Lakásklíma

A lakásklíma a gyakorlatban legtöbbször split klíma megvásárlását és felszerelését jelenti. Ezen belül is leginkább mono split klímát választanak ügyfeleink. Elsősorban költség takarékossági okokból, másrészt ez a leghatékonyabb lakás hűtési/fűtési mód, természetesen a legjobb ár-érték arányok mellett. Tehát a split klíma kültéri és beltéri egységre van felosztva, melynek nagy előnye, hogy a kültéri egységben van a klíma legzajosabb alkatrésze elhelyezve, a kompresszor. Hatékonyságban is ez a legjobb, hisz a zárt hűtőkörben kontrolláltan lehet a meleget a lakásból kivezetni. Nem tud visszajutni, mint a mobil klímák esetén.


Klímaszerelés

Fűtés klímával


Habár egyre több lakás rendelkezik klíma berendezéssel, még használóik közül sem tudják sokan, hogy a klíma nem árammal fűt. Hőszivattyúval működik, a hőt a levegőből nyeri és az áramot csak a kinyert hő szállítására használja.

Hatékonysági fok, SEER, SCOP


A SEER, másnéven szezonális energiahatékonysági tényező: értéke a teljes hűtési szezonra vonatkozik. Az értéket úgy kapjuk, hogy az éves hűtési igényt osztjuk az éves hűtésre vonatkozó áram- fogyasztással.

A SCOP, szezonális teljesítmény együttható. Értéke a fűtési szezonra vonatkozik, és az éves fűtési igény és az egész évben fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg.

Mindkét érték esetén minél magasabb ez a szám, annál energiatakarékosabb az adott klíma készülék.
Mit jelent, ha mondjuk az SCOP értéke 4? Azt, hogy ha a klíma 1 KW-ot fogyaszt, akkor 4 KW teljesítményt tud leadni (bivalens hőfokon). Például a klíma már felfűtötte a szoba hőmérsékletét a kívánt 24 fokra, ezért a szinten tartás miatt alacsony fordulaton, teljesítményen üzemel a kompresszor, és mondjuk a fogyasztása 300 watt. Ez azt jelenti, hogy óránként 300 W-ot fogyaszt, de közben 1200 Watt teljesítményt ad le hő formájában, és így melegíti a szoba levegőjét. Ha túllépte vagy elérte a beállított értéket, akkor a klíma le fog kapcsolni addig, míg nem megy kicsit lejjebb a hőmérséklet. Így lehet, hogy egy óra alatt csak fél órát üzemel valójában.

Célszerű – a helyi adottságokat is figyelembe véve – a lakásklíma két egységét (a kültéri és a beltéri egységet) a lehető legközelebb helyezni egymáshoz. Nagy csőtávolságok esetén csökkenhet a klíma hatékonysága és jelentősen megnöveli a szerelés költségeit is. Az is lehet, hogy a manapság már egyáltalán nem olcsó klíma gázból is rá kell tölteni a rendszerre a nagyon hosszú távolságok és hatékonyság csökkenés miatt. A klímaszerelés anyag- és munkadíja is egyre emelkedik, így ha csak lehet, igyekszünk a legrövidebb távolságot tartani a kültéri és a beltéri egység között.

A multi split klímák ára és szerelési költsége is jelentősen magasabb a mono split klímáénál. Általában két darab mono split klíma felszerelése mindig olcsóbb, mint egy duál rendszeré. A multi klímák vezérlése bonyolultabb és szinte mindig hosszabb a csövezési távolság is, hisz két hűtőkört kell kiépíteni a két beltéritől az egy kültéri egységhez. Hátránya még a multi klímáknak, hogy ha probléma van velük, meghibásodnak, az egész rendszer leállhat, így megjavításukig az egész lakás klíma nélkül maradhat. Míg két darab mono split klímánál, ha egy ki is esik, a másik még mindig tud működni. Hogy miért szokták mégis a multi klímákat választani ezen hátrányaik ellenére? Sok esetben fizikailag nincs hely több kültéri egység elhelyezésére, vagy a társasház csak egy darab kültéri egység kihelyezését engedélyezi lakásonként. Esetleg a megrendelő nem szeretne több kültéri egységet kerülgetni, látni az erkélyén, a ház falán.


