Klíma 2023


Milyen klíma berendezést érdemes vásárolni 2023-ban?

Sokan felteszik nekünk a kérdést, hogy szerintünk melyik a legjobb klíma márka. Erre természetesen nem lehet egy típus vagy klíma márka bemondásával válaszolni. Nincsen olyan, hogy legjobb klíma, legjobb légkondícionáló. Ma már nagyon sokféle igénynek megfelelni tudó, rengeteg funkcióval felszerelt klímaberendezés található a piacon – szerencsére. Így rengeteg féle felhasználói igényt ki tudnak elégíteni.  Klímavásárlás előtt érdemes tájékozódni és felmérni saját igényeinket, akár kompromisszumot kötve abban, hogy mennyi funkcióval és egyéb jó tulajdonsággal ellátott légkondit tudunk és akarunk megengedni magunknak. Nem biztos, hogy minden modern megoldásra valóban szükségünk van (pl. sokan semmire sem használják a wifi funkciót vagy nem kell a legmagasabb SCOP értékkel rendelkeznie, ha nem akarjuk kizárólag ezzel fűteni lakásunkat).

Milyen funkciókat várhatunk el egy modern klímától 2023-ban?

* WIFI-s klíma/okos klíma a kényelmes működtetésért:

Már évekkel ezelőtt megjelentek a magyar piacon is a WIFI vezérlésű klímák. Jelenleg pillanatban két fajtáját különböztetjük meg: az egyik a wifi modullal alapból felszerelt klímaberendezés vagy az utólagosan wifi adapterrel ellátott légkondik. De nézzük, mi is tulajdonképpen az a Wifi-s klíma?  Olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy légkondinkat egy alkalmazáson, appon keresztül tudjuk okos telefonnal, táblagéppel vagy számítógéppel irányítani, akár távolról is.

Először telefonunkra letöltjük a megfelelő alkalmazást. A kezdő beállítások után, összehangoljuk, azaz párosítjuk a telefonunkat és a klímánkat. Miután ezeket a műveleteket sikeresen elvégeztük, már vezérelhetjük is klímánkat telefonunkról, helyben vagy távolról. Helyben alkalmazva ezzel a funkcióval ki tudjuk váltani a légkondi távirányítóját.

Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy pontosan mit is tudunk a programunkkal beállítani, ez egyrészt függ a wifi-s klíma tudásától másrészt pedig az alkalmazástól, vagyis lehet, hogy sokkal több mindent be tudunk állítani az alkalmazással, mint a távirányítóval, de az is előfordulhat, hogy nem.

Távoli elérés funkció a wifi applikáció használata során

A wifi-s klímánkat bárhonnan tudjuk vezérelni. Ez sok esetben nagyon jól jöhet. Gondoljunk csak bele, a nagy melegben indulunk haza a munkahelyünkről, fogjuk a telefonunkat és elindítjuk a klímánkat az alkalmazásunk segítségével. Például elindulunk nyaralni és az úton végig azon gondolkozunk, hogy mit hagytunk bekapcsolva, a wifi-s klímánkat azonnal le tudjuk ellenőrizni és ha kell, ki is tudjuk kapcsolni.

Néhány példa népszerű wifis klímákra:


* Fűtés klímával, fűtő klíma:

Magyarországon még elég szokatlan fűtésre is használni a klímakészüléket, sokan még mai napig nem is tudják, hogy ez gazdaságos és fejlett technológiai megoldás. Természetesen nem minden klímaberendezés használata ajánlott fűtésre, de a modern, inverteres klíma típusok között vannak kifejezetten fűtésre ajánlottak és fűtésre optimalizáltak. E korszerű berendezések üzemi tartománya nagyon széles, hatásfokuk rengeteget javult az évek során. Érdemes az őszi, átmeneti időszakban is bekapcsolni őket, hiszen a lakásban a megfelelő, komfortos hőmérséklet szinten tartása összességében kevesebb energiaráfordítással jár, mint az egész lakás felfűtése. Amellett, hogy környezetbarát fűtési mód, a beruházási költségei pedig relatív alacsonyak, a klímaberendezés megvásárlásán és felszerelésén túl nincsenek tervezési, engedélyeztetési, kémény építési… költségek. Egy jól szigetelt, modern építőanyagokból készült új építésű ház esetén mindenképp meggondolandó a hőszivattyús klíma rendszer kiépítése, megvásárlása. És a bónusz ajándék: a klímákkal a nyári hűtés lehetőségét is megvásároljuk!

