klíma

Klímás tudnivalók

Tudnivalók, hírek, információk a klímákról

 

8 C-os temperáló fűtés, fagymentesítő funkció

Kitűnő lehetőség nyaralók, hosszabb ideig üresen álló helyiségek téli fagyvédelmére ennek a funkciónak a használata: egyenletes, 8 C-os hőmérsékletet tart akkor is, amikor nem vagyunk ott.

 

Alacsony feszültségű indítás

Előfordul, hogy a hálózati feszültség 185 V-ra csökken, de a GREE klímák még ekkor is probléma nélkül tudnak indulni és üzemelni.
Különösen nyári energiafogyasztási csúcs alkalmával fordul elő a hálózat feszültség csökkenése, de Gree klímája szerencsére ekkor is ellátja feladatát.

 

Apple catechinszűrő (Fujitsu klímák)

Az Apple catechinszűrővel ellátott Fujitsu klímaberendezések több lépésben biztosítják, hogy otthonában egészséges, friss legyen a
levegő. A szűrő először elektrosztatikus úton kiszűri az apró porszemcséket, a gombaspórákat és minden káros mikroorganizmust.
Második lépésben az erősen antioxidáns hatású katechin vegyület elpusztítja a kórokozókat. A hosszú élettartamú szagtalanító ionszűrő semlegesíti a baktériumokat és felfrissíti a levegőt. A berendezés így biztosít tiszta, baktériummentes,egészséges levegőt, akkor is, ha nincs lehetősége szellőztetni. Különösen hasznos allergiával küzdők, illetve kisgyermekes családok számára, ahol a tiszta levegő alapkövetelmény.

 

Arcképes kék kártya:

2011. július 1-től minden szabályozott anyag tartalmú hűtő, fagyasztó, légkondicionáló stb. készülék és berendezés hűtőkörét érintő javítás
csak zárt rendszerű lefejtő technológia, ill. recirkulációs berendezés alkalmazásával végezhető, és a hűtőkört érintő javítást csak a külön
jogszabály szerinti, az új javítási technológia elsajátítását igazoló bizonyítvánnyal rendelkező szerelő végezhet. Figyelem: az előző, ún.
zöldkártyák elvesztették érvényességüket!

 

Art cool: (Művészi Hűtés)

Az Art Cool készülékek különböző vásárlói igényekhez és kultúrához alkalmazkodva számos híres műalkotást kínálnak panelként. Ezáltal galériává varázsolhatja szobáját, emelve annak fényét híres festményekkel vagy fényképekkel. Az ART COOL különféle paneljei lehetővé teszik az Ön számára, hogy a világon elsőként klímakészüléke színét a háttér színének megfelelőre cserélje. Az LG fejlesztése az ART COOL egyedülálló formájával elnyerte az International Forum Design Award-ot (Nemzetközi formatervezési fórum díjat) és a Reddot Design Award-ot (Piros Pont formatervezési díjat). A kifinomult Art Cool sorozat mindenféle esztétikai és műszaki különlegességet tartalmaz,
beleértve a neo plazma légtisztító rendszert, a Gold fin lamellákat és olyan újításokat, mint az automatikus tisztítási funkció.

 

Automatikus tisztítás:

A klímakészülékek “szagának” fő oka a hőcserélőn megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a penész és baktériumok megtelepedését.

Panasonic klíma

 

Beltéri egység:

A klimatizálandó helyiségben van elhelyezve, tetszetős kivitelben távirányítóval felszerelve. Több fokozatú ventillátorral vagy automatikus fordulatszám szabályozással rendelkezik.


BiOnizer tm /aniongenerátor/: (Samsung klímák funkciója)

Kutatók felfedezték, hogy az emberek nem tudnak optimális teljesítményt nyújtani olyan környezetben, ahol az anion sűrűség 1000 negatív
anion/cm3. Eközben az irodaházak és üzemek levegője még ennél is károsabb, átlagosan mindössze 20-25 negatív aniont tartalmaz köbcentiméterenként. A légkondicionáló kimenetelétől 1 méterre mérve a Samsung BiOnizáló /aniongenerátor 400 000 anion/cm3 koncentrációt állít elő, így az egész család tiszta levegőhöz juthat.

 

Cold Plasma szűrő: (Gree klímák funkciója)

A Gree klímákba beépített Cold Plasma szűrő egy igen hatékony vírus- és baktériumölő technológia, mely kíválóan alkalmas allergiától és
légúti betegségektől szenvedő betegek, gyermekes családok otthonába.

 

COP:

Energiahatékonysági besorolás fűtés üzemmódban. “A”-tól “G”-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg,
ahol az “A” a leghatékonyabb, míg a “G” a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. COP= fűtési teljesítmény leadása osztva a fűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével.