Kültéri egység elhelyezése


Vigyázni kell az elhelyezés során, hogy a szomszédokat lehetőleg ne vagy ne nagyon zavarjuk. Minden klímaberendezésnek van bizonyos zajszintje, hangtalanul működő klímát még nem találtak fel. De vannak – természetesen a magasabb árkategóriákban – szinte alig hallhatóan működő légkondik, akár 17-19 dB zajszinttel (ez szinte már nem is hallható zaj). Amennyiben mód van rá, naptól, esőtől védett helyre helyezzük a kültéri egységet. Ez a klíma élettartamát is növeli, továbbá a hatékonyságát is. Társasház esetén (és ha nem az erkélyünkre kerül), szükséges a közös képviselő beleegyezése, engedélye is. Műemlék épület esetén szükséges az érvényes helyi építési szabályokat megismerni és ezek figyelembe vételével lehet a klímát elhelyezni. És ne felejtsük el, hogy az áramforrás is biztosított legyen a klímaberendezés működtetéséhez.

Beltéri egység elhelyezése


Fontos a megfelelő elhelyezése gondos kiválasztása, hiszen a lakásban, a beltérben helyezkedik el, jól látható helyen lesz. A levegő kifújás se legyen zavaró, ezért is érdemes az elhelyezést előre gondosan megválasztani. Utólag nagyon nehézkes és költséges a beltéri egység esetleges áthelyezése, hisz meg kell bontani a hűtőkört és az áthelyezés után újra összekötni a rendszert. Lehet, hogy kis távolságra szeretnénk áthelyeztetni, de sajnos akkor is nagy munkával és költségekkel jár. Ezért mindenképp érdemes inkább előre megfelelő helyre tenni a lakásklíma beltéri egységét.

Mobil klíma


Mobil klímának nevezzük azokat a klímaberendezéseket, melyeket mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik szobából a másikba. A mobil klíma szállítását megkönnyítendő gurulós talpakkal rendelkeznek, kialakításuk minden részében a mobilitást hordozzák. A mobil klímák könnyű és gyors szállíthatóságuk mellett többféle, igen jelentős hátránnyal rendelkeznek. Jól gondoljuk meg, hogy mobil klímával kívánjuk-e komfortosabbá tenni otthonunkat. Az ilyen elven működő mobil klímák ugyan képesek a hűtésre, összességében azonban mégsem tudnak olyan hatásfokot elérni, mint egy “split klíma”, emellett sokkal nagyobb a fogyasztásuk is. Hosszú távon így nem biztos, hogy spóroltunk, hiába vettünk olcsóbb készüléket.

Másik nagy hátrána a fix klímákhoz képest a jóval magasabb zajszint, mely igen zavaró lehet számunkra. Fokozottan érvényes ez pl. kisgyerekes családok esetén, ahol nagy gondot jelenthet a zajos klíma. A mobil klíma csak kisebb helyek, terek klimatizálására ajánlható, például tetőtéri szoba, kisebb irodahelyiség.

Klíma felszerelése


A készülék felszerelése a beltéri és kültéri egységek, valamint a csővezeték helyének pontos meghatározásával kezdődik. De természetesen ez már az előzetes felmérés során megtörténhet, ha volt ilyen. Ezután kezdődik az egységek összekötésére szolgáló csövek és vezetékek helyének kialakítása, valamint a falakon átvezető furatok kialakítása.

A csöveket vihetjük kábelcsatornában, de falba is véshetők a vezetékek. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a falba vésés nagyobb munkálattal járó, költségesebb megoldás, ami után helyreállító munkálatok (pl. festés) is szükségesek. Viszont ezzel a módszerrel a csövek és kábelek teljes egészében eltüntethetők a szemünk elől. A választott megoldást minden esetben az ügyfél dönti el az alapján, hogy mennyit szán a szerelésre.

