Klíma élettartam növelés

Tegyünk meg 8 dolgot klímánk hosszú életéért!

A klíma élettartam növelése minden légkondícionáló tulajdonosnak elemi érdeke, hisz egy inverteres split klíma megvásárlása manapság nem olcsó mulatság!

Folyamatosan emelkedő beszerzési költségek

Emelkedő beszerzési árak, növekvő szerelési díjak, bonyolultabb vezérléssel, funkciókkal, szűrőkkel, wifi adapterrel felszerelt, mely szintén megemelik a klimatizálás költségeit. Az alábbiakban tanácsokat adunk, milyen módon tudjuk ezt elérni.

1. Klíma élettartam növelési lehetőség:
Minőségi klímaberendezés megvásárlása

A klíma ára nagyban tükrözi annak minőségét is. Egyáltalán nem mindegy az élettartam szempontjából, hogy milyen alapanyagokat, alkatrészeket használtak fel hozzá, téliesített-e a klímaberendezés, be van-e építve a készülékbe karterfűtés. .. Minőségi anyagok, magasabb szaktudás, jobb vezérlés beépítésével és megfelelő használat mellett jóval hosszabb a várható időtartama egy klímának a noname klímákkal szemben.


Óvakodjunk a feketén behozott klímáktól!

Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a Szerbiából, Romániából és más környező országból feketén behozott, kétes eredetű és minőségű klímák megvásárlásától óva intjük azokat, akik nem csak egy nyárra szeretnének kellemes komfortot otthonukba vagy nyaralójukba, irodájukba.


Természetesen ezeknek a klímáknak alkatrész utánpótlásuk és garanciájuk sincs. Sokba kerülhet az a rövid időszak, amíg esetleg működnek. Pláne, ha nem is valódi szakember szereli fel őket, hanem mondjuk egy „egynyári szaki”, aki a szezon végén már nem veszi fel a telefont.

2. Klíma élettartam növelés:
Regisztrált klímaszerelő általi szakszerű felszerelés

A megvásárolt split klíma üzembe helyezése valós szakértelmet. Többek között alapvető fontosságú a szerelés során a megfelelő és alapos vákuumolás, a nyomáspróba, a szivárgás ellenőrzés. Regisztrált, hivatalos klímaszerelő igénybevétele a beszereléshez természetesen a garancia megtartásának is feltétele.


Klíma élettartam növelés3. Klíma élettartam növelési mód:
A split klíma megfelelő méretezése

Ennek eldöntése még a klíma megvásárlása előtt fontos feladat. Ne vegyünk takarékossági okokból kisebb teljesítményű klímát, mint amekkorát a helyiség nagysága indokol! A szükségesnél kisebb teljesítményű klíma a használat során túlhajtja magát, a maximum teljesítményen pörög, azért, hogy meg bírjon birkózni a feladattal. Ez csökkenti a klíma élettartam hosszát és megnöveli a meghibásodások lehetőségét is.


4. A klíma kültéri egységének elhelyezése


Ha csak mód van rá, ne a tűző napra szereljük fel a kültéri egységet. Ez jelentősen megnöveli a klíma fogyasztását, mivel a forró levegővel kell megküzdenie. Többször kell bekapcsolnia, és ez nyilván megrövidíti az élettartamát. Természetesen erre nincs mindig lehetőség, van, amikor csak egy lehetőség van az elhelyezésre és kompromisszumot kell kötni az elhelyezést illetően.

5. Rendszeres klíma tisztítás, klíma karbantartás


Regisztrált klímaszerelő által rendszeresen elvégzett klíma karbantartás megrendelése, elvégeztetése fontos feladata a klíma tulajdonosának. Ez a gyártói és a klímaszerelői garanciának is feltétele, melyet számlákkal is kell igazolni egy esetleges érvényesítés esetén. És ez nyilvánvalóan a legalapvetőbb feladat a klíma élettartam növeléséhez.


6. Saját kezű klíma tisztításHasznos lehet időnként a beltéri egységek letisztítása, a szűrők kimosása, a kültéri egység tisztán tartása a portól, falevelektől, a nyárfa termésétől… De vigyázzunk, nehogy eltörjünk bármit is a klíma beltéri egységében, mert drága az alkatrészek pótlása, a javítási költség. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nem okozunk kárt, inkább csak a külső tisztítást végezzük el.

7. Klíma élettartam növelés:
Felkészülés a klíma szezonra

Mielőtt beköszönt a nagy meleg – vagy ha fűtésre is használjuk klímánkat – a hűvös idő, még időben ellenőrizzük le a működését. Nézzük meg, a távirányítóban nem merült-e le az elem, a távirányító helyesen van-e beállítva. Megfelelő-e az áramellátást, nem akadályozott-e a kondenzvíz kifolyása. És ha időszerű, rendeljük meg a klíma karbantartását.

8. Klíma élettartam növelés:
Megfelelő működtetés

Nagyon fontos, hogy kánikula idején ne akarjunk nagy hideget csinálni a szobában, mivel ez nem csak az egészségünkre káros, de a klímát is túlhajtja, maximális teljesítményen történő működésre kényszeríti. Az a legpraktikusabb, ha a kinti hőmérsékletnél legfeljebb 5-8 fokkal kevesebbre állítjuk be a klímán a kívánt hőmérsékletét, így elkerülhetjük a megfázást és a klíma megerőltető működését.


Ha pedig csak nyáron hűtésre használjuk légkondinkat, ajánlatos téli időszakban is bekapcsolni havonta egyszer 15-20 percre a berendezést, ezzel megóvjuk a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabbíthatjuk a klíma élettartamát.


Klimatizálással és klíma készülékekkel kapcsolatos tanácsainkkal segítünk Önnek!

Hívjon a +36-20/261-3639 telefonszámon vagy

írjon az info@lnagroup.eu email címre!

De akár rögtön írhat is nekünk:klímaszerelőHogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

Panasonic klíma  Cascade klíma

A klímaszerelés menete  

Fűtés klímával   Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?   Inverteres klíma

Klímaszerelés házilag

Új klíma előnyei    Klíma akciók

Klíma szereléssel együtt Klíma tisztítás

Klímaszerelés panellakásba