 

 

EER:

Energiahatékonysági besorolás hűtés üzemmódban. “A”-tól “G”-ig hét különböző energiahatékonysági besorolást különböztetünk meg, ahol az “A” a leghatékonyabb, míg a “G” a legkevésbé hatékony készüléket jelzi. EER= hűtési teljesítmény leadása osztva a  hűtéskor felvett elektromos teljesítmény felvételével.


Fan-coil (klímakonvektor):

Kialakításra megegyeznek a split klímák beltéri egységeivel. Parapet változatuk a legelterjedtebb, de létezik oldalfali, légcsatornás, kazettás, mennyezeti kialakításban is. Az egységekben hűtött vagy fűtött víz kering és az egységben szerelt ventillátor segítségével hatékonyabban fűti
vagy hűti a kiválasztott helyiséget. Nagy központi rendszerekre köthetőek, ahol pl. a fűtést kazánnal, a hűtést folyadékhűtővel lehet megoldani.

Figyelő szem:

A DAIKIN cég fejlesztése a “figyelő szem” funkció, ahol a beltéri egységben elhelyeztek egy mozgásérzékelő szenzort. A szenzor feladata, hogy az egyébként is energiatakarékos inverteres készüléket egy beállított normál üzemmódból egy energiakímélő üzemmódba kapcsolja át. Ez természetesen csak választható opció. A fogyasztó a távirányítón kiválasztja az üzemmódot , mely bekapcsolás után, ha 20 percig nem érzékel mozgást, akkor 2 C° -kal emeli a beállítotthoz képest a hőmérsékletet. Ha újra mozgást érzékel, visszaáll az eredeti hőmérséklethez. A 2 C° emeléssel az inverteres kompresszor kisebb fordulatra szabályoz és még több energiát spórol meg.

 

Folyadékhűtő:

Folyadékok hűtésére alkalmas berendezés. 4-5 kW-ostól a több megatonnás teljesítményig rendelhetőek. Alkalmazása széleskörű, kis családak vagy akár hatalmas több száz szobás szállodák hűtését, átmeneti időszakban fűtését lehet vele megvalósítani.

 

Gazdaságos üzemmód gomb (Pl.: Fujitsu klímák)

Megnyomásával beállíthatjuk, hogy a klíma energiatakarékos üzemmódra kapcsoljon, amint a szoba levegője eléri a kért hőmérsékletet, jelentős energiamegtakarítást téve lehetővé.

 

Gold Fin

Az LG és Gree klímák hőcserélő felülete korrózióálló aranyszínű bevonattal ellátott alumínium. Ez biztosítja, hogy a felület mindig korróziómentes és újszerű maradjon.

Hőszivattyú

Klímaberendezéseknél akkor beszélünk hőszivattyúról, ha berendezés hűtő-fűtő üzemmódú. A fűtés üzemmódot egy automatikusan vezérelt négyállású szelep kapcsolja, mégpedig úgy, hogy az elpárologtatót felcseréli a kondenzátorral. A hűtőközeg szállítását továbbra is a kompresszor látja el.

 

I Feel szenzor (Gree klímákban)

Az I Feel technológia a szobahőmérséklet pontos szabályozását teszi lehetővé a készülék távirányítójába épített érzékelő segítségével. Amennyiben a távirányítót a szoba egy megfelelő, jellemző pontján helyezi el, vagyis ott, ahol a legtöbbet tartózkodik, akkor a berendezés tökéletesen tud igazodni az Ön igényeihez és pontosan tudja tartani a kívánt hőmérsékletet.

 

Inverter, inverteres klíma

voltaképp egy energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondicionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A klíma teljesítményének finom szabályozhatósága az inverter nélküli, on/off-os berendezéseknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérséklet szabályozást tesz lehetővé. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres készülékek feleannyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet, energia takarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint az on/off-os készülékek, valamint hatékony fűtésre is lehetőséget adnak.
2013-tól az Európai Unió területén már csak kizárólag inverteres klímaberendezések értékesíthetők.

 

Jet cool:

Ez egy LG készülékekben megtalálható funkció, mely gyors lehűtést tesz lehetővé ebben az üzemmódban. Egy hűvös, erős légáramot fúj a gép maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18C°-ot el nem éri.

 

kétfokozatú kompresszor (Gree U-Crown klíma)

A kétfokozatú kompresszor egy erősebb motorról gondoskodik a klíma számára. Így a téli szezonban a fűtési kapacitás 40%-al, a nyári szezonban a hűtési kapacitás pedig 35%-al javulhat. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a Gree U-Crown klímák még -30 C-os hőmérsékletnél is képesek fűteni, valamint +54 C-in is képesek lehűteni a helyiséget, miközben a fűtési és a hűtési kapacitás 30-40%-kal javul.