A csövek helyének kialakításával párhuzamosan felszerelésre kerül a kültéri egységet tartó konzol, illetve a beltérit tartó alaplemez. Ha a beltéri és kültéri egységek felszerelése elkészült és a csővezetékek is a helyükön vannak, sor kerül a csövek és kábelek összekötésére, majd a gép, illetve a csőrendszer vákuumolására és ha szükséges, hűtőközeggel való feltöltésére. Egy újonnan megvásárolt klíma esetében a kültéri egység tartalmazza a hűtőközeget, ami egy kisebb rendszer csővezetékeibe elegendő, de vannak esetek, mikor a hosszú csövezési távolság miatt szükséges a klímagázzal történő utántöltés.

A kalorikus kör kialakítása után a szakember elektromosan is összeköti a készülék egységeit, valamint beköti a hálózati tápellátást biztosító vezetékeket. Ha minden rendben zajlott, a készülék elindítható, aminek működését nyomásmérő műszerekkel kell ellenőrizni, hogy a teljesítmény és működés nagy terhelés esetén is megfelelő legyen.

Mennyi időbe telik a lakásklíma felszerelése?


Egy teljesen átlagos lakásba történő szerelés esetén, ha semmi különösebb extra nehézség nincs, a klímaszerelés ideje 3-4 órát vesz igénybe. De természetesen előfordulhat menet közben is váratlan dolog a szerelésben, így sosem lehet percre pontosan előre meghatározni a klímaszerelés munkaidejét. Hosszabb időt igényelnek a bonyolultabb szerelési helyek. Ilyen lehet például magasabb szerelési hely, hosszabb csövezési távolság, falba vésés, külön elektromos vezeték nyomvonal kiépítés…

Klíma tisztítás, karbantartás


Elsődleges szempont a rendszeres klíma karbantartások mellett az egészség megőrző, megóvó funkciója. A betegségek mind elkerülhetőek a rendszeres, szakemberek által végzett klíma tisztítással. A garancia megtartása miatt is fontos a karbantartás, a klímaszerelő által elvégzett munkáról őrizzük meg gondosan a számlát. A készülékek rendszeres karbantartása, átvizsgálása garantálja azt is, hogy a meghibásodás esélye minimálisra csökkenjen, ezzel pedig klímánk élettartamát is növelni tudjuk. Továbbá az energiafelhasználását is csökkenthetjük klímánknak a rendszeres tisztítással. Lényeges, hogy a levegő szabadon áramolhasson a két hőleadó egység lamellái között, a készülék ugyanis ezen a levegőn keresztül adja le teljesítményét. Ha tiszta, nem kell erőlködnie, hogy átpréselje rajtuk a levegőt, ezzel pedig már sokat tettünk az energiatakarékos működtetésért.

Klíma tisztítás

Két karbantartás közben mi is rendszeresen ellenőrizzük a szűrők állapotát. Ezt az előlap felhajtása után tehetjük meg. Ha már eléggé piszkosnak ítéljük meg, zuhany alatt mossuk ki, szárítsuk meg, majd helyezzük vissza a helyére. Meghálálja klímánk a tisztán tartást, így kevesebbet is fogyaszt, hisz nem kell „áterőltetnie” a lerakódások között a levegőt.

Ha kérdése van a klíma kiválasztásával kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken! Kérjen szakértő segítséget, hogy hová, milyen elhelyezéssel és mekkora klímát válasszon!

Segítünk Önnek tanácsainkkal a kiválasztásban, elhelyezésben, a klíma megfelelő méretezésében…! Cégünk teljes körű ügyintézéssel segíti ügyfeleinket, hogy a lehető legkedvezőbb áron, a leghatékonyabb kivitelezésben és minél gyorsabban juthassanak új klímájukhoz. Igyekszünk mindenkinek legjobb tudásunk szerint a megfelelő, takarékos és optimális komfortú lakásklíma megoldást megtalálni.Hívjon minket bizalommal,

segítünk a választásban

és a klíma felszerelésében!

Liber György +36-20/261-3639

email: info@lnagroup.eu

Klímaszerelés telefonszám

 

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!


További segítség a döntésünk meghozatalához:
Tanácsok klíma vásárlás előttWifis klíma

hőszivattyús klíma

Klímaszereles-16-kerulet

Syen klíma

Panasonic klíma

Gree klíma

Cascade klíma

A klímaszerelés menete

Fűtés klímával

Klíma tisztítás, klíma karbantartás

Mennyit fogyaszt a klíma?

Új klíma előnyei