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, gyorsan tudunk segíteni a helyzeten, egy gombnyomással gyorsan meleget varázsolhatunk szobánkba, otthonunkba. 

Biztonságos fűtést is jelent

a hőszivattyús fűtő klíma, hiszen nincs füst vagy CO mérgezés lehetősége. Kényelmes, mivel időre programozható, nem kell tárolni, nem kell hozzá kémény sem. Mivel kéményre sincs szükség, így kiépítésének költségét és a kéményseprői procedúrát is elfelejthetjük. Ráadásul a központi fűtésekkel ellentétben nem vesznek el helyet a szobákban a csövek, radiátorok, nem csúfítják el a lakást. Sőt, inkább emelik otthona értékét, szebbé varázsolják a szép, modern készülékek!

Temperáló fűtésre is lehetőséget biztosít a klíma, akár a nyaralóban is vagy ha otthonunkat napokig-hetekig télen üresen hagyjuk. Rengeteg légkondícionáló már úgynevezett wifi-s klíma, mely olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy készülékünket egy alkalmazáson, appon keresztül tudjuk okos telefonnal, táblagéppel vagy számítógéppel irányítani, akár távolról is. Lehetővé válik így pl. otthonunk fűtésének távoli beállítása, ellenőrzése is.

A fűtésre ajánlott klímaberendezéseknél a legfontosabb szempont az üzembiztosság. Ha nyáron elromlik a légkondícionáló, az maximum „csak” bosszantó, de télen, amikor esetleg nincs is más fűtési rendszer kiépítve, gyors megoldásra van szükség. Így kizárólag olyan berendezéseket ajánlunk fűtésre, amelyek minősége és szervizháttere is megbízható.

További információk a klímás fűtésről

Példák H tarifa igénybevételére alkalmas, fűtésre ajánlott klímáinkból:

H tarifa rezsicsökkentés

*Kiemelkedő teljesítményű, energiatakarékos klímák

Sokféle egyéb funkció, kényelmi szolgáltatás is fontos lehet számunkra új, modern klímánk kiválasztása során az előbbiekben felsoroltakon kívül. Ilyen lehet többek között a kiemelkedő teljesítmény  (A++ vagy A+++ energiaosztály) és a minél jobb energiahatékonyság is.

Energiahatékonyság: mit jelent a SEER/SCOP érték?

Ha energiatakarékos, pénztárcakímélő klímaberendezést szeretnénk vásárolni, mindenképp minél magasabb értékű készüléket keressünk.

SEER / SCOP: A klímaberendezések energiahatékonysági jósági fokát jelenti, tehát, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési-, illetve fűtési energiát lehet nyerni. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a készülék.

Példák kiemelkedő energiahatékonyságú klímákra:

Gree Amber Royal klíma 2,6 kW
-30 C-ig fűtésre alkalmas Gree U-Crown Silver klíma
-30 C-ig fűtésre alkalmas Gree U-Crown Champagne klíma

Kérdése van?

Klimatizálással és fűtésre ajánlott klíma készülékekkel kapcsolatos tanácsainkkal segítünk Önnek!

Hívjon a +36-20/261-3639 telefonszámon vagy

írjon az info@lnagroup.eu email címre!

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

 

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

Panasonic klíma  Cascade klíma

Syen klíma

Legjobb klíma fűtésre

Fűtés klímával   Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?   Inverteres klíma

Új klíma előnyei    Klíma akciók

Klíma szereléssel együtt Klíma tisztítás

Klímaszerelés panellakásba

Klímaszerelés házilag

10 legjobb klíma fűtésre