Példák fűtésre ajánlott klímákra:

Hisense Wings Pro klíma 3,4 kW
Hisense Energy Pro klíma 2,6 kW
Hisense Energy SE 3,5 kW-os
Hisense Fresh Master 3,5 kW
Gree Comfort X klíma 3,5 kW
Fisher Comfort Plusz klíma 2,6 kW
Cascade Vision klíma 3,5 kW
Fujitsu 12LMCE 3,5 kW

További információk:

Fűtés klímával

Fűtő klíma

10 legjobb klíma fűtésre

Milyen klíma berendezést érdemes vásárolni 2020-ban?

* R32 környezetbarát klíma hűtőközeg

Hazánkban is egyre inkább előtérbe kerül a környezetbarát és környezettudatok klíma technológiák alkalmazása. A klímaberendezéseket gyártó cégeknek egyre nagyobb kihívást jelent, hogy olyan készülékeket gyártsanak, mellyel óvják a Földet, közben hatékonyak és energiatakarékosak is tudnak lenni. Technikailag mára már hatalmas fejlődésen mentek keresztül a sok évtizeddel ezelőtti klímaberendezésekben alkalmazott megoldásokhoz képest. Egyre innovatívabb megoldásokat keresnek, ezért a klímaberendezés műszaki tulajdonságai mellett fontos a hűtőközeg összetétele is.  Az ózonréteg károsodását nagyban befolyásolták a freon tartalmú gázok hűtőközegként való használata. Az ózonréteget lebontó vegyi anyagok tiltásáról Montrealban született egy egyezmény 1987-ben, mely 1989-ben lépett hatályba. Ettől kezdve megkezdődtek a kísérletek a környezetbarát gázok kifejlesztésére, első lépésben az ózonkárosító anyagok használatát szüntették meg, de e mellett a felmelegedést elősegítő gázok csökkentésére is egyre nagyobb figyelem tevődött.  Megtalálták az új környezetbarát, alacsony GWP értékű hűtőközeget: az R32-t, mely egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát gáz, az ózonlebontó képessége nulla, a GWP értéke is sokkal alacsonyabb, mint a legutoljára használt „R410A”, és a régebbi, már betiltott hűtőközegeké. Az R32-es hűtőközeg szagtalan és gyúlékony gáz. Bár gyúlékonysága nagyon alacsony, csak közvetlen tűz esetén gyullad meg. Ezen kívül bizonyos körülmények között robbanékony is. Elterjedése a japán klímagyártóknak köszönhető. Mára már a legtöbb modern klíma 2023-ban R32 hűtőközeggel van ellátva (másik jelölése HFC-32). A környezettudatos vásárlóknak fontos lehet, hogy milyen hűtőközeggel van töltve új klímaberendezése.

Milyen klíma berendezést érdemes vásárolni 2020-ban?

* Letisztult klíma design, egyedi megjelenés

Egy stílusos megjelenésű, letisztult formavilágú klímaberendezés különleges külsejével tökéletesen illik egy mai, modern otthonba, irodába. A letisztult design elsőre talán nem tűnik fontosnak, de ha jobban belegondolunk, akkor bizony egész évben, sőt évekig nézni fogjuk a légkondit, akkor is, ha csak a nyári szezonban használjuk hűtésre. Egy ilyen stílusos klímaberendezés ráadásul általában kiemelkedően magas teljesítménnyel, sokféle kényelmi funkcióval is együtt jár.

A nagyobb klíma gyártók ezért is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a termékeik esztétikus megjelenésére, sőt,külön design klíma típusokat is piacra dobnak, hogy ki tudják elégíteni az egyre növekvő igényt a különleges megjelenésű klímák iránt. Ezért akár művészi, különleges színű, formájú klímákat is piacra dobnak.

Design szempontból a lényeg persze a beltéri egységeken van, ezekből egyre változatosabb megjelenésűek jelennek meg, melyekből válogathatunk egyéni ízlésünk szerint, igazítva klímánk megjelenését otthonunk stílusához.

Néhány design klíma:

Cascade Black Art 2,6 kW klíma

Fisher Art klíma 2,6 kW arany színben

Fisher Art klíma 3,5 kW antracit színben

Gree Dark X klíma 2,6 kW

Gree Prestige Design klímák

Design klíma választékunk

 

*Kiemelkedő teljesítményű, energiatakarékos klímák a legjobb hatékonyság eléréséhez

Sokféle egyéb funkció, kényelmi szolgáltatás is fontos lehet számunkra új, modern klímánk kiválasztása során az előbbiekben felsoroltakon kívül. Ilyen lehet többek között a kiemelkedő teljesítmény  (A++ vagy A+++ energiaosztály) és a minél jobb energiahatékonyság is.

Energiahatékonyság: mit jelent a SEER/SCOP érték?

Ha energiatakarékos, pénztárcakímélő klímaberendezést szeretnénk vásárolni, mindenképp minél magasabb értékű készüléket keressünk.

SEER / SCOP: A klímaberendezések energiahatékonysági jósági fokát jelenti, tehát, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési-, illetve fűtési energiát lehet nyerni. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a készülék.

Példák kiemelkedő energiahatékonyságú klímákra:

-30 C-ig fűtésre alkalmas Gree U-Crown Silver klíma
-30 C-ig fűtésre alkalmas Gree U-Crown Champagne klíma

* Felhasználóbarát vezérlés, hogy mindenki könnyen használhassa klímáját

Fontos lehet ez a szempont is, pl. idős személyeknek, vagy látássérült személyeknek, de más okokból is fontos lehet, hogy egyszerű legyen a klíma beállítása, a távirányító kezelése vagy épp az otthoni karbantartás is könnyen elvégezhető lehessen.

Gree G-Tech klíma 2,6 kW

* Légtisztító szűrők egészségünk védelméért

A mai világban egyre fontosabb, hogy otthonunk, munkahelyünk levegője tiszta, por- és baktériummentes legyen. Egyre többen szenvednek allergiában, asztmás megbetegedésben is, nekik egyenesen nagy segítség a magas pollenkoncentrációjú időszakokban a tisztított levegő segítségével a tünetek, rohamok csökkentése, megelőzése. megléte, A modern klímákba már a legkülönfélébb légtisztító szűrőket építik be.

Bővebben a klíma légtisztító szűrőkről

Példa légtisztító szűrővel ellátott készülékre:   

Apple Catechin szűrővel felszerelt Fujitsu klíma

Milyen klíma berendezést érdemes vásárolni 2020-ban?

 

* Egyéb szempontok, mivel sokféle igényt kell kielégítenie klímáinknak:

Extra csendes működés, hogy családunk életét ne zavarja, akár az alvásban sem, főleg, ha a hálószobában van a beltéri egység elhelyezve.

Kompakt méret, mely például kis hely esetén lehet fontos szempont.

Négyirányú légterelés: hogy ne fújja közvetlenül ránk a hideg levegőt a klíma készülék.

Hisense Wings Pro klíma 3,4 kW 4 irányú légtereléssel

Extrém széles működési tartomány: Vannak már – 22 C-ig, sőt, – 30 C-ig fűtésre alkalmas klímaberendezések is. De szerverszobákban használatos  +50-54 C-ig hűtésre alkalmas készülékek is vannak.

Példák az extrém széles működésű klímákra: 
-30 C-ig fűtésre alkalmas Gree U-Crown Silver klíma

-30 C-ig fűtésre alkalmas Gree U-Crown Champagne klíma

Ezeken kívül még persze számos szubjektív szempont is felmerülhet új klímaberendezésünk beszerzése során. Kérdéseivel bátran keresse meg munkatársainkat!

Új klíma készülékünk kiválasztása előtt fontos, hogy informálódjunk az elérhető készülékek tulajdonságairól, funkcióiról és előre tisztázni tudjuk magunkban, hogy számunkra mik azok a fontos szempontok, elengedhetetlen tulajdonságok, melyeket leendő új légkondícionálónktól feltétlenül elvárunk!

Kérdése van?

Klimatizálással és klíma készülékekkel kapcsolatos tanácsainkkal segítünk Önnek!

Hívjon a +36-20/261-3639 telefonszámon vagy

írjon az info@lnagroup.eu email címre!

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!

 

 

Hogyan vásároljunk klímát? És hogyan NE?

Panasonic klíma  Cascade klíma 10 legjobb klíma fűtésre

Syen klíma

A klímaszerelés menete  

Fűtés klímával   Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?   Inverteres klíma

Új klíma előnyei    Klíma akciók

Klíma szereléssel együtt Klíma tisztítás

Klímaszerelés panellakásba

Klímaszerelés házilag