 

Klimatizálás:

Az elnevezés a klíma, az éghajlat szóból származik és a képzeletben olyan, éghajlathoz, időjáráshoz kapcsolódott, amely az emberi tartózkodásra kellemes vagy valamilyen célra, tevékenységre a legjobban megfelel. Pontosabban meghatározva a klimatizálás olyan légállapot szabályozás, amely egy zárt térben az élőlények vagy ipari folyamatok részére a levegő állapotát folyamatosan egy meghatározott kedvező értéken tartja.

 

Kompresszor:

A berendezések fő alkatrésze. Feladata az elpárologtatóból érkező száraz gáz nyomását a kondenzátor nyomására növelni.

 

Kondenzátor:

Feladata a beltérben az elpárologtató által elvont hő leadása. A kondenzátornak többnyire a külső térben kell elhelyezkednie, pontosabban olyan helyen, ahol a hőleadást el tudja végezni. Abban az esetben ha a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egység nem tudja elvégezni feladatát, a hűtés sem lesz megfelelő. (Pl. szűk, nem megfelelően szellőztetett padlástérben való elhelyezés)

 

Kondenzvíz:

A levegőben lévő páratartalom (vízgőz) a klímaberendezés elpárologtatóján, hűtés üzemmódban lecsapódik és összegyűl a csepptálcában. Az itt összegyűlő lecsapódott vízgőzt hívjuk kondenzvíznek, cseppvíznek. A kondenzvizet el kell vezetnünk a beltéri egységtől gravitációs vagy motorikus módon.

 

Kondenzvíz szivattyú:

A kondenzvíz szivattyú speciálisan klímakészülékekhez gyártott vízszivattyú. A csepptálcából elfolyó kondenzvíz elfolyik egy úszóval ellátott tartályba, mely elektronikus kapcsolatban van magával a szivattyúval. A szivattyú általában álmennyezetben vagy padlástérben helyezkedik el és ide emeli fel az összegyűlt cseppvizet, ahonnan már esztétikusabban el lehet vezetni. Csak végső esetekben ajánljuk, mert költséges és meghibásodási lehetőséget hordoz magában.

 

 

Kültéri egység:

Külső térben helyezkedik el, ez az egység látja el a beltéri egységet megfelelő hűtőközeggel. Itt található a klímakészülék fő alkatrésze a kompresszor.

 

Mobil klímaberendezés:

Az ablakklímához hasonlóan egy gyárilag összeszerelt egységről van szó, mely kerekeken áll és könnyedén mozgatható a hűteni kívánó helyiségben. Elméletileg mobilitása a bárhol való elhelyezést takarja, gyakorlatilag a hozzátartozó gégecső szerelésével (ablakon, falon kívül
kivezetendő) lekorlátozzuk szabadságát bizonyos területekre. Létezik osztott típusú megjelenési formája, ebben az esetben a gégecső helyett csővezetékek kötik össze a kihelyezendő kondenzátort. Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás jellemzi.

 

O2 Zuhany (Panasonic klímák)

A légkondícionálókban egy egyedi oxigénszint-fokozó membránt építettek be. Ez a rendszer megközelítőleg 30%-os oxigéntartalmú levegőt állít elő és szállít a szobába, ezáltal képes annak oxigén koncentrációjának 21%-on vagy még magasabb szinten tartani, ami megfelel a természetes levegő oxigén szintjének. Az oxigénszint-fokozó membránon nincsenek lyukak, így az apró porszemcsék, baktériumok és más káros részecskék nem juthatnak be a rendszerbe. Nincs káros szennyeződés, csak tiszta oxigéndús levegő.

 

Split klímaberendezés:

Egy helyiség klimatizálására és fűtésére szolgáló berendezés, mely két külön egységből áll: beltéri és kültéri egységből. A két egység szigetelt rézcsövekkel csatlakozik egymáshoz. A split rendszerű gépek fűtés üzemmódban is tudnak működni. A fűtés üzem történhet elektromos úton illetve hőszivattyús megoldással, melynél a hőszivattyú megfordítja a hűtő körfolyamatot. Többféle megjelenési
formájuk létezik: kazettás, oldalfali, mennyezeti, oszlop, légcsatornás, parapet.

 

 

A légkondicionálókban használt szűrőrendszerek:

 

– Silver Nano egészségvédelmi rendszer (Samsung klímák funkciója):

klíma használat okosan

Egy átfogó rendszer, amely nanométer méretű ezüstionok segítségével biztonságosan és hatékonyan elpusztítja a kórokozókat, penészgombákat és 650 különféle típusú baktériumot, továbbá megakadályozza, hogy azok megtelepedjenek olyan helyeken, ahol ez leginkább káros. A Silver Nano egészségvédelmi rendszernek köszönhetően a Samsung légkondicionálók belsejét borító nanoméretű ezüstionok milliárdjai a baktériumokat  már a szűrési folyamat során elpusztítják. Ezen túlmenően az ezüst nanobevonat szagtalanít is, így a helyiség tisztább és frissebb illatú lesz.

 

– Plazmaionizációs szűrőrendszer: (Midea klímák)

Miközben a helyiség levegője áthalad a plazma ionizációs zónáján a magas feszültség töltéssel látja el a szennyeződéseket. Mikor a levegő a statikus elektromos térhez ér, a por, füst és pollen részecskék több mint 95%-a megkötődik a statikus elektromos rácson. Ez a hatékony eljárás tisztább levegőt, egészségesebb környezetet biztosít és óvja az allergiában szenvedőket.

 

– Nano Carbon szűrő (LG klímák):

A nanométer méretű aktívszénszemcsés szűrő a szaganyagokat megköti, így biztosan és tökéletesen távolítja el a háztartási szagokat, garantálva a kellemes közérzetet.

-Cold Plazma szűrő (Gree klímák):

eltávolítja a mikroszkopikus szennyezőanyagokat, a port, állati szőrt, házi atkákat és polleneket is, megakadályozva ezzel az asztmatikus jellegű allergiás megbetegedéseket.

 

 

 

– Nano Bio Fúziós szűrő (LG klímák):

nanométer méretű bio enzimjüket a baktériumok sejtfalára vezetik, hogy azt lebontva elpusztítsák a sejtmagot. Míg a hagyományos eljárások során inaktiválják a baktériumokat, vagy elpusztítják a sejt külső falát, ez az innovatív sterilizálás tökéletesen lebontja a sejtmagot és elpusztítja a baktériumokat.

– Silver Nano e-szűrő:(Samsung klímák funkciója)

az összes porrészecske és vírus 99,99%-ának eltávolítására képes, páratlan “porfogó”, szagtalanító. A szűrőn keresztül áramló elektromosság okozta mágnesesség befogja és eltávolítja a porrészecskéket ezzel megakadályozza, hogy bekerüljenek a belégzésre kerülő levegőbe. Ahogy a nanométer méretű ezüstrészecskék érintkeznek a kórokozókkal és baktériumokkal, gátolják ezeknek a szervezeteknek a légzését, így azok sejtnövekedése megáll és elpusztulnak. A kórokozók eltávolítása igen gyorsan, mindössze 2 órán belül megtörténik.


– Katechin szűrő (Panasonic,Samsung klímák)

bio zöldszűrő segítségével köti meg a részecskéket és baktériumokat sztatikus elektromosság révén. A zöldteából kivont Katechin bevonatú szűrő hatástalanítja a megkötött baktériumokat. Az izzadság, cigarettafüst stb. okozta kellemetlen szagokat is lebontja és megszünteti.

 

– Super alleru-buster szűrő: (Panasonic klímák)

egyszerre három különböző potenciális veszélyforrás ellen nyújt védelmet: kiszűri a baktériumokat, vírusokat és allergéneket a levegőből, ezáltal gondoskodik a lakótér levegőjének egészséges tisztaságáról.

 

– Ionos légfrissítés:

cm3-enként 20 000 negatív töltésű ion gondoskodik a szoba levegőjének üdeségéről. Úgy érezheti magát, mintha vízesés mellett vagy erdőben pihenne.

 

– Antiallergén szűrő:(Samsung klímákban található)

egy textil, amely elnyomja a csírák növekedését, így egyben anti-bakteriális szagtalanító funkciója is van. Egy enzimhez hasonló katalizátorral a Samsung kutatócsoport felfedezte, hogy a Fém Ftalocianint abszorbeálja és feloldja az allergéneket. A Samsung beépítette ezt a Fém Ftalocianint Antiallergén szűrőjébe így a textil maga képes megkötni és feloldani az allergéneket.

 

– Porszűrő:

hagyományos szűrő, amely a legkisebb porszemcséket is kiszűri és mosással könnyen tisztítható. Minden klímakészülékben megtalálható, mint előszűrő.

Zajszint:

A zaj az emberek számára kellemetlen hang, zörej. Az embert érő erős és tartós zaj halláskárosodást, ingerlékenységet, gyomor panaszokat, általános kimerültséget válthat ki. A megengedett zajszintekre szigorú előírások vannak. A fül érzékelését követő (A) hangnyomásszint szűrő beépítésével a zajszinteket dB(A) értékkel jelölik.

 

Szakszerű klímaszerelés, minőségi klímák forgalmazása
Budapesten és Pest Megyében 5 év garanciával, precizen, tisztán.

 

klímaszerelés Budapest

 

Klímaszerelés menete