Hőszivattyús klíma

Még manapság is gyakran előfordul, hogy ügyfeleink megkeresésük során megemlítik az igényeik között, hogy ők csak hűtő klímát keresnek, nem akarnak a klímával fűteni. Valószínűleg úgy gondolkodnak, hogy akkor olcsóbb lesz a klíma beszerzése. Pedig nem így van. Hiszen most már csak hőszivattyús klímákat hoznak forgalomba, amik mind az inverter technológia alkalmazásával működnek. Ez azt jelenti, hogy mindegyik klíma alkalmas a hűtésre és a fűtésre egyaránt. Ilyenkor azt szoktuk mondani ügyfeleinknek, hogy akkor ne használják a fűtés üzemmódot, ha nincs szükségük rá. De kiszedni nem tudjuk a fűtési lehetőséget a klímákból. A fő poén persze az a dologban, hogy amikor később ilyen helyekre visszamegyünk a klímát karbantartani, szinte mindenhol használták fűtésre is a klímát. Hiszen gyakorlatban tapasztalhatták meg a hőszivattyús klíma előnyeit.


Ezek közül igen jelentős előny a többi fűtési móddal szemben, hogy igen gyorsan lehet meleget varázsolni vele. Ez nagyon szuper lehet egy hirtelen őszi lehűlés vagy tavaszi hidegfront esetén. Az átmeneti fűtés használata akár még távfűtéses lakásokban is hasznos lehet, amikor még nincs (vagy már nincs) bekapcsolva a távfűtés Az időjárás ilyenkor is gyakran megtréfálhat minket, főleg a mai szélsőséges klíma viszonyok között. Szinte bármikor előfordulhat egy hidegfront és ekkor tudjuk nagyra értékelni, hogy már nem hagyományos on/off-os klímákat árusítanak, hanem finom meleget pár perc alatt előállító hőszivattyús klíma berendezés van a mi otthonunkban is. Kisgyerekes családoknál vagy idősebb, beteg családtagok esetén ez különösen hasznos funkció lehet. Ráadásul a hőszivattyús klíma szettek fogyasztása sem jelentős, hiszen nem szabad a teljesítményt a fogyasztással összekeverni. Sajnos ezért ódzkodnak még ma is sokan a klímás fűtéstől.

hőszivattyús klíma


Hogy megértsük, miért nem kell tartani tőle, nézzük meg a hőszivattyús klíma működési elvét:

Fűtés üzemmódban a hőszivattyús klíma kompresszora segítségével a kinti levegő energiatartalmának egy részét juttatja be a lakásba, mivel a hőszivattyú működési elve, hogy a külső hideg levegőből további hűtéssel energiát nyer ki, a kettő különbözetét lehet fűtésre felhasználni. A lakásban tehát nem pusztán az elektromos áram fűtőhatását érezzük, ehhez hozzáadódik a kintről behozott és egy magasabb hőmérsékletre átalakított energia is.

Miért ne féljünk a hőszivattyús klíma energia fogyasztásától?

A hőszivattyús klímáknál az elektromos áram a hő szállítását végzi fűtésnél a kültéri egységből a beltéribe, ami ugyebár jóval nagyobb hatékonyságot jelent, mintha közvetlenül árammal fűtenénk. Ráadásul még a kompresszor vesztesége is segíti a fűtést, de természetesen az energia legnagyobb hányada a kintről származó hőmérsékleti különbség. Egy egyszerű elektromos fűtés hatékonysága nagyjából 1 egység, ami azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból ugyanannyi, tehát 1 egységnyi hőenergiát képes előállítani (COP=1). Egy átlagos hőszivatyús klíma ezzel szemben 3-4 szeres hatékonysággal is rendelkezhet (COP=3-4). A fűtésre optimalizált klímák pedig jóval 4 felett vannak.

Fűtés hőszivattyús klíma segítségével

Ha pedig egy új házba, lakásba keresünk gazdaságos és kényelmes fűtési módot, mindenképp érdemes elgondolkodni a hőszivattyús klíma fűtés bevezetésén. Manapság igen drága a gáz rendszerek kiépítése (tervezés, új kémény, kondenzációs kazán megvásárlása…) és a gázszámla sem két forint manapság. A hőszivattyús klíma rendszerek esetén nincs szükség engedélyre, kéményre, tervekre, ezért hatalmas összeget lehet megspórolni már a rendszer bevezetésekor… Hiszen csak a klíma készülékeket kell megvenni , felszereltetni és máris élvezhetjük előnyeit. Ráadásul nem kell az egész lakást, házat fűteni, ha csak egy szobában van szükségünk melegre, akkor elég ott bekapcsolni a klímát fűtésre. Ezzel is takarékoskodni tudunk egy nagy gázrendszer beindításával szemben. További előnye, hogy nincs szénmonoxid mérgezés veszélye, se gázrobbanásé.


A téli, betegeskedő időszakban a modern szűrőkkel, antibakterializáló rendszerekkel ellátott légkondícionálók használatával a fűtés mellett tisztítani is tudjuk lakásunk levegőjét, csökkenteni tudjuk a vírusok, baktériumok számát. A nedves időszakokban pedig párátlanításra is alkalmasak ezek a berendezések, ami szintén védi családunk egészségét, hiszen megakadályozhatjuk a penészesedést, a kórokozók elszaporodását. A kényelem, tisztaság és gyorsaság a bónusz előny ennél a fűtési módnál.


Valamint igazi modern, XXI. századi vezérlési lehetőség is van sok okos-klímában: ez a wifis klíma, melyeknél a beépített wifi adapter segítségével távolról is tudjuk vezérelni légkondícionálónkat. Ezzel a lehetőséggel akár nyaralónk téli temperáló fűtését is meg tudjuk távolról oldani, vagy a kívánt hőmérsékletet előre be tudjuk állítani, hogy jó idő fogadhasson minket nyaralónkban télen-nyáron.


És végül még egy nagy előny: a fűtésünk mellé kánikulai hűtést is megkapjuk ajándékba. Tehát kettő az egyben rendszert vásárolunk. Amikor kalkulálunk, vegyük számításba, hogy mennyibe is kerül egy gázrendszer tervezése, engedélyezése, kivitelezése és a hűtési rendszer kiépítése együttesen.

Fűtésre optimalizált hőszivattyús klíma rendszerek


Vannak olyan klímák, melyeket kifejezetten fűtésre ajánlanak. Magasabb a hatékonyságuk az átlagos klímákénál. Általában – 15 C-ig, a legjobbak pedig akár – 22 C-ig alkalmasak a fűtésre. A kültéri egységüket pedig ellátják karter fűtéssel, leolvasztási lehetőséggel, hogy a legnagyobb hidegekben is gond nélkül el tudják látni a fűtési funkciójukat, így nem marad a lakás ekkor sem fűtés nélkül. Nyilván az ilyen készülékek már magasabb árkategóriában vannak, de bátran rábízhatjuk a teljes szezonban a fűtést ezekre a megbízható klímákra.


További információk a klímás fűtésről

fűtés hőszivattyús klímával

Hívjon minket bizalommal, kérjen árajánlatot: Liber György +36-20/261-3639, vagy email: info@lnagroup.eu

 

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!


Néhány példa fűtésre ajánlott hőszivattyús klíma berendezésre: